Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle yurtlarını terk ederek Van’a yerleşen aileleri sağlık taramasından geçirdi. SES Van Şubesi’ne bağlı doktor ve sağlık çalışanları ile birlikte Özalp Yolu üzerinden bulunan belediyeye ait konteynır kentte kalan aileleri sağlık taramasından geçiren Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, konteynırlarda kalan çocukları ve aileleri muayene etti. Sağlık taramasına 1 çocuk uzmanı, 3 aile hekiminin yanı sıra ebe, hemşire ve diğer sağlık çalışanları katıldı. Çocukları ve aileleri genel sağlık taramasından geçiren doktorlar, ilaç ihtiyacı olan aile ve çocuklara ise ücretsiz ilaç yardımında bulundu.

32 AİLE SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİ

Yapılan sağlık taramasına ilişkin bilgi veren Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Yılmaz Berki, yapılan sağlık taramasının SES Van Şubesi ortaklığı ile yapıldığını, amaçlarının hastanelere gitmekte zorluk çeken Kobanêli ailelere sağlık alanında yardımcı olmak olduğunu söyledi. Van Büyükşehir Belediyesi’nin Kobanê’de yaşanan savaş sonrası sağlık alanında tüm imkanlarını seferber ettiğini dile getiren Berki, şu an Suruç sınırında hali hazır da 10 yaşam çadırı ve 1 tam teşekküllü sağlık tırının bölge de olduğunu belirtti. Kobanê’de yaşanan savaş nedeniyle Van’a yerleşen aileleri de yalnız bırakmadıklarını dile getiren Berki, Van’da bulunan 32 Kobanêli ailenin sağlık anlamında tüm ihtiyaçlarını yerine getirdiklerini söyledi. Ses Van Şubesi’nin verdiği destek ile Kobanêli ailelere sağlık taraması yaptıklarını ifade eden Berki, ihtiyacı olan ailelere ise ücretsiz ilaç yardımında bulunduklarını ve yapılan sağlık çalışmalarını sürekli hale getireceklerini açıkladı.

SAĞLIK TARAMASINA 4 DOKTOR KATILDI

Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı tarafından Kobanêli ailelere yönelik başlatılan sağlık taramasına destek veren SES Van Şubesi Eş Başkanı Cengiz Paycu, SES Van Şubesi olarak her zaman savaş mağduru insanların yanında olduklarını ifade ederek, Van Büyükşehir Belediyesi’nin başlatmış olduğu sağlık taramasına doktor, hemşire ve ebelerden oluşan 20 kişilik ekip ile destek verdiklerini söyledi. Şube üyesi 4 doktor ve 16 sağlık personeli ile birlikte sağlık taramasına katıldıklarını dile getiren Payçu, "Öncelikli amacımız çocuk ve kadınlara yönelik sağlık taraması gerçekleştiriyoruz. Bu her şeyden önce insani bir görevdir. Temel prensibimiz yurtlarını terk ederek Van’a yerleşen yurttaşlarımızı sağlık anlamında her türlü yardımda bulunmaktır. Başlattığımız sağlık çalışmasını bundan sonra programlı bir şekilde her ay periyodik olarak sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

“KOBANÊLİ AİLELERİMİZİN SAĞLIK PROBLEMİ YOK”

Sağlık taramasına katılan Çocuk Hastalıkları Uzman Doktoru Baran Serdar Kızılyıldız ise, çocuklarda görülen sağlık sorunlarının başında soğuk havalardan kaynaklı gribal enfeksiyonların başta geldiğini söyledi. Kızılyıldız, "Yapılan muayeneler sonucu çocuklarda ciddi bir hastalığa rastlamadık. Birkaç çocuk ve ailede bazı şikayetler gördük. Bu şikayetler de soğuk havalardan kaynaklı gribal hastalıklardır. Bunun yanında 1 çocuğumuzda gelişim probleminin olduğunu tespit ettik. Bu çocuğumuzu da gerekli tetkiklerin yapılması için hastaneye yönlendirdik. Şuan genel anlamda Kobanê’den gelen ailelerimizin ve çocuklarımızın ciddi bir sağlık problemleri yoktur” dedi.

SAĞLIK İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI’NDAN İLAÇ KAMPANYASI

Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Rojava ve Şengal için ilaç kampanyası başlattı. Suriye’de DAİŞ çetelerinin Rojava ve Şengal’e yönelik uyguladığı baskı ve şiddet sonrası yaşanan çatışmalar nedeniyle bölge de yaşanan insani krize dikkat çekmek için başlatılan yardım seferberliği devam ediyor. Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, Rojava ve Şengal için ilaç kampanyası başlatarak, ilaç toplamaya başladı. Sağlık İleri Daire Başkanlığı bünyesinde ki personel tarafından sürdürülen kampanya sonucu yurttaşların ve eczanelerin yardımı ile 1 hafta da 100 koli ilaç toplandı.

1 HAFTADA 100 KOLİ İLAÇ TOPLANDI

Başlatılan ilaç kampanyasına ilişkin bilgi veren Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Yılmaz Berki, başlatılan ilaç kampanyasının 1 haftadan beri devam ettiğini ve kampanya sonucu 100 koli ilacın toplandığını söyledi. Yurttaşların kampanyaya yoğun bir destek ile katıldığını dile getiren Berki, "Başkanlık bünyesinde bulunan personel ile bu çalışmayı yürütüyoruz. Kampanya sonucu 100 koli ilaç topladık. İlaçların tamamı 2015 tarihli ilaçlardır. Bu ilaçları kısa bir süre içerisinde Rojava ve Şengal’e ulaştıracağız. İlaç kampanyamız devam ediyor, ilaç yardımında bulunmak isteyen yurttaşlarımız ilaçları Sağlık Daire Başkanlığı’na ulaştırabilirler” dedi.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim