ŞEHRİVAN SÖYLEŞİ: HAMİT KARAKUŞ- Yerel seçim öncesi Şehrivan’a konuk olan parti liderleri süreci değerlendirmeye devam ederken, CHP il başkanı Mehmet Kurukcu’dan da çarpıcı değerlendirmeler geldi. Yerel seçimler öncesi seçimi kazanma iddiasının doğru olmayacağını dile getirerek, “Biz varız” diyecek şekilde çalıştıklarını söyledi. AK Parti ve HDP’nin adayları için “Van’ın çocukları” diyerek adaylıkları ile ilgili olumlu değerlendirmeler paylaşan Kurukcu, kentte geçmişten bugüne iyi bir belediyecilik yapılmadığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler öncesi CHP’nin Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve ilçe belediye başkan adaylarıyla ile ilgili Şehrivan Gazetesi’ne konuştu. Kurukcu, 31 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimler öncesi CHP’nin Van Büyükşehir Belediye Başkan adayına değinirken, İpekyolu ilçesi hariç diğer ilçe belediye başkan adaylarının belirlediklerini, seçim çalışmalarına aralıksız bir şekilde devam ettiklerini ifade etti. CHP’nin Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı sürecine değinen Kurukcu, Ak Parti ve HDP’nin Büyükşehir adaylarını konunda ise, ‘Van’ın çocukları’ ifadesiyle, adayların Vanlı olması gerektiği vurgusu yaptı. Kurukcu, seçimlerde öncesi verilen vaatler yerine var olan sorunların çözümüne odaklı olması gerektiği, var olan sorunlar çözülmeden başka vaatlerin verilmemesi gerektiğini ifade etti. Kurukcu son olarak, Van’daki sorunların gelecek belediye başkanın kısa vaade de çözmesi gerektiğini de belirtti.

İş o söyleşi…

- 30 Mart yerel seçim süreci başlıyor. Parti olarak aday belirleme çalışmalarınızı tamamladınız mı? Netleşen adaylarınız kimler?

Cumhuriyet Halk Partisi olarak hemen hemen Van’da ilk adaylarımızı belirleyen partiyiz. İpekyolu ilçemiz hariç Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmak üzere diğer ilçe adaylarımızı belirledik. 2014 yılında Van Büyükşehir Belediye Başkan adayıydım. Seçim süreçlerinde adaylar ne kadar erken belirtilirse, seçim startı erken verilirse çok daha faydası olacağına inanıyorum. Büyükşehir ve İpekyolu hariç, 2 ay önce 10 ilçe adayımızı açıklamıştık. Şu an İpekyolu belediye başkan adayı hariç Büyükşehir ve bütün ilçe adaylarımız açıklandı. İlçe adaylarımızı şu şekilde sizlerle paylaşmak istiyorum.

CHP’NİN BÜYÜKŞEHİR VE İLÇE ADAYLARI

Van Büyükşehir - Nurettin BEYAZ

Edremit - İdris TAKVA

Tuşba - İzzet KARTAL

Gürpınar - Selim KARAKUŞ

Gevaş - Musa BARAN

Başkale - Namet PARLAK

Çaldıran - Muhamet ALADAĞ

Çatak - A.Celil TEMEL

Saray - Şaban GÜNBAŞ

Bahçesaray - H.Rahmi KIZIL

Özalp - Oktay SAĞLAM

Erciş - Ekrem UÇAK

Muradiye - Haşem POLAT

VAN’DAKİ GÜCÜMÜZ BELLİ

- Büyükşehir adayınız biraz sürpriz oldu? Sizin isminiz düşünülüyordu, bildiğimiz kadarıyla? Nasıl bir süreç işledi?

Genel Başkanımız ile yaptığımız istişare sonucu aday olmayacağımı kendisine söyledim. 2014 yılında Van Büyükşehir adayıydım. 24 Haziran seçimlerinde de birinci sıra milletvekili adayıydım. 2019’da aday olursam halkın gözünde hep Mehmet Kurukcu, başka bir isim yok mu, bencillik olmaması adına aday olmak istemedim. Ayrıca Van’daki gücümüz de belli, netice itibariyle Genel Başkanımızla yaptığımız istişare sonucu benim önerim sonucu Van Büyükşehir adayı için Nurettin Beyaz’da karar kıldık.

