Kaymaklı (Kurdivan) Mahalle sakinleri Kobanê’ye yardım amacıyla 86 torba un ve çok sayıda gıda malzemesi paketini Şengal, Rojava ve Kobanê yardım koordinasyonuna teslim etti. Şehrivan Gazetesi olarak takip ettiğimiz koordinasyona gelen yardımlar ve yapılan konuşmalar herkesi duygulandırdı. Mahallelilerin bu davranışı ‘Köylünün millettin efendisi’ olduğunu bir kez daha ön plana çıkarıyor.

Şengal, Rojava ve Kobanê’de yaşanılan savaş ve mağduriyet için seferber olan Vanlıların yardım kampanyaları devam ediyor. Çıkan savaşın hemen ardından kurulun yardım komisyonu ilk gün ki gibi çalışıyor ve mağdur insanlara yardımları ulaştırmaya devam ediyor. Giyim, gıda, sağlık, barınma gibi birçok konuda yardım kampanyaları başlatan koordinasyon ayrıca mahallelerde toplanan yardımları da koordinasyona ait depoya taşıyor ve daha sonrasında bu yardımları Suruç’a ulaştırıyor. İşte bu mahallelerden bir tanesi de bizim Şehrivan Gazetesi olarak özel takip ettiğimiz, İpekyolu ilçesine bağlı Kaymaklı Mahallesi oldu. Kaymaklı Mahalle sakinleri toplandıkları 86 torba un ve bunun yanı sıra diğer gıda malzemelerini koordinasyona teslim etti. Sabah saatlerinde mahalleye giden koordinasyon çalışanları mahalle muhtarı Ekrem Özbakış ve mahalle sakinleri ile birlikte kapı kapı dolaşarak un torbalarını ve gıda malzemelerini topladı. Konu hakkın açıklama yapan mahallesi sakinleri ise yaptıkları yardımları şöyle anlatıyor: “Kobanê’de yaşayanlar bizim kardeşlerimizdir. Bizim kardeşlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Herkesin bu anlamda duyarlı olması gerekiyor.”

LALİĞAN TEYZE EVİNİN YOĞURDUNU KOBANÊ’YE GÖNDERDİ

Koordinasyon kurulunun köydeki ilk adresi Laliğan Teyze oluyor. Laliğan Güzel adlı mahalle sakini 2 torba un, bir bidon peynir ve bir bidon yoğurt ile Kobanê’ye yardım veriyor. Gazetemize açıklamalarda bulunan Laliğan Teyze şu ifadelere yer veriyor: “Ben bu yardımları Kobanê için yapıyorum. Şu an için elimden sadece bunlar geliyor. Ama her zaman yardım yapmaya devam edeceğim. Kobanê’de yaşanılan insanlık dışı drama sessiz kalmamalıyız. Sadece ben değil bu rama ve savaşa sessiz kalmayan herkesten Allah razı olsun.” Sadece un değil peynir ve yoğurtta getiren Laliğan Teyze, “Peynir ve özellikle yoğurdu orada anne ve babasını kaybeden yetimleri için gönderiyorum. Daha kucaktaki bebeklerin anneleri katledildi. Bu yoğurdum bir anne sütünün yerini tutmaz ama biz elimizden gelen her şeyi yapmamız lazım.” Dedi.

DEMİRBACAK: HER KESİMİN DUYARLI OLMASI GEREKİR!

Kurulun daha sonraki durağı Ali Onurcan adlı mahalle sakini oldu. 2 torba un yardımı yapan Onurca şu sözlere yer verdi: “Bu bölgede hepimiz Kürdüz. Bu yüzden hepimizin Kobanê’deki kardeşlerimize yardım etmemiz gerekiyor. Bu anlamda yardımda bulunmayanları duyarlılığa davet ediyor ve bunun gibi bir yaşamın bizlerinde yaşamayacağının ne malum olduğunu onlara hatırlatmak istiyorum. Hepimizin bu drama sessiz kalmaması gerekiyor.” Dedi. Daha sonra kurul ile birlikte Rıza Demirbacak adlı mahallenin kapısı çalınıyor. Daha önceden yardımları hazırlayan Demirbacak şu ifadelere yer veriyor: “Biz bu yardım ile birlikte sadece bir kesime değil, tüm insanlığa yardım etmek zorundayız. Bunu insanlık namına yapmamız gerekiyor. Bu anlamda herkesin ve her kesimin duyarlı olması gerekiyor. Özellikle Kobanê için yapılan yardımlar bizim insanımıza yapılan yardımlardır.”

