Önder Altınal - Şehrivan


 

BİRİCİK: KİRLİ SALDIRIYI KINIYORUZ

Sivil halka saldırı yapıldığını belirten Başkan Biricik bu saldırıları kınadıklarını belirtti. Biricik şu sözlere yer verdi: “Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde Karakol ve Kalekol inşaatlarına yönelik bir süredir eylemde bulunan ve sivil halktan oluşan göstericilere karşı, güvenlik güçlerinin 7 Haziran 2014 tarihinde gerçekleştirdiği saldırı sonucu, 26 yaşındaki Ramazan Baran ve 50 Yaşındaki Hacı Baki Akdemir isimli yurttaşlar katledilmiş ve çok sayıda kişi yaralanmıştır. Kürt Sorunu'nun demokratik ve barışçı yöntemlerle çözümünün konuşulduğu bu günlerde, Karakol ve Kalekol yapımına karşı barışı savunan sivil halka yönelik bu kirli saldırıyı şiddetle kınıyoruz.”

“LİCE’DE BÜYÜK ACILAR YAŞANDI”

Lice’de bugüne kadar büyük acıların yaşandığını belirten Biricik, “Bilindiği üzere Lice çok acılar yaşamış bir yerdir. 1993'te İlçe boşaltılmış, yakılmış ve o tarihlerde Lice'de ve Kürt Halkı'nın yaşadığı yerlerin hemen hepsinde bulunan karakollarda yükselen işkenceler, yargısız infazlar, taciz-tecavüzler ve daha birçok hak ihlali yaşanmıştır. Çok değil bundan beş yıl önce, yine Lice'de Ceylan Önkol koyun otlatırken bu karakollardan atılan havan mermisi ile katledilmiştir. Yine Lice'de 28 Haziran 2013'te,Kalecik Jandarma Karakolu'nun yanında bulunan Kalekol inşaatının yapımını protesto eden köylülerin üzerine Karakoldan açılan ateş sonucu yaşamını yitiren 19 Yaşındaki Medeni Yıldırım'ın da katilleri bulunmadı ve hesabı sorulmadı” dedi.

BİRİCİK: SÜRECE OLAN İNAN YOK EDİLMİŞTİR

Yapılan Kalekollar ile çözüm sürecine olan inancın yok edildiğini belirten Biricik şöyle devam etti: “Çözüm Süreci diye tanımlanan süreçte, devletin güvenlikçi politikalarını terk etmesi ve çözüm süreci adına barışçıl adımlar atması beklenirken, Karafol-Kalekol yapımlarının hızla devam etmesi sonucu halkta, çözüm sürecine olan inanç yok edilmiş, bölgemizde yaşayan herkes aynı kaygıları hissetmeye başlamış ve en çok da yaşam hakkına yönelebilecek tehlikeleri hissettikleri için Karakol ve Kalekol yapımına karşı durmuştur. Bu durum üzerine Lice'de katiller hortlamış, canavarı bir şekilde sivil halkın üzerinde ateş açılmış ve bir kez daha katliam yapılmıştır. Devlet, devlete bağlı kuruluşlar ile medya ise, katliamı meşrulaştırma çabalarına girmiştir. Diyarbakır Valisi, katledilen yurttaşlar için "saldırgan" nitelemesi yaparken, Türk Silahlı Kuvvetleri ise yaptığı açıklamada "terörist" ibaresini kullanmıştır. Ayrıca Lice Katliamını ülkenin çeşitli yerlerinde, demokratik yöntemlerle protesto eden sivil halka karşı, devletin tahammülsüzlükleri ise had safhaya ulaşmış ve güvenlik güçleri halka yönelik saldırgan tavırlara başvurmuştur. Siirt'te dün yapılan saldırı sonucu astım hastası olan Ramazan Ertaş isimli yurttaş hayatını kaybetmiştir. Nitekim dün İlimizde ise, Barış ve Demokrasi Partisi'nin yapmış olduğu basın açıklamasından sonra polisin yapmış olduğu saldırı sonucu şehir adeta savaş alanına dönmüştü. Bu tavırlar halkta "Lice'de yapılan katliamın benzerlerini yapmaya çalıştıkları" izlenimlerini yaratmaktadır. Bu durum oldukça tehlikeli bir sürecin başlangıcı olacağının göstergesidir ve bunu şiddetle kınadığımızı ifade etmek istiyoruz.”

“B VE C PLANLARINIZ ÇÖZÜM OLSUN”

Sorumluların bir ana önce hesap vermesini beklediklerini belirten Biricik ayrıca olayında takipçisi olacaklarını belirtti. Biricik, “Biz, İnsan Hakları Savunucuları olarak, buradan bir kez daha Başbakan ve Hükümete sesleniyoruz; Nerede ve kime karşı işlenmiş olursa olsun, Yaşam Hakkı ihlal edilemez. Lice'de silahsız yurttaşlara yönelen bu katliamı şiddetle kınadığımızı belirtiyor, sorumluların bir an önce yargılanmalarını ve hesap vermelerini istiyoruz. Kürt Sorunu'na karşı savaşçı politikalarınızla barışı tesis edemezsiniz. Kürt Halkı'nın haklı taleplerine kulak veriniz ve çatışmacı üslubunuzu hemen terk edip müzakere sürecinin muhataplarını belirleyerek başlatmalısınız. B ve C planlarınız şiddet ve çözümsüzlük değil, çözüm ve müzakere olsun. Barışın Fitilini Lice'deki, bu failleri ortaya çıkarıp, hesap sorarak ateşleyebilirsiniz. Böylece savaş çığırtkanlığı yapanların heveslerini yok etmiş olursunuz” sözlerine yer verdi.

BİRİCİK: MEDYANIN GÜNDEMİ BAYRAK OLDU

Diyarbakır’da indirilen bayrak konusunda da açıklamalarda bulunana Biricik son olarak şu sözlere yer verdi. “Önce ki gün Diyarbakır'da birileri tarafından provakatif bir şekilde indirilen bayrak sonucu medyanın gündeminin tamamen bu olduğunu görüyoruz. Elbette ki hoş bir davranış olmadığı gibi bunu tasvip etmemiz de söz konusu değildir. Ancak medyanın ve hükümetin bu provokasyona karşılık Kürtlere karşı düşmanca bir tutum takınması sonucu Türkiye'nin gündemi bir anda değiştirilmiş, Lice'de yaşanan katliam unutulmuş, Ülkenin batı yakasında ki dolduruşa gelen faşist zihniyetler tarafından Kürt işçiler ve öğrencilere saldırılar olmuş, Kürtler hedef haline getirilmiştir. Hükümeti ve medyayı bu takındıkları düşmanca tavırların çok tehlikeli sonuçlara gebe olduğunu ve bir an önce savaş dilinden vazgeçip barış dilini kullanmalarını, bayrak provokasyonuna da istismarına da karşı olduklarını belirtip herkesi sağduyuya davet etmeleri hususunda uyarıyoruz. Bu temelde kalıcı barış ve demokratik çözüm için bir an önce Karakol ve Kalekol yapımları durdurulmalı ve çözüm süreci yasal bir zemine kavuşturulmalıdır.”

Editör: TE Bilisim