Van’da bir grup avukat İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde avukatların polis tarafından gözaltına alınmasını basın açıklamasıyla tepki gösterirken, bir grup öğrenci de Gezi Parkı eylemindeki müdahaleyi kınadıklarını belirten açıklama yaptı. Öğrenciler ayrıca Erciş İlçesi'nde TOKİ tarafından konut yapılacak alanda ağaçların kesileceğini öne sürerek tepkilerini dile getirdi. Van Adliyesi önünde bir araya gelen 15 avukat adına basın açıklamasını okuyan Avukat Müjde Tozbey Erden, 73 avukatın polis tarafından gözaltına alınmasının hukuksuzluğun boyutunu gösterdiğini söyledi.

 

“HUKUK DEVLETİNE YAKIŞMAYAN BİR TUTUMDUR”

 

Erden, “Meslektaşlarımızın itilip kakılarak, horlanarak, yaka paça gözaltına alınmalarıyla halkımıza bir mesaj verilmektedir. Bu uygulamayla devlet vatandaşa, 'Savunma özgürlüğünüz yok. İstediğimiz zaman savunucularınızı da gözaltına alabiliriz' diyor. Bilmelidir ki; hor görülen, azarlanan ve kötü muameleye tabi tutulan avukat değil halkımızdır. Hukuk devleti olduğu iddiasında bulunan bir devlete yakışmayan bu görüntüler polis devletinde görülebilecek ve yaşanabilecek niteliktedir. Savunman olarak bizler hukuksuz ve kanunsuz hiç bir eylemin yanında olmadık olmayacağız. Şiddete yönelmeyen her türlü demokratik eylem ve tepkinin de yanında olacağız” dedi.

 

ÖĞRENCİLERDE GEZİ PARKI EYLEMİNE DESTEK VERDİ

 

Dershane gençliği inisiyatifi İstanbul Gezi Parkı eylemine destek verdi. Sanat sokağında toplanan kalabalık Feqiye Teyran parkına kadar yürüdü. Kalabalık adına burada yapılan açıklamayı Serhat Kurt isimli öğrenci yaptı. Kurt, “Bu süreç artık gezi parkı direnişi olmaktan çıkıp, bütün ülkede yapılmaya çalışılan beşeri ekolojik katliamların önüne geçmenin direnişi olmalıdır.” Dedi. İstanbul Gezi parkı olaylarına Van’da da destek geldi. Dershane Gençliği İnisiyatifi adı altında toplanan yaklaşık 50 kişi sanat sokağında bir süre oturma eylemi yaptı. Hükümet aleyhine sloganlar atan kalabalık daha sonra Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Feqiye Teyran parkına doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde ‘Barajlar ve karakollar ülkemden çıkın, Güneşin çocuklarıyız, ama ağacın gölgesini de severiz’ gibi dövizler taşıyan kalabalık Feqiye Teyran parkına yürüdü. Burada dershane gençliği inisiyatifi adına Serhan Kurt isimli öğrenci açıklama yaptı.

 

KURT: KÜRT HALKININ DİRENİŞLERİN YANINDA VE İÇİNDE OLACAĞI BİLİNMELİDİR

 

Kurt yaptığı açıklamada, “28 Mayıs 2013 tarihinde arkadaşlarımızın gezi parkı katliamına yönelik başlatmış olduğu direniş 17. gününde ve hala devam etmektedir. Bu direnişe öncülü eden arkadaşlarımızın direnişi, çok kısa bir sürede tüm Türkiye’ye yayılmış ve diktatöriyel bir yapıya karşı demokratik taleplerin baş gösterdiği bir direnişe dönüşmüştür. Bu süreç artık gezi parkı direnişi olmaktan çıkıp bütün ülkede yapılmaya çalışılan beşeri ekolojik katliamların önüne geçmenin direnişi olmalıdır. Bu vesile ile 30 yıldır insanlık dışı muamelelerle karşılaşılmış olan Kürt halkının demokratik taleplere yönelik direnişlerin yanında ve içinde olacağı bilinmelidir. Bugün Van Belediyesi yetkililerinin yaptığı açıklamalar itibari ile Erciş ilçemizin Çatakdibi (Zortul) sahasında halkın emeği ile 130 bin hektarlık alanda yetişmiş ve bir nevi halkın geçim kaynağı olan 250 Bin meyve ve kavak ağacının TOKİ inşası dolaysıyla katledileceği haberleri yer almaktadır. Kentimizin Erciş ilçesinde yapılması planlanan ekoloji katliama karşı direnişin bütün ülkede yaygınlaşan direnişlerin bir parçası olmasının ve batıdaki yoldaşlarımızın bu görüntü karşısında sessiz kalmamasının gerektiğini önemle belirtiyoruz. Hükümetin halkın onayını almadan başlatmış olduğu projelerin yoksul halkın çiğneyip geçmesine müsaade edilmeyeceğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Bu vesile ile bütün Türkiye hakların direnişini selamlıyor ve Erciş’teki ekolojik katliama karşı da sessiz kalmamaya ve bu direnişin sesini yükseltmeye davet ediyoruz. ”dedi.

 

“HÜKÜMET BİRAN ÖNCE SOMUT ADIM ATMALIDIR”

 

Kurt, “Kürt halkı önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın başlatmış olduğu barış sürecinin gidişatını halk olarak ta ki etmekteyiz. Bu sürecin 8 Mayıs’tan itibaren başlayan çekilmelerle hükümetin atacağı adımların beklentisi içinde ilerlediğimizi hepimiz görmekteyiz. Fakat bu sürecin ilerlemesine yönelik Hükümetin henüz somut adımlar atmaması halk olarak bizi kaygılandırıyor. Diyarbakır insan hakları derneğinin yaptığı açıklama doğrultusunda son 4 ay içerisinde ölümlerin hiç olmaması bu sürecin somut adımlarla ilerletmek gerektiğini gösterir. Yıllardır şehit haberleri ile acıya maruz kalmış Türkiye Haklarının bu yöndeki taleplerinin hükümet yetkililerince karşılanması ve doğrultusunda atılacak somut adımların halka biran önce sunulmasının zorunluluğunu bir kez daha vurguluyoruz. Koruculukla yıllarca yok edilmeye çalışılan ve neredeyse bitme noktasına getirilen koruculuğun yeni süreçte tekrar diriltilmeye çalışılarak yeni kadroların bölgeye getirildiği hala silah dağıtılması bizim açımızdan sürecin sabote edilmeye yönelik olduğu kanaatindeyiz. Bu sürecin bazı güçlerce sabote edilmeye çalışılması sınırda karakol inşasının yoğunlaşması ayrıca sınır hattında süreli bir askeri hareketliliğin olması halk olarak bizleri kaygılandırmaktadır.  Hükümet yetkililerinin bir aydır sınırdaki karakol inşasına karşı başlatılan halk direnişine bir an önce cevap vermesi acilliyet arz etmektedir.” Şeklinde konuştu.


Orhan AŞAN-Şehrivan

Editör: TE Bilisim