Türkiye’de en çok küçükbaş hayvan Van’da bulunmasına rağmen geçmişteki potansiyelinin hala çok altında olan Van’da hayvancılığı yeniden canlandırma destekleri gelmeye devam ediyor. Yıllardır vatandaşlara yeniden köylerine gidip tarım ve hayvancılık yapması yönünde çağrılar gelirken, bu kez de 100 bin TL’lik bir destek ile vatandaşa hayvancılık yapmaları konusunda yeni bir destek açıldı.

1980-90’lı yılların tarım ve hayvancılık kenti Van’da o günlere dönüş için yoğun çabalar verilirken kentin yeniden bu anlamda lider kent olması konusunda girişimler yapılıyor. Her ne kadar tarımsal desteklerden yeteri kadar faydalanmasa da bölgeye özel teşvik ve destekler ile yeniden tarım ve hayvancılık yapmaları için desteklenmeye çalışılan çiftçiler için her geçen gün yeni programlar açıklanıyor. Türkiye’de küçükbaş hayvan varlığında birinci sırada yer alan Van’da özellikle küçükbaş hayvancılık büyük önem arzederken TKDK gibi desteklerle de büyükbaş hayvanlarda da sayının artması için birçok projeye destekler sunuluyor. Hem tarımda hem hayvancılıkta yeniden kıpırdanmaların yaşandığı kentte bir küçükbaş hayvan desteği daha çıkarıldı. ‘Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var’ adıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünün desteklediği proje start aldı. Vanlılar’ın projeye başvurup doğdukları topraklarda yeniden tarım yapması beklenirken Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez de o destek için başvuru çağrısı yaptı. Bilmez proje için, “Köyüne dönmek isteyen vatandaşlarımız için isabetli bir proje. Şu an 2 milyon 700 bin küçükbaş hayvan varlığımız var. Birkaç yıl içinde bu sayıyı 5 milyona çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

90’LARDAKİ İVME YENİDEN YAKALANMAYA ÇALIŞILACAK

Van'da 1990'lı yıllarda terör örgütü PKK'nın baskıları nedeniyle boşaltılan kırsal mahallelerin eski canlılığına kavuşturulması ve küçükbaş hayvan varlığının artırılması amacıyla başlatılan "Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var" projesi kapsamında, üreticilere 100 bin lira faizsiz kredi desteği verilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının desteklediği, Valilik ve Ziraat Bankası iş birliğiyle uygulanan projeyle ilk etapta kentte potansiyeli yüksek koyun ırkları ve bunları yetiştiren damızlık işletmeler tespit edilecek, ardından projeden yararlanmak isteyenlerin başvuruları alınacak.

KOYUN SAYISI ARTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Halihazırda koyun yetiştiriciliği yapan üreticilerin sürülerinin 100 baş ve üzerine çıkarılmasının hedeflendiği projeyle, köyden kente göç edenlerin tekrar doğdukları topraklara dönmeleri de teşvik edilecek. Küçükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye'de ilk sıralarda yer alan Van'da, güvenlik güçlerince terörden arındırılan kırsal mahalle, yayla ve meraların yeniden hayvancılıkla canlandırılmasının planlandığı proje sayesinde hayvan varlığının da 5 milyona çıkarılması hedefleniyor.

VALİ BİLMEZ: HEDEF 5 MİLYON KÜÇÜK BAŞ HAYVAN!

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, yaptığı açıklamada, hayvan besleyen ya da beslemek isteyenlere faizsiz kredi kullandıracaklarını söyledi. Krediden yararlanabilmek isteyenlerin hayvancılık yapması, ahırının olması ve başvurdukları mahallenin sakini olmaları gerektiğini anlatan Bilmez, şunları kaydetti: “Çiftimizin işletmesindeki hayvan sayısını 100'e tamamlayan bir projedir. Hiç hayvanı olmayan 100 hayvan alabilecek, 30 hayvanı olan da 70 hayvan daha alabilecek. Ödenecek kredi tamamen faizsiz ve yedi yıl içerisinde geri ödemeli olacak. İnsanlarımızın köylerine dönmesini ciddi anlamda teşvik edecek. Köyüne dönmek isteyen vatandaşlarımız için isabetli bir proje. Şu an 2 milyon 700 bin küçük hayvan varlığımız var. Birkaç yıl içinde bu sayıyı 5 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Merası olan köylerde önemli bir ilgi olacağını değerlendiriyoruz."

"ÜLKEMİZİN KIRMIZI ET VE SÜT İHTİYACINI KARŞILAMAK İSTİYORUZ"

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş da projeyle küçükbaş hayvancılık yapan işletmelerin ölçeklerinin büyütülmesi, küçükbaş hayvan varlığının artırılması, atıl işletme kapasitelerinin üretime kazandırılmasını planladıkların belirtti.

“ÇİFTÇİYİ ÜRETİME TEŞVİK ETMEYİ AMAÇLIYORUZ”

Projeyle düşük kalitedeki meraların ıslahının hızlandırılacağını, bölgenin hayvancılık potansiyelinin ortaya çıkarılacağını vurgulayan Görentaş, şöyle konuştu: “Projeden 18 yaşını dolduran, faal olarak küçükbaş hayvancılık yapan veya daha önce küçükbaş hayvancılık yapmış olan, 150 baş kapasiteli uygun barınağa sahip ve kaba yem ihtiyacının en az yüzde 50'sini kendi işletmesinde karşılayan kişiler faydalanabilir. Kredi tutarı kişi başı en fazla 150 bin lirayla sınırlı olacak. Ziraat Bankası, projeden yararlanacak üreticilere 100 bin liraya kadar sıfır faizle, 100 bin lirayı aşan kısım için düşük faiz oranıyla kredi kullandıracak. Hayvancılıkla geçimini sağlayanların gelirini yükseltmeyi, kırsalda kalkınmayı sağlayarak kente göçü önlemeyi, istihdamı ve çiftçiyi üretime teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Ülkemizin kırmızı et ve süt ihtiyacını karşılamayı istiyoruz." (AA)

Editör: TE Bilisim