İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi Esenler, Yenimahalle ve Şerefiye mahallelerinde önceki gün başıboş sokak köpeklerinin ısırdığı 30 kişinin ardından 25 kişi daha kentteki hastanelere başvurdu. Son yaralılar ile birlikte sayı 55’e çıktı. İddiaya göre geçtiğimiz günlerde Van Büyükşehir Belediyesine ait hayvan barınağı yıktırılırken, barınakta bulunan köpekler aşıları yapıldıktan sonra sokağa bırakıldı.

 

Önceki gün İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi Esenler, Yenimahalle ve Şerefiye mahallelerinde başıboş sokak köpekler birçok mahalle sakinine saldırarak 30 kişinin yaralanmasına neden oldu. Dün ise bu mahallelerden 25 vatandaş daha kentteki hastanelere başvurdu. Önceki gün başlayan köpek saldırılarına İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi Veteriner hekimleri müdahalede bulundu. Ekipleri saldırının olduğu mahallelerde durumlarından şüphelenilen birçok köpeği önlem amacıyla itlaf ederken, gerekli tüm önlemleri aldı.

 

EKİPLER HAZIRDA BEKLİYOR

Hastaneye başvuran 55 kişi kuduz aşıları yapılarak, bir süre gözlem altında tutulduktan sonra taburcu edildi. Hastanelerde kuduz alarmı verilirken ekiplerde alanda çalışmalarını sürdürdü. Birçok mahallede aynı sorun yaşanırken, ekipler çeşitli mahallelerden gelen tüm şikayetleri değerlendirmek üzere hazır ekipler bekletiyor. Mahallelerde tehlike arz eden köpekler toplanırken, Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsüne gönderilmek üzere köpeklerden numune alındığı öğrenildi.

 

HAYVAN BARINAĞI YIKILDI

Daha önce Özalp yolu üzerinde bulunan Van Büyükşehir Belediyesine ait hayvan barınağı yerine yenisi yapılacağı gerekçesiyle yıktırıldı. Daha önce kentteki bütün başıboş köpekler burada toplatılarak aşıları yapılıyordu. Bunun akabinde ise sağlıklı olanlar tekrar alındıkları alanlara sağlıksız olanlar ise barınakta tedavi altına alınıyordu. Ancak Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde hayvan barınağının kapasiteyi karşılayamadığı gerekçesiyle barınağı yıkarak yerine yenisini yapma kararı aldı. Burada bulunan hayvanlar da aşıları yapıldıktan sonra tekrar sokaklara bırakıldı. Köpek saldırılarının barınağın yıkılmasına denk gelmesi ise iddiaları da beraberinde getirdi.

 

HAYVANLAR BARINAKTAN KAÇTI İDDİASI!

Hayvan barınağı yıkılırken sokağa bırakılan hayvanların vatandaşlara saldırdığı iddia edilirken, vatandaşlar bu konuda yetkililerden açıklama bekliyor. Hayvan barınağında yıkılmadan önce birçok hayvan gözlem altında bulunurken, barınağın yıkılmasından sonra ise bu hayvanların nerelere aktarılacağı belirsizliğini koruyor.

 

‘İDDİLAR ASILSIZ’

Konuyla ilgili Van Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, hayvan barınağının geçtiğimiz günlerde yerine yenisi yapılacağı gerekçesiyle yıktırıldığı belirtilirken, projenin tamamlandığı ve en kısa sürede yapımına başlanılacağı belirtildi. Barınakta bırakılan hayvanların vatandaşlara saldırdığı iddialarını da değerlendiren yetkililer, barınakta hayvan tutma yetkilerinin olmadığını ancak yaralı hayvanların tedavileri süresinde barınakta tutulduğunu belirtti. Barınağa getirilen tüm hayvanların aşıları yapıldıktan sonra tekrar alındıkları alana bırakıldığını söyleyen yetkililer, aşı yapılmadan hiçbir hayvanın barınaktan bırakılmadığı ifade etti. İddia edilenlerin yalan yanlış olduğunu söyleyen yetkililer, saldırılarla ilgili kendilerine de birçok mahalleden şikayet geldiğini v e bununla ilgili çalışma yaptıklarını belirtti. Tüm ekiplerin sahada bu konuyla ilgili çalıştığını ifade eden yetkililer, vatandaştan gelen şikayetler üzerine çalışma yaptıklarını da belirtti. 


ŞEHRİVAN ÖZEL – VEYSEL İZGİ

Editör: TE Bilisim