Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, özellikle kış mevsiminde yiyecek bulamayan yabani hayvanların yerleşim alanlarına geldiğini ve buralarda avcılar tarafından vurulduğunu belirterek, “Avcılar, eti yenmeyen ve avlanması yasak olan hayvanlara ateş etmesinler ve çok büyük cezası olduğunu bilsinler” dedi.

Yaklaşık bir yıl önce kurulan YYÜ Yaban Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’ne özellikle kış mevsiminde yaralı veya güçten düşmüş birçok yabani hayvanın geldiğini belirten Doç. Dr. Lokman Aslan, avcıların bu konuda duyarlı olması gerektiğini söyledi. Kış mevsiminde kar yağışı ve aşırı soğuklar nedeniyle birçok yabani hayvanın yiyecek bulamadığını ve bu nedenle yerleşim yerlerine geldiğini ifade eden Aslan, “Son kar yağışıyla beraber yiyecek bulmak için yerleşim yerlerine gelen ve avcılar tarafından vurulan 3 hayvan, vatandaşlar tarafından merkezimize getirildi. Bunlardan bir tanesi de Yüksekova’da gazeteciler tarafından bulunan bir kartaldır. Gazeteciler kartalı götürecekleri bir merci bulamadıkları için önce Yüksekova Devlet Hastanesi Acil Servisi’ndeki doktora götürmüşler, daha sonra da Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Van Şubesi’ne teslim etmişler. Yaralı kartal oradan da bize getirildi” dedi.

Kartalın yapılan muayenesi sonucunda vücudunda 8 saçma tanesine rastladıklarını vurgulayan Aslan, “Kartalın radyolojik muayenesinde 8 saçma tanesi vardı. Bunun yanında kanadında da kırık tespit ettik. İlk tedavisinden sonra olumlu cevap veren kartal, fizyolojik aktivitelerini kazandı ve normal yaşam şekline döndü. Ancak tam olarak iyileşmesi için kartalı 20 gün daha beklettikten sonra vatandaşlar tarafından bulunduğu yerde yine doğaya bırakacağız” ifadelerini kullandı. Bölgede ‘Lokman Hekim’ olarak bilinen Aslan, avcılara uyarılarda da bulundu. Aslan, “Eti yenmeyen ve nesli tükenmekte olan yaban hayvanlarını avcıların vurmaması ve ateş etmemesi gerekmektedir. Genellikle kar yağdığında ve havaların soğuk olduğu sezonda bize yaralı hayvanlar daha çok gelmektedir. Sebebi ise yüksek kesimlerde yiyeceklerin azalması ve hayvanların yerleşim yerlerine yaklaşmalarından dolayı şekillenmektedir. Avcılardan isteğimiz, lütfen eti yenmeyen ve avlanması yasak olan hayvanlara ateş etmemeleridir. Avcılarımız bunun çok büyük cezasının olduğunu bilsinler. Ayrıca bir noktaya da özellikle vurgu yapmak istiyorum. Artık vatandaşlarda bilinç seviyesi yükseldi. Bize bu yaralı hayvanları getiren vatandaşların hepsine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim