Bahçesaray ilçesinde yaşayan ve çevresindekilerin "kız çocukları okumaz" baskısına rağmen öğretmen olan Kader Tarhan, doğduğu ilçede eğitimine devam edemeyen kız çocuklarını okullu yapıyor.

 

Bahçesaray'da dünyaya gelen Kader Tarhan, ilköğrenimini burada tamamladıktan sonra yakın akrabalarının ve çevresindekilerin baskısı nedeniyle liseye gidemedi. Sınava girip Erciş ilçesindeki çok istediği Sevim Kürüm Anadolu Lisesini kazanan ancak bu defa da pansiyon olmaması nedeniyle okula gidemeyen Tarhan, yakın çevresinin baskısına aldırış etmeden ailesinin desteğiyle Van kent merkezindeki Şehit Koray Akoğuz Lisesine devam etti.

 

Burada eğitimini tamamlayan ve girdiği üniversite sınavında başarılı olan Tarhan, ailenin üniversiteye giden tek kızı oldu. Gaziantep Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Rehberlik (PDR) Bölümünden mezun olan Tarhan, 2015'in Eylül ayında Bahçesaray ilçesine öğretmen olarak döndü. Bahçesaray Çok Programlı Anadolu Lisesinde PDR öğretmeni olarak görev yapmaya başlayan Kader öğretmen, göreve başladığı ilk günden itibaren ilçe merkezi ve köylerde kendisi gibi eğitimden uzaklaştırılmak istenen kız çocuklarını okula kazandırmak için çalışıyor.

 

Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülen "Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşmasının Artırılması Projesi" kapsamında ekiplerle ev ev, kapı kapı gezerek kız çocuklarını okula kazandıran Kader öğretmen, son olarak Çömlekci Mahallesi'nde okula devam etmeyen 7 kız çocuğunun yeniden eğitime dönmesini sağladı.

 

TÜM ENGELLERE RAĞMEN OKUDU

Kader Tarhan, yaptığı açıklamada, Bahçesaray'da daha fazla kız öğrenciyi okula kazandırmak istediğini vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

 

"Bir köyden bile birçok kızımızı okula kazandırdık. Onların okullaşma oranının arttığını görünce tabii ki ben de çok mutlu oldum. Bir kişiyi bile eğitime kazandırıyorsak bu çok güzel bir şey bence. Benim gibi bu sorunları yaşayan öğrencilere, 'Bakın ben de buralıyım, bunları ben de yaşadım' demek, onlar için iyi bir örnek oluyor ve onlardaki başarılı olma hayali gerçeğe dönüşüyor. Benim gibi onların da bir yerlere gelebilecekleri düşüncesi bile çok güzel bir duygu."

 

Tarhan, kız çocuklarını okula kazandırmak için gittiği evlerde kendi hikayesini anlattığını ve bunun onları cesaretlendirdiğini bildirerek, "Köyleri gezdiğimizde hala okuyamayan kız çocuklarıyla karşılaşıyoruz. Kimisi hiç gidememiş, kimisi de yarıda bırakmak zorunda kalmış. Genellikle ilkokul okuyan öğrenciler var. Onlar bizi gördükleri zaman çok mutlu oluyorlar. Onların mutlu olması bizi de mutlu ediyor." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim