DUYARLILIK ÇAĞRISI

Konuyla ilgili bir yazılı açıklama yapan Küresünniler Tarih ve Kültür Araştırma Derneği Başkanı Oktay Aslantaş, Van’ın deprem sonrası oluşan kötü havayı kısa sürede dağıtarak yerini güzel günlere bıraktığını, ancak son aylarda bu iyi halin gerilemeye doğru götürülmek istendiğini söyledi. Van’ın çok kimlikli bir yapıya sahip olduğuna dikkat çeken Aslantaş, bu yapıların zarar görmemesi için herkesin duyarlı davranması gerektiğini sözlerine ekledi.

‘KALİTE GERİLEYECEK’

Aslantaş, “Van’ımız doğunun olduğu kadar İran’ın Batı bölgesinin de gözde bir merkezidir. Önemli devlet yatırımlarının olmamasına rağmen büyük bir nüfusa bakabilecek ekonomik güce sahip bir ilimizdir. Çok önemli geçmişi kadar içinde barındırdığı değişik insan yapılarıyla da birçok bölgeye örnek olacak model konumundadır. Değişik yapıların yüzyıllardır kardeşçe yaşamalarına şahitlik eden ilimiz, son aylarda beyin ve sermaye göçü verir hale gelmiştir. Bu göçlerin daha da artması halinde ilimizin yaşam kalitesi ne yazık ki gerileyecek, mevcut işsizlik oranları katlanarak artacak, kalifiye, üretken insanlarımız başka yerleşim alanlarına kanalize edilmiş olunacaktır. Bu ilimiz adına üzücü bir kayba yol açacaktır.” Dedi.

‘BASKILAR KARDEŞLİK BAĞLARINA ZARAR VERİR’

1919’lu yıllarda İran’da yaşadıkları baskıya, zulme, haksızlığa, hakarete boyun eğmeyen Küresünnilerin dinlerine, dillerine, en önemli özellikleri olan özgürlükleri ve ailelerine düşkünlükleri ile bilindiğini dile getiren Aslantaş, “Birlikte yaşam oluşturduğumuz diğer yapıların, Küresünnilerin bu özelliklerine çok daha dikkat etmeleri haklı bir talebimizdir. Özgürlük ve halkların kardeşliği bağlamında ilimizin gelişimi noktasında birlikte hareket etmeli, ilimizi daha güzel ve yaşanılır hale getirmeliyiz. Acil olarak yaşanan beyin ve sermaye göçünün durdurulmasını sağlamalı, gelişimi yeniden harekete geçirmeliyiz. Kim tarafından ve kimin adına olursa olsun toplum üzerinde oluşturulmak istenen baskılar kardeşlik bağlarına zarar vermekten başka hiçbir fayda sağlamayacaktır” Dedi.

‘ATAMALAR KAYGI VERİCİ’

Van’da son aylarda yine dikkat çeken konular arasında ise, çalışma alanından uzak kişilerin yönetici pozisyonuna getirildiklerine vurgu yapan Aslantaş, bu durumunda ilin gelişimine olumsuz etki yapacağını vurgulayarak şöyle konuştu; “Kardeşlik bağlarının pekişmesi, huzurun ve ekonomik gelişimin sağlanabilmesi için ilimizdeki kurumlara da önemli görevler düşmektedir. Özellikle ilimizin birçok kurum yöneticilerinin sık sık değiştirilmesi kaygı verici hale gelmiştir. Özellikle siyasi mekanizmaların yap-boz hale getirdikleri atamalar, kurumların yönetilmesini çıkmaza sokmuş, işlevsizleştirmiştir. Son haftalarda yapılan atamalarda liyakatsiz ve o kurumla alakası olmayan kişilerin kurum amirliklerine getirilmeleri büyük kaygı vericidir.”

‘BELEDİYELER DUYARSIZ’

Van’ın göz tırmalayan bir çarpık kentleşmesinin olduğunu ve durumun deprem sonrası fırsata dönüştürülemediğine de değinen Oktay Aslantaş, “Deprem geçirmiş bir il olmamıza rağmen ne yazık ki belediyelerin duyarsızlığı sayesinde 9-10 katlı binaların yapımı sürmektedir. Büyükşehir Belediyesi olmamıza rağmen yeni imar planı uygulanmamakta, kötü görünümünü devam ettirmektedir. Görüntü kirliliğinin yanı sıra Vangölü gibi bir değerinde yok olmaya doğru hızlı bir şekilde yol aldığı aşikârdır. Büyükşehir başta olmak üzere merkez ilçe belediyelerimiz halkımıza daha yaşanır bir kent oluşturmak için hızlı hareket etmelidirler” şeklinde konuştu.

‘UYUŞTURUCU ÇETELERİNİN HEDEFİ OKULLAR’

Van’ın altın hilal tabir edilen İran, Afganistan ve Pakistan’da üretilen uyuşturucunun sevkiyatında önemli bir geçiş noktası konumunda olduğuna da değinen Küresünniler Tarih ve Kültür Araştırma Derneği Başkanı Oktay Aslantaş, aileleri uyararak, “Uyuşturucu sevkinde kullanılacak olan gençlerin önce uyuşturucuya alıştırıldığını ve ardından kullanıldıklarını, ayrıca satış alanını genişletmek için okulların hedef seçiliyor. Van’ımızın sağlıklı nesillere emanet edilebilmesi için ailelerimize büyük görevler düşmektedir. Okullarımız uyuşturucu çetelerinin hedefi haline gelmiştir. Çocuklarımız son dönemlerde sentetik uyuşturucu tabir edilen Bonzai’ye alıştırılmak istenmektedir, Ailelerimizi çocukları konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Geleceğimizin daha sağlıklı olması için herkese ve her kesime büyük görevler düşmektedir.” Şeklinde konuştu.


(ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim