Önder ALTINAL - Şehrivan


Van Barosu, 25 Kasım Dünya Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü münasebetiyle basın açıklaması yaptı. Van Adliye Sarayı önünde yapılan basın açıklamasına Van Barosu Başkanı Murat Timur’un yanı sıra avukatlar destek verdi. Kadın avukatlar adına açıklamayı okuyan Baro yönetim Kurulu Üyesi Av. Hülya Korkmaz, kadınlara yapılan şiddetin her geç gün arttığını vurguladı. Korkmaz ayrıca Ocak ayından Kasım ayına kadar 255 kadının katledildiğini söyledi.

‘BÖYLE BİR GÜNE İHTİYAÇ DUYULMASI ÜZÜCÜDÜR’

Korkmaz 25 Kasım kadınlar günü için ‘böyle bir güne ihtiyaç duyulması üzücüdür’ sözlerine yer verdi. Korkmaz şu ifadelere yer verdi: “Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, Birleşmiş Milletler tarafından 1989 yılında kabul edilen bugün; kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü ve kadın dayanışması günüdür öncelikle böyle bir güne ihtiyaç duyulması üzücü olmakla birlikte var olan realiteye bakıldığında Mücadelenin Uluslararası boyuta taşınmış olması önemlidir. Dünya üzerinde yaşayan tüm kadınların maruz kaldıkları cinsiyete dayalı şiddetin temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılığı yatmaktadır. Kadınlar toplumun her alanında ayrımcılığa ve şiddete uğramaktadırlar. Ülkemiz nüfusunun yarısını oluşturan kadınların birey olduğu unutulmayarak ve Anayasada belirtilen pozitif ayrımcılıktan faydalandırılarak gerçek manada eşitliği sağlanmalıdır. Kadına yönelik şiddetin fiziksel, cinsel, ekonomik ve manevi şiddet olarak her türlüsünün yaygın olarak uygulandığı ülkemizde, şiddetin en ağır biçimi olan cinayetlerde de inanılmaz derecede bir artış vardır.”

KORKMAZ: 10 AYDA 255 KADIN KATLEDİLDİ

2014 yılının başından bugüne kadar 255 kadının katledildiğini dile getiren Korkmaz, “2014 yılı verilerine bakıldığında Ocak ayında 27, Şubat 15, Mart 24, Nisan 25, Mayıs 30, Haziran 18, Temmuz 35, Ağustos 24, Eylül 28, Ekim’de 29 olmak üzere Kasım ayına kadar toplam 255 kadın hunharca katledilerek yaşamını yitirmiştir. Faillerin tamamının erkek olduğu bu cinayetlere son verilmelidir. Kadın erkek eşitliğinde Türkiye’nin dünya sıralamasında 134 ülke arasında 126’ncı sırada yer alması da söz konusu eşitliğin uygulanmasında sınıfta kaldığının apaçık göstergesidir. Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun 6284 sayılı kanun ile her ne kadar kadınlar koruma altına alınmak istenmişse de bu kanun ne şiddet olaylarını azaltabilmiş ne de önleyebilmiştir.” Dedi.

‘YASAL TEDBİRLERİN ALINMASI GEREKMEKTEDİR’

Kadınların koruma altında olmasına rağmen hayatlarını kaybettiklerini de dile getiren Korkmaz son olarak şu sözlere yer verdi: “Hemen hemen her gün bir kadın yaşamını yitirmekte ve gazetelerin 3’üncü sayfasında verilen haberlerde de haber diline dikkat edilmeden yaşanan canice cinayetlere gerekçe uydurulmaya ve normalleştirmeye çalışıldığı ve kadın ölümlerinin sayısal olarak yansıtıldığı ve bir insanın bir canın yittiğinin vurgulanmadığı da görülmektedir. Yaşanan bunca şiddet olayına karşı her türlü önlemi almakla yükümlü olmakla devletin şiddet olaylarını açık bir şekilde kınaması, kadın sığınma evlerinin sayısının artırılması ve var olanların durumlarının iyileştirilmesi, cinsiyet ayrımcı politikalar, yasalar ve uygulamaların kaldırılması, toplumsal farkındalığın sağlanması için eğitim programlarının gerçekleştirilmesi, kadına yönelik şiddetin sorumlularının yargılanması ve caydırıcı yasal tedbirler alınması gerekmektedir.”

Editör: TE Bilisim