23 Ekim ile 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Van ve Erciş İlçesi'nde depremzedelerin geçici barınmaları için yaklaşık 30 bin konteynerle, 34 konteyner kent kuruldu ve bu konteyner kentlerde de 175 bin kişi yaşamaya başladı. TOKİ tarafından depremzedeler için yapılan 17 bin 489 konut kademeli olarak teslim edildi. Bu konutlardan yaklaşık 2 bini de kiracı olan depremzedelere kurayla dağıtıldı.

KONTEYNERLERDEN AYRILMADILAR

Yapılan bu çalışmaların ardından da konteyner kentler kademeli olarak kaldırıldı. Ancak bazı konteyner kentlerde, kiracı olan ve kurada kendisine konut çıkmayan yaklaşık 500 aile yaşamlarını sürdürmeye devam etti. Van Valiliği'nin kira yardımının ardından birçok aile yaşadığı konteyneri boşalttı. Kira yardımını kabul etmeyen, kendilerine de konut verilmesini isteyen birçok aile ise halen bu konteynerlerde yaşamaya devam ediyor. Kışın gelmesi ile beraber sıkıntılarının arttığını ifade eden Adilşah Demirhan, “Özellikle kışın gelmesi ile beraber daha çok sıkıntı yaşıyoruz. Ben dulum aynı zamanda evet belki burada kira ödemiyoruz ama yine de sıkıntı yaşıyoruz. Tek bir şey istiyoruz, başımızı sokacak bir ev. Başka bir şey istemiyoruz. Herhangi bir yetkili gelip durumumuzu sormadı. Sizin aracılığınızla yetkililere sesleniyorum, lütfen sesimizi duyun, bize yardımcı olun” dedi.

URAL: ÇOCUĞUMLA BİRLİKTE AĞLIYORUM

Ekmeğe yapılan zam ile birlikte ekmek almakta bile güçlük çektiklerini söyleyen Nuriye Ural, “Bu küçücük konteynerde 8 kişi kalıyoruz. Kocam çalışmıyor, ekmek 1 lira olmuş, onu bile alamıyoruz. 2 aylık bebeğim var konteynerin damı çökmüş damlıyor, bazen öyle bir duruma geliyorum ki bebeğimle beraber ağlıyorum. Hiçbir geliri olmayıp 8 kişiye bakmak kolay mı? Diğer çocuklarım okula gidiyor, okula giderken onların o durumunu görünce içim parçalanıyor. Onların ne günahı var yazık değil mi onlara. Bize kimse yardım etmiyor, arayıp sormuyor. Biz ev istiyoruz sadece, evimiz olsun ama aç kalalım ona razıyım" şeklinde konuştu.


MERKÜR

Editör: TE Bilisim