TAKVA VE ÖZGÖKÇE BU BÖLGE’NİN ÇOCUKLARI

- Ak Parti, HDP cephesinde çok flaş isimler aday olarak gösterildi, bu isimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

İsimler üzerinde pek konuşmak istemiyorum, ama şahsım olarak bunu savunuyorum, adaylarımız yerli olsun. Van çocuğu olsun, Van’ın sorunlarını ve sıkıntılarını bilen biri olsun, netice itibariyle Bedia Özgökçe de, Necdet Takva da bu bölgenin çocukları, buradan her ikisine de başarılar diliyorum. Üzerinde durmamız gereken konu sadece Vanlı olması, tepeden inme paraşütle dışardan getirilen adaylar olmasın, bundan dolayı Vanlı olması bizim açımızdan yeterlidir. Buradan bütün aday ve siyasi partilere başarılar diliyorum.

VAN’I KAZANACAĞIZ DERSEK, İNANDIRICI GELMEZ

- Van’daki seçim için partinizi nerede görüyorsunuz? Hedefleriniz nelerdir?

Şu açık yüreklilikle söylemek gerekirse, iddia biraz da ciddi bir iddia olmalı, 2014 yılında Van Büyükşehir Belediye başkan adayıydım. Şahsım olarak ben kazanacağım demedim, yani bugün amacımız Van’da partimiz adaysız gitmesin, oy potansiyelimiz yükseltelim, bunun yanında tabi ki iddiamız var. Bu iddianın sonucunda biz kesin olarak Van’ın kazanacağız dersek, inandırıcı gelmez. Ama bizim hedefimiz, Cumhuriyet Halk Partisi Van’da var, adayımız var, parti olarak 31 Mart’a kadar siyasi çalışmalarımızı yürüteceğiz.

KURUKCU: VAN’IN ÇÖZÜLMESİ GEREKEN ACİL SORUNLARI VAR

2014 yılında Van Büyükşehir aday olduğum dönemde diğer siyasi parti adayları vaatler de bulunuyordu, Çevre Yolu, Otogar, Stadyum, Metro, Yeni Havalimanı ve Tramvay gibi vaatler de bulunuyordu. Aradan 5 yıl geçmesine rağmen yine aynı vaatlerin verildiğini görüyoruz. O gün yaptığım bir açıklamada, otogarın olmadığı bir şehre kimse tramvay sözü vermesin, stadyumu olmayan bir şehre kimse kalkıp ta başka vaatlerde bulunmasın. Bundan dolayı Van’ın şu an çözülmesi gereken çok acil sorunları var. Otogarı yetersiz olan bir ilde yaşıyoruz. Takım için para toplanıyor ama takımın stadyumu yok.

OTOGARI OLMAYAN ŞEHRE TRAMVAY SÖZÜ VERİLMEZ!

Van’ın en büyük yaralarından İmar yapı ruhsatı sorunu, Çevre Yolu ve buna benzer çok sorunlar var. Seçilecek olan Van Büyükşehir adayı, var olan sorunları çözmesi gerekiyor. Bu sorunlar çözüldükten sonra tabi ki de Van bir tramvayı hak ediyor. Otogarı olmayan bir şehre tramvay sözü verdiğiniz zaman vatandaş size güler, var olan sorunlar çözülmesi gerekiyor. Şu an ki valilik yeri yeşil alan ve kent meydanı olarak geçiyor, neyi bekliyoruz. Bizim Van’da kazanmamız durumunda valilik yeri kaldırılarak, altında otopark olmaz üzere yeşil alan ve kent meydanı olarak Van’a kazandıracağız. Eski Devlet Hastanesi yeri TOKİ tarafından satışa çıkarıldı, neden bu alan satışa çıkarıldı, yeşil alan ve kültür merkezi olarak değerlendirilebilir. Neden, TOKİ’ye peşkeş çekiliyor.

DOĞU’DA SOL KESİM HDP ÇATISI ALTINDA TOPLANDI

- Van’da iki partinin (AK Parti ve HDP) oyları bölüştüğü ortada. Bu büyük kalıplaşmış oy dengesini bozabilecek misiniz?

Az önce de söyledim gibi söyleyeceklerimizin ve vaatlerimizin inandırıcı olması lazım. Bugün HDP’nin aldığı 330 bin oyu ‘Ben alacağım’ dersem, etik olmaz, kimseye de inandırıcı gelmez. 30-40 yıl önce buradan neden oy alabiliyorduk, bugün neden oy alamıyoruz. CHP olarak biz bunu sorguluyoruz. Partimizin hatasının ve yanlışlarının da farkındayız. Belirli bir süre Cumhuriyet Halk Partisi, Ege ve Akdeniz’e kapanıp, Doğu ve Güneydoğu’ya gelinmedi. Bundan dolayı sol kesim HDP çatısı altında toplandı. Bizim amacımız 30-40 yıl önceki Cumhuriyet Halk Partisi’nin oylarını tekrardan burada toparlamak olacaktır. 24 Haziran seçimleri öncesi 7 bin oy almıştık, 24 Haziran seçimlerinde 14 bin oy aldık, 2019 yerel seçimlerinde neden 30-40 bin oy olmasın. Buradan 150-300 bin oy dersem, doğru bir cümle olmaz ama biz bu oylarımızı yükseltmek için ve Van’ın sorun, sıkıntılarını çözümü noktasında biz buna talip olduğumuzu söylüyoruz.

- Van’da HDP ile bir ittifak olur mu? Dün HDP’nin önemli bir ismi CHP’nin ittifaka yanaşmadığını söyledi? Bu konuda neler söylemek istersiniz?

CHP ile HDP’nin ittifak yapması kararını alacak kişi ben değilim. İttifak yapılırsa ya da bazı bölgeler de anlaşma sağlanacaksa veya hiç yapılmayacaksa bunu Genel Merkezimiz karar verecektir. Bu benim verebileceğim bir karar değil, Genel Merkezimizin aldığı karara da saygı duyarım, bana verildiği yöntemler doğrultusunda CHP İl Başkanı olarak hareket ederim.

HEDEFİMİZ VAN’IN KANAYAN SORUNLARINI ÇÖZMEK

- Van için bir proje hazırlığı yaptınız mı? Bu anlam da Van için ne gibi projeler var aklınızda?

10 yıldır Van’ın kanayan ve diğer partilerin vaatte bulunup da yapamadıkları ‘Çevre Yolu, Otogar, Stadyum, Van Gölü Kirliliği, İmar Yapı Ruhsat ve TOKİ’lerdeki sorunlar’ Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizim baştaki hedeflerimiz bunlardır.

BİZİM BİZDEN BAŞKA DOSTUMUZ YOK!

- Van ile ilgili sürekli konuşuyor, sorunları dile getiriyorsunuz. Önemli sorunlarla ilgili bir duyarlılık yaratıyorsunuz, bu anlamda bir geri dönüş aldınız mı?

Biz bu konuda dönüşler aldık, 3 yıl önce CHP İl Başkanı seçildikten sonra bugüne kadar 36 tane CHP heyetini Van’a getirdik. 81 İl Başkanlar toplantısını, Genel Başkan ve MYK nezdin de Van’da yaptık. Yüksekova olaylarında Van İl Başkanı olmama rağmen Yüksekova’ya 4-5 heyet götürdüm. Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı olarak muhalefet olsun diye, muhalefet yapmadım. Muhalefet olsun diye de muhalefet te yapmam. Bugün Van’da gerek iktidar partisi, gerek yerel yönetimler HDP’nin döneminde yapılan güzel işleri her zaman alkışladım. Şahsım olarak ne kadar kayyumlara karşı olsam dahi, Vali Murat Zorluoğlu’nun Van için yaptığı bazı güzel işler var, eksik yönleri var mı? Var. Ama biz güzel olan icraatlar her zaman alkışladık, her zaman takdir ettik.

