S.S. Van Esnaf Sanatkâr ve Kredi ve Kefalet Kooperatifi seçimleri Van TSO’da yapıldı. Seçimde konuşan başkan adayı Muslim Birdal yönetimi sert bir dille eleştirdi. Birdal, “Yaptıklarınızı kabul etmiyoruz.” Dedi. Mevcut Başkan Erdal Toktamış ise Birdal’in iddialarına cevap vererek, hiç kimsenin ırkına ve siyasi görüşünü bakmadan çalışmalarını sürdürdüğünü kendisine iftira atıldığını söyledi.

 

Van Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin seçimleri Başkan adaylarının birbiri hakkında ifade ettiği iddialar ile başladı. İki adayın yarıştığı seçimler sakin bir şekilde başlarken oy kullanma işlemi öncesi yerini sertliğe bıraktı. Müslüm Birdal ve Erdal Toktamış’ın yarıştığı kooperatif seçimleri divan kurulumuyla başladı. Mevcut başkan Erdal Toktamış’ın 2 yıllık başkanlık sürecinde yaptığı faaliyetlerin raporları okunduktan sonra denetim kurulu raporları okundu.

 

“HAK ETTİĞİMİZ YER BURASI DEĞİL”

Okunan raporların ardından başkanlık için aday olan Muslim Birdal kürsüye çıkarak mevcut başkan Erdal Toktamış hakkında çeşitli iddialarda bulundu. Birdal, “Bugün çok güzel bir gün yaşıyoruz. Neden derseniz 20 yılı aşkın bir süredir, 50-60 kişinin katılımıyla bir genel kurul gerçekleştiriyorduk. Yıllardır bu seçimler 50-60 kişiyle lokantalarda gerçekleştiriliyordu, ama bugün bizleri yalnız bırakmadınız ve seçimlere katıldınız. Biliyorsunuz bir seçim süreci yürütüyoruz. Sayın başkanda buradalar. Az önce bir salon oylaması yapıldı bende evet oyu verdim ama bu evet oyu sırf siz tekrar buraya gelme gereği duymayın diyedir. Yönetimin hazırladığı salondan bu çok iyi görünüyor. Bizim hak ettiğimiz yer burası değil. Bizim paramız ile hak ettiğimiz ve olmamız gereken yer burası değil. Bunu ben eleştiriyorum.” Dedi.

 

BİRDAL: ÜYE LİSTELERİNİ ALAMADIK

Birdal yönetimden defalarca üye listesini istediğini ancak alamadığını belirterek, “Ben 2 defa Sayın Erdal Toktamış beyi ziyarete gittim. Seçimle ilgili gerekli tedbirlerin alınması, gelen insanları rahatsız olmaması, seçime daha iyi hazırlanabilmemiz için listeler istedim. Bakın bugün seçim günü ve halen üye listesi yok bizde. Bu sabotedir ve saygısızlıktır. Ben projelerimi anlatmak ve ulaşmak istiyorum. Ancak yönetim bu listeleri bana vermedi. Buna da kanun diyorlar. Allah aşkına biz kime hizmet ediyoruz, biz çete miyiz, biz özel şirket miyiz? Bizim amacımız esnafa hizmet etmek değil mi? Bunların hepsi 20 yılı aşkındır süren seçimlerde yapılanların tekrardan yapılması için yapıldı. Ama biz ne yaptık arkadaşlarımızla aylarca çalıştık ve insanlara ulaştık. Bugün bu kalabalığın nedeni budur. Eğer ki biz bugün seçilir ve yeni yönetime gelirsek. Şimdi ki yönetim de şahit olsun ki biz seçimlere günler aylar kala o listeleri her yere asacağız. Burası hiç kimsenin tekelinde ve krallığında değil. Aynı duyarlılığı ve dürüstlüğü kendilerinden beklerdim ama bunu yapmadılar.” Dedi

 

“DEPREM BİTTİ ARTÇILARI DEVAM EDİYOR.”

Önceki yönetimin esnafa kredi kullandırmadığını söyleyen Birdal şöyle devam etti: “Erdal Bey burada yaptıklarını söylüyor. Çok güzel çalışmalar yapmışlar ve bakanlığın vermiş olduğu kredileri burada anlatıyorlar. Hikâye anlatmayın o krediler başbakanın kedileriydi sizin ürettiğiniz değil. Başbakan çıkıp dedi ki 30 bin faizsiz kredi vereceğiz, siz bunu yapmadınız. Siz bunu yapacak olsaydınız depremde yapardınız. Deprem bitti artçıları devam ediyor. 10 yıl daha devam edecek. Millet burada konteyner bulamazken siz gidip prefabrik evlerde kaldınız. Siz burada 9 çeşit krediyi kullandırmadınız. Bugün burada borcu olduğu halde ikinci kediyi alan varsa çıksın karşıma. Oysaki bu tüzüğümüzde vardı ama alamadık. Günlerdir televizyonda, gazetelerde ve diğer alanlarda ben bunu söylüyorum. Siz yönetiminizde yer alan ve bu kredilerden yararlanan akrabalarınız var. Bunları niye açıklamıyorsunuz. Soyadı Toktamış olanları neden orada çalıştırıyorsunuz da soyadı farklı olanları çalıştırmıyorsunuz. Ben bunu kabul etmiyor ve eleştiriyorum.”

 

BİRDAL: ADİL BİR UYGULAMADAN BAHSEDEMEYİZ

İcralık olan esnaflarla ilgili de konuşan Birdal, “Bakın ben icralık insanlardan bahsediyorum. 2 bine yakın icralık insanlarımız ve esnafımız var. Bunu kabul etmeyebilirler. Doğrudur. Bu sayı icraya gidenlerle birlikte bu kadardır. 2’şer tane de kefil yer alıyor bunun içinde. Peki, siz bugüne kadar icralık olan bu isimleri karşınıza alıp konuştunuz mu hiç? Sen niye bunu ödemedin, biz senin için ne yapalım dediniz mi? Siz 6 bin liralık maaşı, 4 bin TL’lik maaşı ne için alıyorsunuz? Bizi icraya vermek için mi alıyorsunuz? Bunu da kabul etmiyorum. Erdal Bey tüzüğü çok iyi biliyor. Basit bir esnaf 50 bini aşkın bir kredi alabilir mi? Bakın şu an aramızda fatura kesemeyen ancak 125 bin TL’lik kredi alan esnaf var aramızda. Peki, size trilyonluk malını ipotek veren adama neden kredi vermediniz? Benim eleştirdiğim budur. Ben ismine, cismine ve soyadına göre hizmet etmem. Ama siz bunu yaptığınız zaman burada hizmet olmaz. Adil bir uygulamadan bahsedemeyiz.” Sözlerine yer verdi.

 

BİRDAL: ESNAFLARIN KAYITLARI SİLİNMİŞ

Deprem döneminde yapılan çalışmalarla ilgili de konuşan Birdal şu ifadeleri kullandı: “Yıllardır üyelerimiz ortaklık parası yatırıyorlar. 100-200 TL ne kadarsa artık. Sizin 100 TL’niz bir esnafta kaldığı zaman çatır çatır parayı alıyorsunuz değil mi? Siz bu esnafın esnafa kredi kapsamında 100 lira azaltıp ya da artırıp geri iade ettiniz mi? Bugün buraya gelen 100 insanımız oy kullanmaya geldi ancak geri gitti. Neden çünkü kayıtlarını silmişsiniz. Siz kayıt silerken bir tebligatta, öneri de bulundunuz mu? Bu hakkı size kim veriyor. Bunu kabul etmiyoruz. Siz kooperatifi keyfi kullanıyorsunuz. Bir arkadaş kooperatifte 2-3 iş ile uğraşarak 4 bin TL maaş alabilir mi? Niye diğer işler ile uğraşacak insanlar yok mu bu memlekette ve bu ülkede. Ben diyorum ki çalışacak insanlar var. Ama bir isim 3-4 iş yapmasınlar. Bu doğru mu sizce? Biz bunun için mi sizlere para veriyoruz. Deprem oldu. Bakanlık buraya geldiğinde sizin için ne yapalım dediğinde siz neden okul yapılmasını kabul ettiniz. 97 bin TL’lik makam arabasını neden depremde aldınız. Hiç mi vicdanınız sızlamadı sizin? Siz bizim paramız yönetirken, ne yapılacağını bize sormanız gerekmez mi? Siz bu konuda insanları bilgilendirmediniz. Biz kapı kapı gezdik diye bugün insanlar buraya geldi ve seçim lokanta da yapılmadı. Bunun sebebi siz değilsiniz.”

 

BİRDAL: SÖYLEDİKLERİMİN ARKASINDAYIM

Birdal son olarak söylediklerinin tamamının gerçek olduğunu ifade ederek, “Ben günlerdir bunları televizyonda ve gazetelerde söylüyorum. Neden çıkıp yalanlamıyor ve karşı çıkmıyorsunuz? Buradaki herkes çok iyi biliyor ben yalan konuşmuyor ve doğru olanı söylüyorum. Ben burada adil bir yönetim olsun, herkes eşit olsun istiyorum. Siz çıkıp insanlara çamur attınız. ‘Benim çalışanım yolsuzluk yapmış’ dediniz. Madem öyle sizde gidip savcılığa suç duyurusunda bulunsaydınız. Üstünü ört bas edip kapattınız. Geçen yıl yönetim kurulu üyelerinize bugün karşı çıkıyor ve kötülüyorsunuz. Hiçbir ayrım yapmadan bu işe aday oldum desteklerini bekliyorum.” Dedi.

 

TOKTAMIŞ: İFTİRA ATMANIN ANLAMI YOK

Van Esnaf Sanatkâr ve Kredi ve Kefalet Kooperatifi mevcut başkanı Erdal Toktamış ise yaptığı kısa konuşmada şu sözlere yer verdi: “Ben burada kanunsuz olarak hiçbir şey anlatmayacağım size. Sayın arkadaşımız (Muslim Birdal) dün akşamda televizyonda dedi ki; ‘Vekaletler sahte alınmış’ arkadaşlar vekaletler noterden alınmış. Gelen üyeler arasında ayrımcılık yapılmış diyor. Ayrımcılık yaptığım bir isim çıkıp burada bunu söylesin. Ben hiç kimsenin ırkını ve siyasi görüşünü sormadım. Kuru iftira atmanın anlamı yok. Personelle ilgili konuşmayacaktım. Yine konuşmuyorum. Allah hayırlı uğurlu etsin.”

Yapılan sert konuşmaların ardından oy kullanma işlemi başlatılırken, öncelik yaşlı ve hastalara verildi. 

 

TOKTAMIŞ YENİDEN BAŞKAN!

Yapılan konuşmalar ve gerçekleştirilen faliyetlerin ardından oy kullanma işlemi başlatılırken, öncelik yaşlı ve hastalara verildi. Oy kullanmanın sona ermesinden sonra, saat 17'de sularında sandıklar açıldı. Sandıkların açılmasıyla oy çoğunluğuyla önde giden önceki başkan Erdal Toktamış oy sayımının bitmesiyle yeninden başkan seçildi. Gerçekleştirilen seçimde Erdal Toktamış bin 1107 oy alırken, Muslim Birdal ise 569 oy aldı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim