Erciş'te önümüzdeki günlerde yapılacak HDP kongresi öncesi halk toplantısı yapıldı. Düzenlenen toplantıda Kürtlerin tarih boyunca hiç bir zulme boyun eğmediğine dikkat çeken Van HDP İl Eşbaşkanı Yakup Ataş, "Bin yıldır bu topraklarda sistematik şekilde Kürt halkına baskı ve katliam politikalarını reva görenlere karşı bu halk boyun eğmedi, eğmeyecektir. Kürt halkı olarak demokratik halklarımızı talep etmeye devam edeceğiz" dedi.

 

Erciş ilçesinde çok sayıda yurttaşın katılımı HDP ve DBP öncülüğünde ile halk toplantısı gerçekleştirildi. Erdîiş Belediyesi Eski Erciş Evlendirme dairesinde yapılan toplantıya HDP Wan İl Eş başkanları Gülistan Orhan ve Yakup Ataş, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Erciş DBP ve HDP İlçe Eşbaşkanları, Erciş Belediyesi Eşbaşkan Vekili Güler Avcı ve belediye meclis üyeleri ile KJA üyeleri ile birlikte çok sayıda yurttaş katıldı. Toplantı Divan oluşumunun ardından bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. İlk olarak konuşan Erciş HDP İlçe Eş başkanı Selçuk Aladağ, Erdîş ve Erdîş halkı üzerinde yaşanan devlet baskısına dikkat çekerek, " uzun zamandır halk toplantısı alamıyoruz. Bizlerin ve halkımız üzerindeki baskıdan dolayı. Yine de baskılara rağmen HDP'nin yeni yol haritasını belirleyip siyasetimizi yapmaya devam edeceğiz" dedi.

 

 

'ZİLAN'DAN BUGÜNE BASKI HİÇ BİTMEDİ'

Ardından konuşan Van HDP İl Eş başkanı Yakup Ataş, Kürt halkının demokratik taleplerine devletin cevabının tutuklama ve katliamla olduğunun altını çizerek, "Katil devlet yine kirli politikalarını halkımız üzerinde yaşatmaya devam ediyor. Tarihte Zilan'da katliam nasıl gerçekleştiyse bugünde yine Erciş halk üzerinde baskı ve katliamlar devam ediyor. Kürt halkının istekleri olduğu zaman devlet politikaları hep katliamla bu hakkı susturmaya çalışıyor. Kürdistan ve halkı zor süreçten geçiyor" şeklinde konuştu.

 

 

“KÜRDİSTAN'IN ZENGİN COĞRAFYASI İLE DEVLETİN HEDEFİNDE”

Ataş, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; "Bölgemiz oldukça zengin bir coğrafya ya sahip bir yerdir. Bizim yaşadığımız coğrafya maalesef bütün dünyanın göz dikmiş olduğu enerji kaynaklarının dünyaya ulaştığı bir kanalda. Bizim yaşadığımız coğrafya da bu nedenle savaş zor biter. Parti olarak demokrasi ve eşitlikçi paradigmayı esas aldık. Hiçbir halkın başka halkın üzerinde tahakküm kurmadığı ve düşüncelerinden dolayı yaşam hakkının elinden alınmadığı bir ülkeyi yaratmaya çalışıyoruz. Erciş'te bedel veren bir yerdir. Demokratik hak talep halkın ve seçilmişlerin üzerinde yoğun baskı var. Bu baskı ya katliam ya da tutuklamalar ile gerçekleşiyor. Buna rağmen halkımız ve partimiz direniyor, direnmeye de devam edecektir" ifade etti.

 

 

'BİZLER TANK VE TOPLARDAN KORKMUYORUZ'

Halk toplantısına konuşan HDP İl Eş başkanı Gülistan Orhan ise, Kürtlerin devletin top ve tanklarından korkmadığını dile getirerek, "Yaşanılan savaş sürecinde en fazla baskıya maruz kalan yerlerden biride Erciş'tir. Kürdistan tarihine baktığımızda bu baskılara çok maruz kaldık. Bizlerin hep beraber düşman politikalarına rağmen birlikte olmamız gerekiyor. Bizler tanklardan toplardan korkmadık, korkmayacağız. Ne olursa olsun halkımız ile bir araya gelmeye devam edeceğiz" kaydetti.

 

 

'BİZ KÜRTLER ORTADOĞU VE TÜRKİYE'NİN KADERİNİ BELİRLİYORUZ'

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ise Kürtlerin Ortadoğu ve Türkiye'nin kaderini belirleyecek bir konumda olduğunu belirterek, "Yaşamış olduğumuz süreçte Kürt halkı Ortadoğu'nun kaderini belirlemiştir. Ortadoğu alt üst olurken yeni bir statü ile Kürtlerin durumu siyasal ve örgütlülük düzeyi ile belirleyici olmuştur" vurgu yaptı.  Botan, Kürtlerin büyük mücadeleler ile bugünlere geldiğini söyleyerek, "Bu tür süreçlerde toplumsal süreçlerde ezilen halklar için büyük fırsatlar taşındığı gibi örgütlü bir halk olamazsa bu süreçlerde yok olma durumu da vardır. Birinci dünya savaşında Osmanlı ittifakı ile paramparça oldu. Wilson ilkeleri ile halklara birçok hak verilmek istedi. Biz Kürtlere e halklar verilecekti. Kürtler daha sonra bu ilkelerden mahrum bırakıldı. Baktılar ki Kürtleri temsil edecek bir ses yok onlarda bizleri yok saydılar. Bu defa da Kürtleri Müslüman kardeşlerine insafına bıraktılar. Bizler ve Türk, Arap ve Fars halkına karşı büyük emekler verdiğimiz bilinmektir. Emperyalizmler bizler aldıklar ve paramparça ettiler. Topraklarımıza el koyup Zilan Dersim Halep katliamları ile Kürtleri köleleştirdiler. Bu topraklarda herkes Türk'tür denilerek Türküm demeyen bizlere kölelik yapacaktır denildi" vurgu yaptı.

 

 

“AKP MHP'NİN VARLIK GEREKÇELERİNİ ELİNDEN ALDI”

Kürdistan'da yaşanan savaşı hendeklere bağlayan devlet ve devlet yetkililerine seslenen Botan, "Asıl hendek sizin beyinlerinizdedir. Ankara'da barış ı haykırmak için giden demokrasi güçleri Ankara'da hendek mi kazdılar" söyledi. AKP'nin 'Türkiye Devleti Laik bir devlettir' ilkesinin değişmesinin ülkede yaşayan bütün halkları yok saymak olduğunu dile getiren Botan, "Laiklik bir inancın hiç bir din üzerinde tahakküm kuramayacağı ilkesidir. Türkiye'de Sunni'ler Aleviler Yezidiler ve Ermeniler var. Bizler 'Şafilik' olan mezhebimizi 'Hanefilik' mezhebine göre yaşıyoruz. Mecliste inançlar ve halklar güvence altına alınması gerekiyor. AKP MHP'nin varlık gerekçelerini aldı. Ülkü ocaklarını Osmanlı ocakları yaptı. Bu süreçte MHP'nin varlığı kalmadı. Kürtlere karşı MHP'nin Kürtler ile ilgili olan kirli politika ve katliamlarını AKP gerçekleştirdi" dedi.

 

“DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI BİZİ GÜÇLENDİRECEK”

Toplantının ardından halkın sorularının dinlenilmesi üzerine bir yurttaşın gündemde olan dokunulmazlıklarla ilgili Botan'a soru yöneltmesi üzerine Botan, "dokunulmazlığın olup olmaması bizim için pek bir şey ifade etmiyor. Aksine mücadelemizi daha çok güçlendirecek. Bizler bu baskıları tarih boyunca hep yaşadık. Dokunulmazlıklarımızın kaldırılması kimsenin moralini bozmasın.  Barış mücadelesinde ısrarlıyız ısrarımız devam edecek" dedi. Toplantı halkın görüş ve önerilerinin alınmasının ardından sona erdi. 

Editör: TE Bilisim