AMACIMIZ GÜNDEM DE KALMAK DEĞİL, VAN’A SAHIP ÇIKMAK

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak Van’da sadece gündem yaratmak ya da gündem de olmak adına güzel olan şeylerin karşısında duralım diye bir hava yaratmadık. Zamanın da Van’da yapılan Tekstil Kent’te çoğu insan karşı çıkıyorken biz alkışladık ve sadece Gürpınar yoluna değil de Van’ın farklı yerlerine de birer tekstil kent daha yapılmasından yanayız. Yapılan tekstil kenti tektir ettik, ama tekstil kentin içerisinde olan eksikleri de saydık. O dönem tekstil kenti heyelan bölgesinde yapılmaması gerekiyordu. Tekstil Kent’te 28 tane fabrika yapılırken, elinde iş makinası olup da iş yerleri olmayan vatandaşlara neden verilmiyor, neden yandaşlara peşkeş çekiliyor. Biz bunu haklı gerekçeyle savunduk. Demem o ki bizim amacımız gündem de kalmak değil, amacımız laf olsun torba dolsun siyaset yapmak değil, bizim tek amacımız Van’ın sorun ve sıkıntılarına çözüm bulmak adına Cumhuriyet Halk Partisi olarak bugün de, yarın da elimizden gelen her şeyi yapacağız. Çünkü bizim bizden başka dostumuz yok, Van’a sahip çıkalım.

VAN’I SİYASİ RANTLARA KURBAN ETMEYELİM

- Büyükşehir seçim sürecinde en çok projeler ve sorunlar konuşuluyor. Sizce Van’ın seçilecek belediye başkanlarının da gündemine alması gereken en önemli sorunlar nelerdir?

Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu zaman İstanbul da 50 yıldır çözülemeyen ve konuşulan bir Haliç kirliliği vardı. Erdoğan, Belediye başkanı olduğu gün ilk icraatı kötü kokan Haliç’i temizlemek oldu. Ondan sonra biraz yol ve kaldırım yapmıştır. Ulaşımdaki bazı sıkıntıları gidermiştir ama göze batan ilk yaptığı icraat Haliç’i temizlemek oldu. İnanın Van’daki sorun ve sıkıntılar o kadar çok ki, Van’da belediyecilik anlamında çok iyi işler yapılmadı. Bugün var olan çevre yolumuz bitmiş olsa İpekyolu Caddesi tıkanmazdı, Otogar yapılmış olsa bugün otogarı konuşmaz, Tramvay ve Metro’yu konuşmuş olacaktık. Bugün havalimanımız yeterli olsaydı, seçimlerde ikinci bir havalimanı vaadinde bulunurduk. Van’da işsizlik hat safhada, iş yaratmak adına belediyelerin elinde bazı imkânlar var. Bu gerek tarım, gerek hayvancılık konusunda olsun, bu adımlar atılabilir. Biz belediye olarak sahip çıkmamız gerekiyor. Biz Van’daki ana sorunları çözmedikten sonra başka sorunların çözümleri üzerine konuşmamızın bir anlam ifade etmiyor. Demem o ki Van güzel bir il, Van’ı siyasi rantlara kurban etmeyelim.

EN BÜYÜK YÜK İL BAŞKANLARININ OMUZLARINDA

- Mart 2019 seçimlerine dair son değerlendirmeleriniz nelerdir?

Önümüzde önemli bir süreç var, biz bu süreçte ilk önce birbirimize karşı sevgi ve saygımızda kusur etmeden, netice itibariyle bir belediye başkanı seçilecek ama 10 tane belediye başkanımız olacak. Burada en büyük yük il başkanlarının omuzlarında, ortamı kışkırtmadan, milleti birbirine düşürmeden, ılımlı bir havada geçmesi adına eğer amacımız Van ise, biz Van’ın geleceğini düşünüyorsak, Van’ın sorun ve sıkıntılarına çözüm üreteceksek, birbirimize zıt gitmeyi, birbirimize düşman gibi davranmayı bir kenara bırakıp, birlik ve beraberlik içeresinde hareket etmemiz lazım.  31 Mart gecesi kazanacak olan, biz oluruz ya da diğer partilerden olacak belediye başkanına Van’ın ana sorunları konusunda daha duyarlı davranıp, bu sorun ve sakıntıları çözüp, gelecek olan seçimlerde artık bu konuştuğumuz sorunları hal etmiş bir şekilde Van’ın başka sorun ve sıkıntılarını çözüm üretelim.

Editör: TE Bilisim