Vangölü Gazeteciler Cemiyeti (VGC), Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Konya Gazeteciler Cemiyeti’nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında Konya’dan 28 gazeteci Van’a geldi.

 

‘Gazeteci Değişim Programı’ çerçevesinde gelen Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Adem Alemdar, Konya ve Diyarbakır Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürleri ve yaklaşık 30 Konyalı gazeteci, üç günlük program dahilinde Van’ın tarihi ve turistik bölgelerini gezecek. Gezi kapsamında Gevaş’a gelen gazetecilere Vangölü Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Bekleyen, Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Sevinç ve Yusuf İdiz eşlik etti. İlçeye ilk kez gelen gazetecilere öğle yemeğinde Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe de eşlik etti. Yemeğin ardından tekne ile Akdamar Adası’na geçen gazeteciler, burada bir çay molası verdi. Profesyonel Kokartlı Rehber Emin Toktaş’ın rehberliğinde Akdamar Kilisesi ve adayı gezen gazeteciler, daha sonra Van Gölü’nde yüzmenin keyfini yaşadılar. Akdamar ve Van Gölü’ne hayran kalan gazeteciler tekrar teknelerle Gevaş’a oradan da karayolu ile Van’a döndüler.

 

GAZETECİLER AHLAT’TI GEZDİ

Konya’dan gelen gazeteciler, Van Gölü çevresinin tarihi ve doğal güzelliklerini gezerken, bölgenin güzelliklerinin ön plana çıkması gerektiğini, terör ve huzursuzlukla anılmasını ise doğru bulmadıklarını vurguladılar.

 

Vangölü Gazeteciler Cemiyeti (VGC), Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve Konya Gazeteciler Cemiyeti’nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında Konya’dan gelen 28 gazeteci, Van ve Bitlisli meslektaşlarıyla birlikte Bitlis'in Ahlat ilçesini gezdi. İlk olarak Van'ı gezen Konyalı gazeteciler, daha sonra Van Göü sahilinde bulunan Ahlat ilçesine geldi. Burada ilk olarak ilçenin yöresel el sanatlarından olan baston atölyesi ziyaret edildi. Baston ustası Refa Gökbulak'tan Ahlat bastonları hakkında bilgi alan gazeteciler, Ahlat bastonlarındaki işleme ve motiflerin görsel güzelliğini oldukça beğendi. Burada bol bol fotoğraf çeken gazeteciler, daha sonra ilçenin Harabeşehir Mahallesi’nde bulunan Mağara Evleri ile Bayındır Köprüsü ve Şelalesi’ni gezdi. İlçenin tarihi ve doğal güzellikleri karşısında hayranlıklarını gizleyemeyen gazeteciler, gittikleri her mekanda hatıra fotoğrafı çektirdi. Daha sonra dünyadaki iki örnekten biri olan Emir Bayındır Kümbeti'ni gezen Konyalı ve Vanlı gazeteciler, buradan Anadolu'nun Orhun Abideleri olarak nitelendirilen Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nı ziyaret edildi. Gazetecilere Ahlat ziyaretlerinde, ilçedeki bazı yerel ve ulusal basın temsilcileri, Bitlisli gazeteciler ile profesyonel kokartlı rehber Emin Toktaş eşlik etti.

 

İlçedeki gezi sonunda bir değerlendirme yapan Basın İlan Kurumu Genel Kurulu Anadolu Basını Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Aslan, son günlerde ülkemizde yaşanan sıkıntılı sürece rağmen Konyalı gazetecilerin bölgeyi ziyaret etmesinin ayrıca bir anlam taşıdığına değinerek, "Konya Gazeteciler Cemiyeti'nin organizasyonunda, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda Van, Bitlis'in Ahlat ve Adilcevaz ilçelerine bir gezi düzenlendi. Her şeyden önce şu an önünde bulunduğumuz Kadılar Mezarlığımız genelde Ahlat Selçuklu Mezarlığı Anadolu'nun kapısıdır. Biz Selçuklu'nun son baş şehrinden geldik. Dolayısıyla çok ayrı bir heyecanı yüreğimizde taşıyoruz. Bir taraftan gazeteciler günlük işlerini bulundukları şehirlerde yürütürlerken, diğer taraftan da dünyayı ve ülkemizi tanımak durumundalar. Bunun çok güzel bir örneğini yaşıyoruz. Vatan parçasını, Malazgirt'ten önceki dönemi, Anadolu'ya geçişin hazırlıklarının yapıldığı yerde son derece duygusal anlar yaşıyoruz. Van Gölü'nün tabi güzellikleri, onun etrafında yerleşmiş vatan toprakları ve bu bölgenin güzel insanlarıyla da kaynaşmış oluyoruz. Ülkemizin son günlerde yaşamakta olduğu sıkıntılı süreç açısından değerlendirdiğimizde, Konyalı gazetecilerin yapmış olduğu bu ziyaret ayrıca bir anlam taşımaktadır. Çünkü Konya Türkiye için her zaman birlik, beraberlik, kardeşlik açısından model olmuştur. Kavgayla varacağımız bir yer yok. İşte bu mezarlarda yatan insanlar geriye doğru Anadolu'ya oradan Balkanlara, Kafkaslara, Orta Doğu'ya açılan medeniyetin temsilcileri olmuştur. Yine bu topraklardan aynı güzellikleri yaşamamız için hiç bir engel yok. İnanıyorum ki bugünler geçicidir. Bu günler geçtikten sonra değerli toprakların hem yer üstündeki hem de yer altındaki zenginlikleri ortaya çıkacaktır. Ülkemizin birliği, beraberliği ve zenginliğine de önemli bir katkı sağlayacaktır. Maalesef her gün televizyonlarda haber programlarında izlediğimiz Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizden gelen patlama, araç yakma hadiseleri bizleri üzüyor. Bu bölgenin insanının moralini de bozuyor. Bölgedeki gezimizde ziyaret ettiğimiz bazı işletmelerle de bu konuları görüştük. Turizm alanındaki işletmeciler işlerin oldukça durduğunu belirttiler. Sadece bu bile terörün ne kadar yıkıcı bir tesir olduğunu göstermeye yeter. Burada olmaktan son derece mutluyuz. Bu vesile ile Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'ne, Diyarbakır ve Konya şube müdürlerine ve elbette Bitlis ile Vangölü Gazeteciler Cemiyetine teşekkür ediyoruz. Kendilerini de şehrimizde ağırlamaktan mutluluk duyacağız" dedi.

 

Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir ise, bölgede sıkıntı olduğunu ve gelmemeleri gerektiğinin kendilerine ifade edildiğini, fakat tüm arkadaşlarının bu dönemde yöreye gelmenin daha önemli olacağını ilettiklerini söyledi. Özdemir, başka bir şehri de tercih edebilecek imkanlarının olmasına rağmen özellikle burayı seçtiklerini belirterek, "Böylesi bir dönemde BYEGM ile görüşürken herhangi bir ili tercih edebilirdik. Ama Vangölü Gazeteciler Cemiyeti ile ortaklaşa burayı düşündük. Bizler Van'a geldik. Bir ay kadar sonra da Van ve Bitlis'ten gazeteci arkadaşlar Konya'ya gelecekler. Buraya gelmeden önce bölgeye gitmememizi ve şu anda sıkıntılı olduğunu söylediler, fakat tüm arkadaşlarımız bu dönemde gitmek istediklerini söylediler. Bu dönemde bölgeye gelmenin daha önemli olduğunu düşündük. Konya'mız her zaman barıştan ve huzurdan yana olmuştur. Aslında bu bölgenin de aynı şekilde olduğuna inanıyoruz. Nasıl Konya bir Selçuklu başkenti olarak anılıyorsa bu topraklarda Türklerin Anadolu’yu açan kapısı olarak biliyoruz. İlk Selçuklu yurdu olarak burayı biliyoruz. Yine Osmanlı'nın temelinin atıldığı yer olarak bu bölgeyi tanıyoruz. Dolayısıyla böyle bir bölgenin terör ve huzursuzlukla anılmasını doğru bulmuyoruz. Bölgemizin en kısa zamanda huzura kavuşmasını arzu ediyoruz. İki gündür buradayız. Dün öğle vakti bir tesisteydik. Orada 50-60 kişilik bir grup vardı. Tesis yöneticileriyle de görüştüğümüz vakit, aslında o grubun 400 kişi olacağını, fakat gündemdeki olaylar nedeniyle bu kadar kişinin geldiğini söyledi. Dolayısıyla bu bölgede bu rahatsızlığı oluşturan kesimler buralar için hiçbir şey yapmadıklarını görsünler. Ancak zarar verdiklerini bilsinler. Çünkü bütün tesislerin yanı sıra insanlar hem mutsuz hem de huzursuz. Elbette teröre sadece bu yönden bakamayız, can alıyorlar. Kısa sürede bu bölgenin huzura kavuşacağına inanıyoruz. Buraların da bizim yurdumuz olduğuna ve şartlar ne olursa olsun bu bölgede olmaya devam edeceğimizi buradan haykırıyoruz. Hem Vangölü Gazeteciler Cemiyetine hem de bu programı organize ederek maddi destek veren BYEGM'ye ve burada görev yapan gazeteci arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

 

Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bekleyen de, özellikle bu dönemde böyle bir etkinliğe ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Konya'dan gelen 30 gazeteciyi Van ve Bitlis'te ağırlıyoruz. Bu barış ve kardeşlik adına yapılan bir gezidir. Meslektaşlarımıza Van'ı tanıttık. Bugünde Ahlat Selçuklu Mezarlığını gezdik. Umuyoruz ki buradan güzel bir şekilde ayrılacaklar. Buradan gittiklerinde ise Konya'da gerek gazetelerinde gerekse bizzat bölgemizi tanıtacaklar. Amacımız Van'ı tanıtmak değil, dostluğu pekiştirmektir. Özellikle de bu dönemde böyle güzel bir etkinliğe ihtiyacımız vardı. Konyalı gazeteciler buraya geldiler. Birlikte vakit geçirdik ve fikir alışverişinde bulunduk. 3 günlük güzel bir gezi oldu" dedi.

Gazeteciler Ahlat gezisinin ardından ilçeden ayrıldı. 

Editör: TE Bilisim