Geçmişte siyasetçilerin en önemli 'vurma' taktiklerinden biriydi kuyruklar. Zaten az olan araçlar benzin sıkıntısı sebebiyle yola çıkamaz, evlerde biten tüp, çok değerli olan yağ yüzünden yemekler pişemezdi. 70'li yılların en büyük problemlerinden olan yokluk kuyrukları bitti, şimdi 'varlık' kuyrukları başladı. Türkiye, son 10 yılda önemli atılımlar gerçekleştirip önemli mesafeler kat ederken, kuyruklar da şekil değiştirdi. Maaş alımlarından kredi borçlarına, kredi borçlarından su ve elektrik faturalarına birçok işlemin değişmez adresi şüphesiz ki bankalar. Vatandaşlar çeşitli işlemleri uygulamak üzere bankaya gittiklerinde karşılarında neredeyse trafik sorunu yaşatacak kuyruklar ile karşılaşıyor. Şehrivan olarak halkın bu konudaki sıkıntısını da yetkililere duyurmaktan kaçınmadık.

Bankalar birçok hizmeti internet ve mobil bankacılığa taşıdı ama yine de bireylerin şubeye giderek çözmesi gereken onlarca işlem var. Mobil bankacılıktan yapılan her işlem için ücret almaya çalışan bankaların şubelerinde yaşanan kuyruk ise vatandaşı isyan ettiriyor. Rakip bankalarla yarışıp kurum ve kuruluşların işçi-memur-emekli maaşlarının kendileri üzerinden ödenmesini sağlamanın yanı sıra vergi borçları gibi onlarca ödemeyi alan bankalar, bu işlem için yeterli elemanı istihdam etmiyor. Yeterli sayıda eleman olmadığı için bankalarda saatlerce elinde numara ile bekleyen vatandaşlarımız sebebi ile de iş gücü ziyan oluyor.

Kuyrukların ve bankadaki yoğunluğun bir diğer sebebi de kar oranlarıyla personel ve şube sayısının birbirini tutmamasıdır. Bir milyonu aşkın nüfusu olan bir ilde vatandaşların tamamına yakınının bankamatik ve kredi kartlarına bağımlı olarak yaşaması elbette bankalara büyük kazançlar elde ettirir. Elde edilen kazançlar ise halkın işlemlerini rahatlıkla uygulayabilmesi için bankalar tarafından personele ve şubeye yatırılmalıdır. Tekrardan söylemek gerekir ki kar oranlarıyla personel ve şube oranları arasındaki fark kapanmadıkça ‘Bugün git, yarın gel’ anlayışı değişmez.

Vatandaşlar ise bu konuya bir an önce çözüm bulunmasını istiyor. Banka önünde kuyruk bekleyen vatandaşlarımızdan biri “Biz her ayın maaş gününde bunları yaşıyoruz. Kuyrukta sorarsanız öğrenciden emekliye, memurdan özel sektör çalışanına kadar birçok vatandaş var. Hepsinin derdi de aynı. Bir an önce bankaya ulaşıp işlemlerini halletmek. Aldıkları sonuç ise çoğu zaman ertelemek oluyor. Maaşını, harcını, borcunu sürekli bir sonraki güne erteleyenler var. Bütün bunlar yetmezmiş gibi bankalar her işlem için ayrı bir kesim uyguluyor. Sokağa çıksak yoldan geçen on kişiden dokuzu kredi kartı ya da bankamatik kartı kullanıyordur. Bankalara bu kadar rağbet varken neden iş alanı ve istihdam artmıyor anlamış değilim. Ya bu işe bir çözüm bulunsun ya da para havalesi, fatura ödemeleri gibi işlemlere farklı bir çıkar yol oluşturulsun.” İfadelerini kullandı.


Haber-Yorum: Ömer Faruk TOKTAŞ/Şehrivan

Editör: TE Bilisim