Siirt'in Şirvan ilçesinin Maden köyünde bulunan bir bakır madeni sahasında heyelan meydana geldi. Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır ve Van'dan çok sayıda kurtarma ekibi bölgeye sevk edildi.

Toprak altında kalan 16 işçiden 3'ü hayatını kaybetti. Diğer işçilerin kurtarılması için çalışmalar sürerken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda kriz masası kuruldu.

Olay sırasında 8 kamyon ve 3 iş makinesi de göçük altında kaldı.

Başbakan Binali Yıldırım, göçükle ilgili bakanları arayarak bilgi aldı.

AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden, bölgede toprak kayması riskinin devam ettiğini söyledi.

 

''KARDEŞİM GÖRÜNTÜLÜ ÇAĞRI ATTI''

Öğle saatlerinde dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Halil Beşer adlı işçinin ağabeyi olduğunu söyleyen bir vatandaş kardeşinin kendisine görüntülü çağrı attığını ancak görüşme yapamadığını belirtti. Bunun üzerine yetkililer çalışmaları o noktada yoğunlaştırdı.

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan ve Özbekistan seyahatine eşlik eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın da kriz masası ile sürekli iletişim halinde olduğu belirtildi.

 

VALİLİK'TEN AÇIKLAMA

Siirt Valiliği'nden yapılan açıklamada, Şirvan ilçesi Maden köyünde bulunan bakır madeninde heyelan sonucu göçük meydana geldiği kaydedildi.

Valilik bünyesine kriz masası oluşturulduğu bildirilen açıklamada, "Devam eden arama kurtarma çalışmalarında göçük altından 3 işçinin cenazesine ulaşılmış olup, bölge illerden takviye arama kurtarma ekipleri talep edilmiştir. Bölgede arama kurtarma çalışmaları, AFAD, jandarma ve arama kurtarma ekiplerimizin desteğiyle aralıksız devam etmektedir" ifadelerine yer verildi.

 

 

Bölgede heyelan riskinin sürmesi nedeniyle arama kurtarma çalışmalarının kontrollü yürütüldüğü bildirilen açıklamada, "Heyelanın aşırı yağışlar nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmekle birlikte sebepleri hususunda araştırma ve inceleme devam etmektedir." ifadesi kullanıldı.

Arama kurtarma çalışmalarının Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır ve Van'dan AFAD, Sağlık Bakanlığından Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Türk Kızılayı, jandarma ile maden şirketine bağlı görevlilerin katılımıyla devam ettiği duyurulan açıklamada, Erzurum'dan AFAD ekibinin olay yerine ulaşmak üzere olduğu bilgisi paylaşıldı.

 

 

Öte yandan, aynı bölgede 25 Temmuz’da da heyelan meydana gelmiş, olayda 6 kamyon ve 2 iş makinesi göçük altında kalmış, can kaybı olmamıştı.

 

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından, Madenköy bakır madeni sahasında meydana gelen heyelanla ilgili açıklama yapıldı.

Park Elektrik'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan duyurusunda, "Şirketimizin Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana gelmiştir. Kurulan kriz masasının çalışmaları devam etmektedir. Bölgede toprak kayması riskinin devam ettiği de dikkate alınarak Madenköy bakır madeni sahasında üretime ara verilmiştir. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır." ifadeleri kullanıldı. 


Kaynak - İHA, NTV Haber, DHA

Editör: TE Bilisim