Geçtiğimiz günlerde önce Suruç’ta SGFD üyeleri tarafından yapılan basın açıklaması sırasında gerçekleşen bombalı saldırıda yaşamını yitiren Yunus Emre Şen onbinlerin katıldığı cenaze töreniyle memleketi olan Van’da toprağa verildi. Şen’in cenazesinde gözyaşları sel olurken o gün patlamadan sağ kurtulan arkadaşları “Bizler Kobanê’li çocuklar gülsün istedik, onlara bir ses olmak istedik. Bu yüzden bir katliamla karşılaştık. Ancak ne olursa olsun kardeşliğin köprüsünü yıkamayacaklar. Bu olayla birlikte hepimiz el-ele vereceğiz ve barışı inşa edeceğiz.” Diye konuştu.

 

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki patlamada hayatını kaybeden Van, Gürpınar kayıtlı üniversite öğrencisi Yunus Emre Şen, toprağa verildi. Cenazesi sabaha karşı Van’a gelen Şen için büyük bir kalabalık toplanırken cenaze kitlesel bir katılımla mezarlığa taşındı. Vanlı aktivist Şen’in cenaze törenine HDP Van milletvekilleri Tuba Hezer, Remzi Özgökçe ve Adem Özcaner, Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Bekir Kaya, Hatice Çoban, İpekyolu Belediye Eş Başkanı Veysel Keser, HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, parti yöneticileri, ailesi, arkadaşları katıldı. Sloganlar eşliğinde mezarlığa getirilen Şen’in cenazesi, kılınan cenaze namazının ardından defnedileceği yere getirildi. Şen, okunan dualarla defnedilirken, patlamanın yaşandığı gün aynı grupta bulunan Şen’in arkadaşı Emre Genç bir açıklama yaptı. Cenazenin geçişi sırasında mahalle sakinleri balkonlardan yeşil-sarı-kırmızı flamalar ve üzerinde ‘Şehit namırın’ yazılı pankartlar açtı.  

 

“32 CANIMIZI KAYBETTİK”

Defnin ardından konuşan Van MEYA-DER Başkanı İbrahim Alkan, “ Kan içiciler 32 yoldaşımızı, canımız, arkadaşımızı bizden kopardı. Sanmasınlar ki bu vahşi katliamlarla başarıya ulaşacaklar. Kürt halkı muhakkak özgürlüğünü elde edecektir. Bu saldırıyı lanetliyoruz.” Dedi. Alkan’ın ardından söz alan ve Suruç katliamında sağ kurtulan ESP Üyesi Emre Genç ise yaptığı konuşmada, “Bizler Kobanê’nin yeniden inşası için iki gün önce Suruç’taydık.  Kobanê’ye çocuk parkı, kütüphane, hatıra ormanı yapacaktık. Maalesef oyuncak dolusu çantalar taşıyanlar, bomba yüklü tırlar taşıyanlar tarafından katledildi. Patlamanın gerçekleştiği yer İlçe Kaymakamlığına oldukça yakın bir noktada, Her yerde mobese kameralar var. Bu saldırıyı önceden bilmemeleri mümkün değil. Bu katliamı yapan taşeron IŞİD’dir ama organizatörü devletin kendisidir.” dedi.

 

“HALKLAR ARASINDAKİ BARIŞ KÖPRÜSÜNÜ YIKAMAYACAKLAR”

Saldırıda Türkiye’li devrimcilerin hedef alındığını kaydeden Genç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hep söylüyoruz Kürdistan halkının özgürlüğü halkların dayanışması ile mümkündür. Kobanê’yi aylarca hep beraber savunduk ve şimdi inşa etme zamanıdır. Harabeye dönmüş Kobanê’yi yeniden inşa etmek istedik. Deniz Gezmişlerin zamanında Hakkâri’ye yaptığı gençlik köprüsünü 1998’de bombalarla havaya uçuranlar bugün de Suruç’ta bombayı patlatarak halklar arasındaki barış köprüsünü yıkmaya çalıştılar. Çünkü halkların barışını, kardeşliğini istemiyorlar. Bizler devrimci Kawa’nın, Mazlum Doğan’ların, Deniz Gezmişlerin,  Mustafa Süphilerin, Süphi Ağırnasların yoldaşlarıyız. Bizi taşeron örgütlerin bombalarıyla bitireceklerini zannedenler yanılıyorlar. Biz sonuna kadar barış, kardeşlik ve özgürlük mücadelemizi sürdüreceğiz. Yine Kobanê’ye gideceğiz ve orada yeni bir yaşamı inşa edeceğiz. Şengal, Nurhak, Ağrı dağını birleştireceğiz. İşte egemenler bundan korkuyor, siz korkmaya devam edin.”

 

“KOBANÊ’Lİ ÇOCUKLAR GÜLSÜN İSTEDİK…”

SGFD Üyesi Şevin Sögüt ise, “Bizler Kobanê’li çocuklar gülsün istedik, onlara bir ses olmak istedik. Bu yüzden bir katliamla karşılaştık. Ancak ne olursa olsun kardeşliğin köprüsünü yıkamayacaklar. Şimdi devrimci dayanışmayı daha da güçlendireceğiz. Bu olayla birlikte hepimiz el-ele vereceğiz ve barışı inşa edeceğiz.” Diye konuştu. Son olarak söz alan Şen’in yakınlarıda Şen’in halkların şehidi olduğunu söyledi. Okunan duaların ardından kitle Şen için Cevdet Paşa mahallesinde kurulan taziye çadırını ziyaret etti. 

Editör: TE Bilisim