KJA bileşenleri, kadına yönelik şiddete protesto etmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi. HDP il başkanlığına yürümek isteyen kadınlara izin çıkmayınca yürüyüş Kadın Pakına yapıldı. Yapılan yürüyüşün arından basın açıklaması yapıldı.

 

Kongreya Jinan Azad (KJA) bileşenleri, kadına yönelik şiddete karşı "Kadın yaşamı örgütlüyor, ahlaki politik toplumu inşa ediyor" ve "Deng bidin jiyane xwe" sloganı ile 1 Nisan'da başlatılan kampanya kapsamında Faqiye Teyran Park'ından Kadın Parkı'na gerçekleştirdikleri yürüyüş ile taleplerini dile getirdi. HDP ve DBP il ve ilçe eş başkanları, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri eş başkanları, Rojin Kadın Yaşam Merkezi çalışanları, HDP Milletvekili adaylarının da yer aldığı kadın yürüyüşüne erkekler de destek verdi. İlk olarak parktan HDP il başkanlığına yürümek isteyen kadınlara polis tarafından izin çıkmayınca bu sefer yürüyüş kadın parkına yapıldı. Yapılan yürüyüşün arından kadın parkında bir basın açıklaması yapıldı.

 

ÇELİK: TOPLUMSAL HEZEYANLAR KAÇINILMAZDIR

Kadın parkında açıklamayı okuyan Kadın Yaşam Merkezi Sosyologu Alev Çelik, sistemin kadınları yok etmeye dönük sindirme gayreti içinde olduğunu söyledi. Çelik şu ifadelere yer verdi: “Yaşamına ses ver kadınlar yaşama örgütü ahlaki politik toplumu inşa ediyor. İnsanlık tarihinin her evresi günümüze yansıması kadar kadının örgütsel öneminde bir o kadar yansıma göstermiştir. Her evrede gücün hakimci boyutu bu kadın yansımasının bir çok kırılma yaşamasına sebep olmuş ve yansımanın gücünü yavaşlatmıştır. Oysaki lider toplayıcı belirleyici bir misyonu olan kadının güç savaşı içerisinde bu hayati özeliğinin yitirilmesi sadece kadınlığının değil insanlığın büyük tahribatlar yaşamasına sebep olmuş. Çok boyutlu tahribat ve sonrasında yok etmeye dönük sindirme algısı toplumsal ezayanları kaçınılmaz kılmıştır. Kadın temeli oluşturulan geriye atma, güç kırma algısı ilk olarak kadının mücadele anlayışını doğurmuş ve insanlık değerini an ve an yitiren toplumların haklı savaşına meşale olmuştur.”

 

“YENİDÜNYA MODELİNDE KAÇINILMAZ GÜÇ KADINDIR”

Yenidünyada kaçınılmaz gücün kadın olduğuna vurgu yapan Çelik, “Yenidünya algısıyla güçlünün güçsüz üzerinde yaratığı soykırım ve sömürü operasyonları entarkasyonal yıkımların habercisi olduğu birinci ve ikinci dünya savaşlarında elekten geçirilmek istenen ilk kurbanların kadınlardan seçilmiş olması tesadüf değildir. Çünkü tarihin kadın perspektif faktörü enternasyonal karakterli bu yıkımlar öncesi ve sonrasında kısacası tarihin her evresinde haklı direnişiyle uyuyan algıları uyandıran kadınlar toplumları kendi kaderlerini kendi tarafında tahin edilebileceği örgütlenişin meşrulaştıra bileceğini somut pratiklerle bizlere öğreterek yaratmışlardır. Rosarusenbır, klarazetgin ve mirabel kardeşler evrelerle dünyaya kazandırdığı bu hakikat Kürdistan haklı davasına Beritan Zilan, Sakine Cansız, Leyla Şanlimez, Fidan Doğan ve Arinler de vücut bulmuştur. Uyuyan algıları yeniden dirilten öncül bir karakterin öncü yüzü olmaları kırk yıla yakın bir süre içerisinde kadının toplumda kırmızı çizgiye tekabül etmesini kanıtlamıştır. Uzun vadeli kalıcı örgütlenişi sembolü haline gelen kadınlar değişen dünya modelinin mazlumlara reva gördüğü katliamlara karşı korkusuzca savaşması kadının toplumda güçsüz yaratık olarak oturan kalıbı boşa çıkartmasını sağladı.” Dedi.

 

ÇELİK: MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ

1 Nisan'da başlattıkları kampanyaya da değinen Çelik son olarak şunları kaydetti: “Artık dönüşümünün kaçınılmaz olduğu bu yenidünya modelinde kurtarıcı güç kadın olmuştur. Yeni inşa sürecinde Kürdistan da kadın perspektifi bu durumu barındıran niteliktedir öz yönetim iç örgütleniş öz savunma gibi birçok değişim mekanizmanın işleyişine hayat veren kadınlar yönetimsel boyutta yeni bir soyut getirmişlerdir. En küçük ve merkezi toplum biri olarak aileden başlayarak sokak, mahalle, köy, kent eyalet gibi tüm toplumsal mekanizmalarda toplumun bilinçlenip örgütlenişine tanrıçalık yapan kadınlar bugün Kürdistan gerçeğini ve zeminini içini doldurmayı başara bilmişlerdir. Toplumun din, siyasi, sosyal, kültürel ve daha birçok alanında öncülüğü devir alan kadınlar yeni toplumsal paredikmanın kesintisiz soluğu oldular. Neferin daha fazla güçlendirmenin azmini taşıyan kadınlar aslında tarihi yaşamamış tarihi yaşatmış birer hakikat olmaya devam etektedirler. Yaşama ses ver sloganıyla övmek istediğiniz sistemimizi kadınlar yaşamı örgütlüyor ahlaki politik toplumu inşa ediyor şiarıyla başlattığımız bir nisan on mayıs tarihileri arasında kampanyamızla bu kentin kadın yönelik şiddet başlıklarının fizibilitesinin sonucunda bu şiddet biçimlerinin ortadan kalkmasına dönük kurumsal alt yapılarıyla mücadeleyi yükselteceğimiz belirtiyoruz.” 


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim