Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ; radyo, televizyon, bilgisayar, internet gibi iletişim ve bilgilenme araçlarının ülkemizde kitap okuma ve kütüphanelere ilgiyi azalttığını söyledi. 


52. Kütüphane Haftası nedeniyle kütüphanenin tarihi, toplum hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgiler veren Muzaffer Aktuğ, kütüphanelerin insan hayatındaki rolünün paha biçilemez derecede önemli olduğunu söyledi. Kitapların olmadığı bir dünyanın düşünülemez olduğunu dile getiren Aktuğ, “Eğitimin, bilimin, sanatın temeli kitaba dayanır. İnsanlar için bu kadar değerli olan kitaplar, kütüphanelerde korunur ve araştırmacıların, öğrencilerin, tüm insanların hizmetine sunulur. Kuşkusuz çoğu kişinin kendi evinde kitaplığı vardır, ama buradan sadece kendisi ve yakınları, tanıdıkları yararlanabilir. Oysa kütüphanelerden çok geniş kitlelerin yararlanma olanağı vardır. Üstelik böyle bir özel kitaplığa sahip olan kimsenin de kütüphanelere gereksinimi vardır. Çünkü özel bir kitaplık asla kütüphanelerin zenginliğine erişemez” dedi.



TEKNOLOJİ KÜTÜPHANELERE İLGİYİ AZALTTI

Günümüzde bilgi teknolojilerinin çok geliştiğini dile getiren Aktuğ, “Radyo, televizyon, bilgisayar, internet gibi iletişim ve bilgilenme araçları, ülkemizde kitap okuma ve kütüphanelere ilgiyi azaltmıştır. Ancak kitap okuma insan hayatında çok daha önemli ve kalıcı bilgi kazandırmaktadır. Zaten dünyanın en gelişmiş ülkelerinde kitaba, kütüphaneye olan ilginin azalmaması, hatta artması bunun kanıtıdır. Bu gerçeğin bilincindeki Türk Kütüphaneciler Derneği'nin girişimleriyle 1964'ten bu yana mart ayının son pazartesi başlayan haftası, Kütüphaneler Haftası olarak değerlendirilmektedir. Hafta boyunca okullarda, görsel ve yazılı basında kütüphanelerin önemini anlatarak, bu konuya halkın dikkatini çekmeye çalışacağız. Haftanın amacı öğrencilerde okuma alışkanlığını ve zevkini geliştirmek, kitap sevgisini artırmak, öğrencilerin kitaplardan daha çok yararlanmalarını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.


Van’da Halk Kütüphanesi’nin 1950 yılında bu yana kütüphanecilik hizmeti verdiğini söyleyen Aktuğ, “Halen galeri salonunda 17 personel ile 28 bin kitap, 265 süreli yayın dergi ve kitap dışı materyal ile araştırma ve ödünç hizmeti sunmakta, ayrıca gezici kütüphane aracı ile yıl içinde hazırlanan program dahilinde 15 lise ve dengi okula hizmet götürerek 317 öğrenciyi üye yaparak bin 23 kitap ödünç vermiştir. Gezici kütüphane halen hizmetlerine devam etmektedir. Kütüphanemizin 2 bin 54 kayıtlı üyesi olup 8 bin 416 kitap ödünç verilmiştir. İlimizde ayrıca 9 ilçede halk kütüphanesi bulunmakta olup kütüphanecilik faaliyetleri ilçelerimizde de devam etmektedir. İl Halk Kütüphanesi ilçe halk kütüphanelerine gerek teknik gerekse materyal destek konusunda ihtiyaçlarını karşılamaktadır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim