Vanlı kuyumcular, altın fiyatınki yükseliş ve referandum nedeniyle işlerinin kötü olduğunu, ancak düğün sezonundan umutlu olduklarını belirttiler. 


Yöre halkının düğünlerde altın alma geleneğinin yıllardan beri devam ettiğini belirten kuyumcu Akif Ölmez, “Bölgemizde ilkbahar aylarında başlayan düğün sezonu, sonbahar aylarının sonlarına kadar devem ediyor. İlimizde genç nüfus yoğunlukta ve düğün sayısı da oldukça fazladır. Bu anlamda sezonun iyi geçeceği kanaatindeyiz. Düğünlerimiz yavaş yavaş start almaya başladı. Bu anlamda düğün hazırlığı içerisindeki ailelerimiz de gerek altın alma gerekse fiyat araştırması yapma anlamında bizlere gelmeye başladılar” dedi.
 

“Altın fiyatları geçen seneye göre yüzde 10 arttı”

Altın fiyatlarının yeni bir rekora doğru gittiğini anlatan Ölmez, “Geçen yıla göre altın fiyatlarında ortalama yüzde 10 yükselme söz konusudur. Müşterilerimiz de kendi bütçelerine göre bunu ayarlıyorlar ve yüzde 10 daha az altın alıyorlar. 5 bilezik alacak olan bir müşteri bunu 4’e düşürüyor. Vatandaşların referandum sonrası altının düşeceği noktasında bir beklentisi var. Ancak şu da bir gerçek ki altın fiyatlarında daha çok dış ülkeler etkili oluyor” şeklinde konuştu.



“Altın yatırımcısına her zaman kazandırmıştır”

Düğünlerde altının olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Akif Ölmez, “Bölgenin düğün geleneklerinde olmazsa olmazlardan bir tanesi altındır. Onun için her halükarda vatandaş altın alıyor. Ancak fiyatlar sadece alım gücünü etkiliyor. Daha az ya daha fazla altın alınması noktasında etkili oluyor. Bu da yüzde 20’lik bir etki olarak hesaplanıyor. Altın yatırımcısına her zaman kazandırmıştır. Onun için altın, dünyada en önemli yatırım araçlarından bir tanesi olarak durmaya devam ediyor” diye konuştu. 
“Bölge insanı ‘yastık altından’ daha güvenli bir yer görmüyor”
Geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan "altın tahvili" ve "altına dayalı kira sertifikası" konularına da değinen Ölmez, “Bölge insanı altın konusunda ‘yastık altı’ndan daha güvenli bir yer görmüyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan ‘altın tahvili’ ve ‘altına dayalı kira sertifikası’ konularında ise halkın doğru bilgilendirilmesi ve halka güven verilmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Düğün için altın alacaklarını belirten kimi vatandalar, her şeye rağmen altın alırken, kimileri ise fiyatların çok yüksek olduğunu ve referandum sonrasını bekleyeceklerini ifade ettiler.

Editör: TE Bilisim