Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden Ağrı ve Erzincan'da vatandaşların, fiyatları daha uygun olduğu için küçükbaş kurbanlıklara daha fazla ilgi gösterdiği belirtildi.

 

Ağrı'da kurulan ve yörenin en hareketli canlı hayvan borsası olan Hayvan Borsası'na getirilen küçükbaş kurbanlıklar, 400 ile 600 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Engin, yaptığı açıklamada, küçükbaş hayvan fiyatlarının büyükbaş hayvanlara göre daha uygun olduğunu söyledi. Engin, "İnsanlar kendi bütçesine göre hareket ediyor. Büyükbaşta bir hisse 800-1000 lira arasındayken küçükbaş bir hayvan 500-600 lira. Bir aile bir küçükbaş alıp kurban kesme noktasında daha rahat hareket ediyor. Bu nedenle küçükbaşa bu yıl daha yoğun talep var. Küçükbaş hayvan yetiştiricilerimiz de bu durumdan gayet memnunlar." dedi.

 

Ağrılı besicilerden Rıdvan Yıldız da bu yıl büyükbaş hayvanlar pahalı olduğu için vatandaşların küçükbaşa rağbet ettiğini söyledi.

 

"HEMEN HERKES ALABİLİYOR"

Küçükbaş kurbanlıkları hemen herkesin satın alabileceğini ifade eden Yıldız, "Pazar çok canlı. Küçükbaş hayvan fiyatları 400-750 lira arasında. O yüzden herkes alabiliyor. Bu nedenle alıcı da besici de durumdan memnun. Kurban Bayramına sayılı günler kala küçükbaş hayvanların tükenmesini bekliyoruz." diye konuştu. Besici Vahit Çetin de çocukluğundan beri hayvancılıkla uğraştığını belirterek, bu yıl diğer yıllara oranla küçükbaş hayvan satışının daha fazla olduğunu söyledi. Vatandaşların büyükbaş hayvandan küçükbaşa yöneldiklerini anlatan Çetin, "Pazarda en çok koyun satılıyor. Bir tosun 5-6 bin lira koyun ise 600 lira olduğundan dolayı vatandaş koyuna yöneliyor. Geçen seneye göre bire bir fark var. Küçükbaş satıcıları durumdan çok memnun." ifadesini kullandı.

 

Pazardan kurbanlık alan Cesim Kaya da büyükbaş hayvan fiyatlarının fazla olmasından dolayı koyun aldıklarını dile getirdi. Kaya, büyükbaş kurbanlıkların hisse fiyatının fazla gelmesinden dolayı vatandaşların küçükbaşlara yöneldiğine işaret ederek, "Geçen yıl 5 bin liraya tosun aldık, fakat bu yıl bütçeme koyun uygun geldiği için koyun aldım." dedi.

 

KURBAN PAZARLARINDA SIKI PAZARLIKLAR YAPILIYOR

Erzincan Hayvan Pazarı'nda da vatandaşlar kurbanlık satın alırken tercihini küçükbaş hayvanlardan yana kullanıyor. Kentteki kurbanlık pazarlarında büyükbaş hayvanların canlı olarak kilogramı 30-35 liradan alıcı bulurken, küçükbaş hayvanların fiyatları ise 500 ile 800 lira aralığında değişiyor. Kurbanlıklarını satabilmek için sabahın erken saatlerinden itibaren Erzincan Hayvan Borsası'nın yolunu tutan besiciler, vatandaşlarla sıkı pazarlıklar yapıyor.

 

Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Şahin de kentte genellikle büyükbaş kurbanlık tercih edildiğini, ancak son dönemde fiyatın uygun olması yüzünden vatandaşların küçükbaş kurbanlıkları tercih ettiğini dile getirdi. Bunun sevindirici bir durum olduğunu anlatan Şahin, "Tarihimizde, kültürümüzde, mutfağımızda var olan küçükbaş hayvan eti tüketiminin kurbanda da devam etmesini istiyoruz. Özellikle küçükbaş hayvanın etinin tüketilmesi tavsiyelerimiz arasında. Küçükbaş kurbanlıklarla ilgili tüm denetimleri yaptık. Halkımız gönül rahatlığıyla küçükbaşa yönelebilir." dedi.

 

"BU YIL 30 BİNİN ÜZERİNDE KÜÇÜKBAŞ KURBANLIK SATILACAK"

Erzincan İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kenan Doğan da "Kurban sezonunun bu aya denk gelmesi ve küçükbaş kurbanlıkların direkt meradan indirilmesi, etinin tamamen doğal olması yani yayladaki bitkileri yiyerek yem yemeden sofralara gitmesi millet tarafından cazip görüldü. İnsanlar küçükbaş hayvanın etinin lezzetini fark ettikleri için 2 yıldır küçükbaşa ilgi arttı." diye konuştu.

 

Geçen yıl Erzincan'da 26 bin 118 küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak satıldığını anlatan Doğan, bu yıl ise bu rakamın 30 binin üzerine çıkmasını beklediklerini söyledi. Besicilerden Muhsin Nas ise vatandaşların fiyatları yüksek bulduklarını ifade etti. Bunun asıl nedeninin geçen yıla oranla yem fiyatlarında yaşanan artış olduğunu belirten Nas, "Yem fiyatlarının artması üreticilerin maliyetlerini yüzde 20 artırdı." dedi.

Editör: TE Bilisim