Van Büyükşehir Belediyesi, tarafından başlatılan 'Sarımsak Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında Özalp'e bağlı Sağmalı Mahallesi'nde yeni bir üretim alanı açıldı. Kolektif yaşamın temellerini atacak proje kapsamında mahallede yaşayan kadınlar tarafından 2 dönümlük araziye ekilen sarımsaktan elde edilecek tüm gelir de kadınların olacak. İlk hasatla birlikte birçok projenin de hayata geçirilmesine ön ayak olunacak.

 

Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal kalkınma çalışmaları içerisinde yer alan 'Sarımsak Yetiştiriciliği Projesi' kapsamında Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Meclisi ve Rojin Kadın Yaşam Merkezi çalışanları Özalp’e bağlı İran sınırındaki Sağmalı Mahallesi'nde, mahalleli kadınlarla tarlalara sarımsak ekti. Rekoltesi düşük olduğu için fiyatları bir hayli yüksek olan ve dışarıdan ithal edilen beyaz altının, yerel imkanlarla ekolojik üretimi için Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık bir yıldır kentin 13 ilçesinde ve mahallelerinde başlatılan proje için kadınlar kolları sıvadı.

 

PROJE BİRÇOK ÇALIŞMAYA ÖN AYAK OLACAK

Proje yürütücüleri ile mahallede yaşayan kadınlarla alınan ön toplantıda, tarlaların sürülmesi ve sarımsak dişlerinin teminini Büyükşehir Belediyesi ve mahalle muhtarlığı üstlendi. Tahsis edilen 2 dönümlük tarlada, ekim, bakım, hasat ve pazarlama işi ise mahallede yaşayan yaklaşık 50 kadının sorumluluğuna verildi. Proje ile kadınların üretime katılması, sosyalleşme, örgütlenme ve komünal yaşamı oluşturması ve ileriye dönük projelerin temelinin atılması amaçlanıyor.

 

TÜM GELİR KADINLARIN OLACAK

Büyükşehir Belediyesi Kadın Kurulu, Rojin Kadın Yaşam Merkezi üyeleri ve mahalleli kadınlar, ortaklaşa olarak tarlaya sarımsak dişlerinin ekimini gerçekleştirdi. Yaz aylarında hasadı gerçekleştirilecek ürünlerin, tüm gelirleri de kadınlar arasında eşit bir biçimde paylaştırılacak. Büyük bir özenle ekim işlemini gerçekleştiren kadınlar, projeden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Bu sayede emeklerini kazanca dönüştüreceklerini ve ev ekonomilerine büyük katkı sunacaklarını ifade eden kadınlar, yine imece usulüyle ilişkilerini daha da geliştireceklerini vurguladı.

Editör: TE Bilisim