Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı(KOSGEB) Van İl Müdürü Bilal Emre Yürük, 2016 yılında toplamda 27 milyon 844 bin 866 TL destekte bulunduklarını söyledi.

 

2016 yılı destekleri hakkında açıklamalarda bulunan Bilal Emre Yürük, “Yaklaşık olarak 11 aylık rakamlarımıza göre KOSGEB Van Müdürlüğü olarak işletmelerimize imzaladığımız rakam 27 milyon 844 bin 866 TL’dir. Bu da güzel bir rakamdır. Biz bu desteklerimizle 2017 yılında da inşallah arttırarak devam edeceğiz. Bu arada 4 bin civarında da kişiye uygulamalı girişimcilik eğitimi tamamlamış durumdayız. Bu eğitimlerimiz de halen devam etmektedir. Yılsonuna kadar da devam edecektir” dedi.

 

“2016 YILI KOSGEB AÇISINDAN BAŞARILI BİR YIL”

KOSGEB Girişimcilik Destek Programı kapsamında desteklerinin ülke ekonomisine ve istihdama katkısını değerlendiren Yürük, “2016 yılının KOSGEB açısında hem Türkiye geneli hem de ilimiz bağlamında başarılı bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Buradaki yeniliklerden KOSGEB’in KOBİ Gelişim Destek Paket Programı (KOBİ-GEL) bu yılın önemli desteklerinden bir tanesidir. Bununla birlikte başlayan makine destek kredisi özellikle yerli makine teçhizatta yönelik imalat sanayide faaliyet gösteren işletmelerin ihtiyaçlarının giderilmesi anlamında bir paket programımız var. Ayrıca terör olayları, doğal afetler gibi etkilenmiş olan imalatçı işletmeler için açılan bir acil destek programı gündeme geldi. Van’da geçen sene de kamuoyu ile paylaşmıştık. Teknokent kampüsümüz açıldı. Bu kapsamda ilimizde 2016 yılı içerisinde araştırma geliştirme (AR-GE) projelerinin desteklenebileceğini paylaşmıştık. Bu beklentimiz de büyük ölçüde yerine geldi. 11 teknolojik AR-GE tabanlı yatırımın yeni girişimin desteklenmesi konusunda çalışmalarımız başladı” şeklinde konuştu.

 

"İŞTE KOSGEB’DE RAKAMLARIN DİLİYLE 2016 YILI"

2016 yılının aynı zamanda yeni girişimciler için de çeşitli fırsatlar ortaya koyduğunu aktaran Yürük, “Bu yıl 204 yeni girişimciye destek sözleşmesi imzaladık. Burada 10 milyon 200 bin TL’lik hibe yani geri ödemesiz destek sağladık. Ona ilaveten sabit yatırım desteği anlamında 3 milyon 564 bin 911 TL yeni girişimcilerimize sabit yatırım olmak üzere toplamdaki 204 işletmemize ve yeni girişimcimize 13 milyon 764 bin 911 TL yeni girişimci desteği vermek üzere protokollerimizi imzaladık” dedi.

 

“KOBİ-GEL KAPSAMINDA 19 PROJEYE 5 MİLYON 83 BİN 240 BİN TL”

KOBİ Gelişim Destek Programları (KOBİ-Gel) kapsamında 19 projeye 5 milyon 83 bin 240 bin TL’lik proje bütçesini onayladıklarını aktaran Yürük, “AR-GE Ünivasyon destek programı çerçevesinde ise 11 tane projenin protokolünü destek onaylı vermiş durumdayız. Bunun parasal destek karşılığı 1 milyon 781 bin 385 TL tutarındadır. Bununla birlikte açılan 2 kredi acil destek programında ise 7 işletmemize 670 bin TL civarında bir kredinin faiz desteğini ödeyeceğimize dair onay verdik. Ayrıca makine teçhizat destek kredisi faiz desteği kredisinde ise 9 işletmenin makine teçhizatının alımına ilişkin talebi onaylanmış durumda. Bunun da parasal karşılığı 6 milyon 445 bin 330 TL’dir” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim