Kore Savaşı'na gönüllü olarak katılan Abdullah Burgaz, Van'ın Başkale ilçesinde terörle mücadelede görev alan askerleri ziyaret ederek, Türk askerinin Kore'deki kahramanlıklarını anlattı.

 

Türkiye'nin 10 Kasım 1950'de, Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasında Kore Savaşına gönderdiği gönüllü birlikte görev alan Burgaz, bir yıl boyunca Kore'de Türk askerinin gösterdiği kahramanca mücadeleyi Mehmetçik'le paylaştı. 6. Hudut Alay Komutanlığı'na bağlı Başkale 4. Hudut Taburu'ndaki askerlerle bir araya gelen 90 yaşındaki gazi Burgaz, savaşta Türkiye'nin ve askerinin özelliklerini anlattı. Düşman ateşi altındayken geri çekilmeden üstünlüğü ele geçirdiklerini dile getiren Burgaz, inancın verdiği manevi güçle görevlerini başarıyla yerine getirdiklerini söyledi.

 

Düşman bölgesinde mahsur kalan bir manga askeri gece karanlığından faydalanarak kurtardıklarını belirten Burgaz, şunları kaydetti: "Asker ocağı, peygamber ocağıdır. 1946 yılında askere gittim ve 4 yıl askerlik yaptım. Burada gönüllü olarak Kore Savaşı'na katıldım. Kore'den, çetin geçen bir yıl sonrası döndüm. Biz Allah'tan başka kimseden korkmayız. Bu yüzden de Allah'ın izniyle oradan başarıyla dönmeyi başardık. Bizim yanımızda olan farklı ülkelerin askerlerinin korktuklarını, bayıldıklarını görüyorduk. Onlar Türk askerinin arkasına saklanarak hayatta kalmayı başardı ama biz ne gerekirse onu yaptık. Bugünlerimize şükürler olsun. Bugün bile gönderseler tekrar ülkem için giderim."

 

Kore'de Türk askerinin söylediği marşları unutmadığını, aklına geldiğinde söylediğini kaydeden Burgaz, salondaki askerlerden büyük alkış aldı. Gazinin konuşmasının ardından taburda görevli komutan ise Kore Savaşı'ndaki Mehmetçik ile bugün görev yapan asker arasındaki tek farkın, kuşak farkı olduğunu, kahramanlık, yürek ve maneviyatın aynı olduğunu söyledi. Kore gazisi Abdullah Burgaz, askerlerle karavanadan yemek yedikten sonra taburdan ayrıldı.

 

Türkiye, 1950 yılında gönüllü olanlardan seçilmiş olan 259 subay, 18 askeri memur, 4 sivil memur, 395 astsubay, 4414 erbaş ve er olmak üzere 5090 kişilik bir tugayı, Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasında Kore'ye göndermişti. Savaşta Türkiye 721 şehit, 2 bin 111 yaralı, 175 kayıp, 234 harp esiri vererek 1971 yılında Kore'den ayrılmıştı. 

Editör: TE Bilisim