Bitlis ve ilçelerinde buğday, yonca, saman, ot ve diğer tarım ve hayvancılık işlerinin Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle oruçlu çalışmak zorunda olan vatandaşlar mesai saatlerini değiştirmek zorunda kaldı. Köylüler Ramazan boyunca normalde gündüz saatlerinde yaptıkları işleri bu kez gece saatlerinde yapmaya başladı.

Son birkaç yıldır Ramazan ayının hasat sezonuna denk geldiğini belirten Behçet Erbegi, Ramazan boyunca mesai saatlerini değiştirdiklerini ve bu sayede gece çalışıp gündüz dinlendiklerini söyledi. 


Faruk Doğan isimli çiftçi ise, gündüzleri dinlendiklerini, iftardan hemen sonra ise tarlaya gittiklerini kaydetti. Son bir haftadır tarlada kalan samanlarını eve gece taşıdığını ifade eden Doğan, "Sahur vaktine kadar çalışıyoruz. Sahur vaktinde ise kimi zaman tarlada, kimi zaman ise evde sahurumuzu yaptıktan sonra güneş doğana kadar çalışmaya devam ediyoruz. Güneşin doğuşuyla birlikte sıcaklıkların artması üzerine eve gidiyoruz. Evde duş aldıktan sonra bütün günü dinlenerek geçiriyoruz. Bir sonraki gün yine aynı şekilde devam ediyoruz" dedi.
Oruçluyken sıcağın altında çalışmalarının son derece zor olduğunu ve susadıklarını ifade eden Şahin Yobaz da, “Şu anda tam hasat ve iş zamanı. Hal böyleyken hem oruç tutup hem de işlerimizi aksatmamak için sıcaklardan korunmak ve oruçluyken daha az yorulmak ve daha az acıkıp susamak için geceleri çalışıyoruz. Gündüz çalışmaya alıştığımız için gece çalışmak zor gelse de şu an için en uygun formül bu. Bu yüzden de bir ay boyunca mecburen mesai saatlerimizi değiştirip bu şekilde çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

 

Editör: TE Bilisim