Önder ALTINAL- Şehrivan ÖZEL


2011 yılında meydana gelen depremlerin ardından ağır hasarlı olduğu için yıkılan Hafıziye Mahallesi Camisi, hizmetini 21 metrekarelik konteynerde veriyor. Konteynere caminin tabelasını asan mahalleli caminin yapılmasını bekliyor. Geçtiğimiz yılda gündeme getirdiğimiz cami halen yapılmayı beklerken, Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri cami ihalesinin tamamlandığını ve yakın bir tarihte yapımına başlanacağını belirtti.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerde bir çok bina gibi ağır hasar gören 1960 yapımı Hafıziye Camisi de alınan kararla yıkıldı. Yıkımdan sonra camisiz kalan mahalleye, İmam Mehmet Kasım Akan kendi imkanlarıyla bir konteyner getirtip camiye dönüştürüp tabelasını astı. Mahalle sakimleri aradan 3 yıl geçmesine rağmen henüz bir adımın atılmadığını söyleyerek, tepki gösterdi.

‘EN KISA SÜREDE YAPIMINA BAŞLANACAK’

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında da gündeme getirdiğimiz cami halen yapılmayı 2013 yılında caminin yeniden inşa edilmesi için yoğun bir çaba gösteren İmam Akan ve cemaatin önüne ilk engel olarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü çıktı. Mahallelinin camiyi kendi imkânlarıyla yapmak istemesine izin vermeyen Vakıflar Bölge Müdürlüğü, caminin TOKİ tarafından yapılacağını belirterek arsayı TOKİ'ye devretti. Ancak caminin yapımı ile ilgili yıllardır bir sonuç çıkmayınca TOKİ araziyi yeniden Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne devretti. Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri cami projesinin tamamlandığını ve en kısa sürede caminin yeniden yapımına başlanacağını belirtti.

‘BURUKLUK YAŞIYORUZ’

Her gün konteyner caminin kapısını açarken üzüntü duyduğunu dile getiren cami İmamı Mehmet Kasım Akan, 3 yıldır caminin temeline kazma vurulmasını hasretle beklediklerini belirtti. Akan, “Büyük bir umutla bekliyoruz. Bu mahalleye yakın bir cami yok. Daha önce 5 vakit namazımızı burada yaklaşık 100 kişiyle kılıyorduk. Şimdi sadece 3- 5 kişilik cemaatimiz kaldı. Onun dışında bize en çok acı veren, Cuma günleri mahallemizde cuma namazı kılınmamasıdır. Biz böyle bir burukluk yaşıyoruz. Eski tat ve güzellikle o heyecanı yaşayarak namaz kılmak istiyoruz. Camimi ve cemaatimi, minarelerden ezan sesinin yükselmesini çok özledim.” Dedi.

‘CAMİMİZİN YAPILMASINI İSTİYORUZ’

Mahalle sakinleri ise, depremlerin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen halen caminin yapımına başlanmamasından dolayı tepki gösterirken, yetkililerin duyarlı olmasını istedi. Vatandaşlar, “Depremlerin üzerinden 3 yıl geçti. Ancak henüz camimiz yapılmadı. Bu konuda mağduruz. Yetkililer bu konuya bir çözüm bulsun. Yakınlar da cami yok. Cemaatimiz bu konteynerde namaz kılıyor. Büyükşehir olan bir kente bu görüntü yakışmıyor. Bizde artık camimizin yapılmasını istiyoruz.” Dedi.

‘EN KISA SÜREDE YAPIMINA BAŞLANACAK’

Konuyla ilgili görüştüğümüz Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve İl Müftülüğü yetkilileri, İhalenin tamamlandığını, yer tespitinin de yapıldığını söyleyerek, en kısa sürede caminin yapımına başlanacağını belirtti.

Editör: TE Bilisim