Van'ın Bahçesaray ilçesinde, çeşitli nedenlerle eğitimlerine ara vermek zorunda kalan kız çocukları için kapı kapı dolaşan öğretmenler, 43 kız çocuğunu eğitime kazandırdı.

 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği'nce (AB) finanse edilen "Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşmasının Arttırılması Projesi (KEP II)" kapsamında 15 ilde sürdürülen alan çalışmaları meyvelerini vermeye başladı.

 

Projenin Van ayağında il genelindeki tüm mahallelere dağılan öğretmenlerden oluşan ekipler, belirli günlerde kapı kapı dolaşarak okula farklı nedenlerle gönderilmeyen kız çocuklarını tekrar okula kazandırıyor.

 

Bahçesaray ilçesinde, projenin başladığı günden bugüne kadar 500'ün üzerinde kız çocuğu, öğretmenler sayesinde eğitime kazandırıldı.

 

"İNSANLAR BİZE GÖNÜLLERİNİ AÇIYOR"

Ekiplerle birlikte ailelerle yapılan görüşmelere katılan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Kasım Erva, yaptığı açıklamada, Bahçesaray'ın, yetiştirdiği önemli alimlerle bilinen bir yer olduğunu söyledi.

 

Eğitim alanında bu yıl çok güzel başarılar elde edeceklerini belirten Erva, "İl Milli Eğitim Müdürümüz Kıyasettin Kırekin de bu konuda bize büyük destek sunuyor. Bu desteklerden biri de KEP II Projesi. Biz her hafta perşembe günleri rehber öğretmenlerimizle köylerimizi dolaşıyoruz. Bu ziyaretlerimizde maalesef kız çocuklarımızın ilkokuldan sonra okula gönderilmediğine şahit oluyoruz. Ama hangi kapıyı çaldıysak insanlarımız bütün samimiyetiyle gönüllerini bize açıyor." dedi.

 

"ÖRNEKLERLE PROBLEMLERİ AŞACAĞIZ"

Düzbaşı mezrasında 11, Çatbayır Mahallesi'nde 29 ve son gittikleri Çömlekçi Mahallesi'nde 7 kız çocuğunu eğitime kazandırdıklarını anlatan Erva, şunları kaydetti:

 

"Bu çalışmamız sene sonuna kadar devam edecek. Bahçesaray'da bu eğitim öğretim yılının başlamasından itibaren yürütülen çalışmalarda 43 kızımızı okula kazandırdık. Eğitim öğretim yılı sonuna kadar hedefimiz 500 kızımızı okula kazandırmak. Ancak biz tutucu, kırılgan ve utangaç aile engelini bir türlü aşamıyoruz. Çabalarımızla birkaç örnek ortaya çıkardığımızda inşallah o problemleri de aşmış olacağız. Bu örneklerden biri de sayın Cumhurbaşkanımızın Başdanışmanlığı görevine getirilen eski milletvekilimiz Gülşen Orhan hanımefendi. Gülşen hanım Bahçesaray'ın yetiştirdiği en güzel örneklerden bir tanesi. Onu ziyaretlerimizde anlatarak kızlarımızın önünü açıyoruz."

Editör: TE Bilisim