AHMET AMCA KOBANÊ İÇİN AĞLADI

Bir sonraki durak ise Ahmet Orak adlı vatandaş oluyor. Orak kurulu ve bizleri çok sıcak bir şekilde karşılıyor ve soğuk havadan dolayı hepimize çay ikram ediyor. Orak ayrıca daha önceden hazırladığı yardımları da kendisi taşıyor ve araca yüklüyor. Orak gazetemize açıklamalarda bulunurken gözyaşlarını tutamıyor. Orak, “1 haftadır köylülerimiz ile birlikte yardım topluyoruz. Köy halkımız çok duyarlı davrandılar ve yardım kampanyasını duyan herkes muhtarımıza geldiler. Halkımız sessiz kalmadılar evlerindeki unu, şekeri ve buna benzer gıda malzemelerini Kobanê için hazırladılar ve verdiler. Tüm yardım edenlere buradan teşekkür etmek istiyorum. Kobanê’deki insanlar bizim halkımızdır. Onlar için yardım etmeye devam edeceğiz. (Ahmet amca bu konuşmasının ardından gözyaşlarını tutamıyor.)” Bizleri çok sıcak bir sohbetle karşılayan Ahmet amca aynı şekilde de uğurluyor.

ÖZBAKIŞ: BİZİM BAŞIMIZA GELMEYECEĞİ NE MALUM!

Bu duygulu yardımın ardından Sadık Olcay adlı vatandaşın kapısı çalınıyor. Olcay yapmış olduğu yardımın ardından gazetemize konuştu. Olcay şu ifadelere yer verdi: “Halkımızdan ve bölge halkımızdan duyarlılık bekliyoruz. 2011 yılında yaşanılan depremin ardından gösterilen hassasiyetin Kobanê içinde gösterilmesini bekliyoruz. Bizim mahallemiz bu anlamda bir araya geldi ve yardımlarını esirgemediler. Bu hassasiyetin tüm mahalleler, ilçeler ve bölge illeri başta olmak üzere tüm Türkiye göstermelidir.” Kobanê Koordinasyon Kurulu’nun daha sonraki durağı Abdulhadi Özbakış adlı vatandaş oldu. Özbakış, “Bugün Kobanê insanlarımızın başına gelenler yarın bizim başımıza da gelebilir. Bu yüzden tüm herkesin yardımda bulunması gerekiyor. Bunu reklam için ya da başka bir şey için değil Allah rızası için yapılması gerekiliyor. Kobanê için hepimizin duyarlı olmalıyız.” Dedi. Özbakış’ın dışında yarım yapan ve konuşan Hüsnü Çıkar adlı vatandaş ise şöyle konuşuyor: “Tüm herkesin yanı sıra Kürtlerin bu yardımı yapması gerekir. Herkesin taşın altına elini koyması gerekiyor.”

İKİ ELİ OLMAMASINA RAĞMEN KOBANÊ İÇİN ÇALIŞIYOR

Toplanan yardımlar esnasında eli olmayan bir vatandaşın yardımları kendi sırtında taşıyarak araca getirmesi ise dikkatlerden kaçmadı. Sırtında un taşıyan vatandaş sorduğumuz sorulara ise, “Benim durumumdan daha kötü durumda olan insanlarımız var orada. Onlara için yardım etmek ve yardım toplamak beni çok mutlu ediyor. Çok fazla reklam yapmayı sevmiyorum. Ama lütfen sessiz kalmayalım.” Cevaplarını verdi.

MUHTAR ÖZBAKIŞ: SİYASİ GÖRÜŞ ADI ALTINDA YAPMADIK

Toplanan yardımların ardından sonra olarak Kaymaklı (Kurdivan) Mahalle Muhtarı Ekrem Özbakış ile görüştük. Muhtar Özbakış şu ifadelere yer verdi: “1 hafta yaptığımız çalışmalar sonucunda bu yardımları topladık. Mahalle halkımızın bu kampanyaya destekleri çok büyük oldu. Hiçbir köylümüz yardımdan kaçmadı ve evlerindeki gıda malzemelerini Kobanê için gönderdiler. Biz bu yardımları herhangi bir siyasi parti ve siyasi görüş adı altında yapmadık. Bu yardımları gerçek anlamda insaniyet namına ve yaşanan dram için yapıyoruz. Yardıma destek veren herkese teşekkür ediyorum. Biz bir deprem yaşadık. Bu yardımları en iyi bizim bilmemiz ve ona göre çalışmamız gerekiyor. Van için herkes seferber oldu, şimdi ise hepimizin seferber olmamız gerekiyor. Bu savaşta zarar gören insanlarımız için tek yürek olmamız gerekiyor. Tüm yardımseverlere buradan teşekkür ederim.”


Haber – Yorum: Önder ALTINAL

Editör: TE Bilisim