Suruç sınırında Kobanî direnişine destek ve mülteci kampları ile köylerde incelemelerde bulunan HDP Van Milletvekili Nazmi Gür ile İpekyolu Belediye Eş Başkanı Veysel Keser gözlemlerini aktardı. Gür, sonuna kadar Kobanî halkının yanında olacaklarını aktarırken, Keser ise “Kobanî düşerse insanlık düşer” diye konuştu.

Bir aya aşkındır Rojava’ın Kobanî kantonu IŞİD çetelerine karşı direnişi devam ediyor. Kobanî direnişine destek amacıyla halk sınırda nöbet tutarak çetelerin sınır hattını kullanmasını engelliyor. HDP Milletvekilleri ve belediye eş başkanlarından oluşan heyet sınır hattında bulunan köyleri ve kampları ziyaret etti. Heyet arasında HDP Van Milletvekili Nazmi Gür ve İpekyolu Belediye Eş Başkanı Veysel Keser'de yer aldı. Kobanî halkının yanında sonuna kadar olacaklarını belirten Gür, oluşturulan bir heyetle birlikte Suruç’ta kurulan kampları ve köyleri gezerek incelemelerde bulunduklarını, ihtiyaçları yerinde tespit ederek hareket ettiklerini kaydetti. Gür, çetelerin ağır darbe sonucunda kısmen çekilmesi, halkta büyük bir moral olduğunu ve temel beklentilerinin biran önce Kobanî'ye dönmek olduğunu açıkladı. İpekyolu Belediye Eş Başkanı Veysel Keser, öncelikle IŞİD’ protesto etmek için sokaklara çıkan halkların ortak direnişine dikkat çekerek, “Birçok etnik kökenden ve inançlardan oluşan halklar tek yürek olup IŞİD çetelerine karşı destansı bir direniş sergiledi. Kobanî’yi Amed’te, Batman’dan, Hakkari’den veya Van’dan farklı göremeyiz.” dedi.

KESER: AFAD GÖREVİNİ YAPMIYOR

Gözlemelerini aktaran Keser, Kobanî halkının zor şartlarda kamplarda kaldığını dile getirdi. Keser, “Binlerce mültecinin zor şartlarda çadırlarda kalıyor. Burada büyük bir organizasyon gerekmekte, bu anlamda AFAD'a büyük görevler düşüyor. Ancak AFAD üzerine düşen görevi yapmamakta. AFAD’ın yapması gereken görevi şuanda Gap belediyeler birliği ve sivil toplum örgütleri yerine getiriyor. Çadır kentler eksiklerinden dolayı, toplama kamplarına benzettim.” Diye konuştu. Bunca sorunlara rağmen herkesin tek odaklandığı noktanın Kobanî olduğunu söyleyen Keser, Kobanî direnişinin özgürlük mücadelesine yeni bir ruh kazandırdığını aktardı. Keser, ‘Kobanî düştü düşecek’ diyenlerin kaybettiğini söyledi. Keser, tüm kesimlere çağrıda bulunarak, “Herkesin bu destansı direnişe tanıklık etmesi ve destek vermesi gerekiyor. Çünkü Kobanî düşerse, İnsanlık düşer” Diye konuştu.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim