Önder ALTINAL - Şehrivan


Elektrik, Gaz, Su ve Baraj çalışanları Sendikası (ENERJİ-SEN) 2 aydan fazladır maaşlarını alamayan VEDAŞ Arıza Ekibi çalışanlarının gasp edilen haklarına dikkat çekmek için Ford’un önünden Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş (VEDAŞ)’a kadar yürüyüş yaptı. Polisin yoğun güvenlik önlemlerini aldığı VEDAŞ önünde basına konuşan Arıza Ekibi ve Enerji-Sen Üyeleri VEDAŞ’ı çok sert bir dille uyardılar. Grup adına kısa bir açıklama yapan DİSK Enerji-Sen Genel Merkez Örgütlenme Uzmanı Emin Atsız, bayramdan sonra hiçbir şekilde işe gidilmeyeceğini aktardı. Daha sonra basın açıklamasını okuyan Başkale Enerji-Sen temsilcisi İsmail Ayhan, “VEDAŞ özelleştikten sonra Türkerler Şirketi düzenli olarak yapılması gereken alt yapı yatırımlarını yapmayarak halkımızın karanlıkta kalmasına sebep olmuştur. Bizim bütün uyarı ve ikazlarımıza rağmen bu sorunlar görmezden gelindi. Çıkan arızaların sebebi biz işçiler olarak gösterilmeye çalışıldık” şeklinde konuştu.

AYHAN: KESİNTİLERİN SEBEBİ KEDİ DEĞİL

VEDAŞ yetkilisi Zafer Türüt tarafından yapılan açıklamalarda yatırımların ve bakımların yapıldığının asılsız olduğunu kaydeden Ayhan, “Bu vurdumduymazlık büyük sorun ve sıkıntıların yaşanmasına sebep olmaya devam etmektedir” dedi. Özellikle kış ayında sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin nedeninin trafoya giren kedilerden, trafoların ısınmasından veya patlamasından kaynaklanmadığını kaydeden Ayhan, “Elektrik kesintilerinin asıl sebebi VEDAŞ şirket yöneticilerinin sinekten yağ çıkarma mantığına dayanmaktadır. Belgelerle ispatlayabiliriz ki özellikle kışın yaşanan elektrik kesintileri bakım ve onarım uydurmacasıyla yapılan kesintilerdir. Aslında kesinti olan saatlerde böyle bir bakım veya onarım işi hiç bir zaman yapılmamıştır. Çünkü gece saatlerine denk gelen saatlerde zaten bakım ve onarım ” diye kaydetti. Televizyona çıkan VEDAŞ yetkililerin kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini aktaran Ayhan, VEDAŞ yetkililerin bu yolla halkı karanlığa mahkum ettiğini kaydetti.

“KAZA VE ÖLÜMLERE MAHKUM EDİLİYORUZ”

İşçilerin sorun ve sıkıntılarının görmezden gelindiğini söyleyen Ayhan, iş kanunu gereği asıl işin alt işverene verilemez maddesinin çiğnendiğini ve taşeron şirketler aracılıyla işçilerin haklarının gasp edildiğini aktardı. Ayhan, “İşçi sağlığı ve güvenliği malzemelerinin eğitimi verilmedi. Eksik malzemeyle gönderilerek kaza ve ölümlere mahkum olmaktayız. Gelin bu soru ve sıkıntıları iş başı içinde görüşerek çözüme kavuşturalım. İşten atılan arkadaşlarımız işe alınana kadar, taleplerimiz kabul edilene kadar mücadelemiz ve direnişimiz sürecektir” dedi. Açıklamanın ardından VEDAŞ’ın önünde yetkililere istifa sloganları atan işçiler sessiz bir şekilde dağıldı.

Editör: TE Bilisim