Van’da 2011 yılından sonra meydana gelen depremlerde hasar gören kamu binalarının olduğu arazilerin boş kalması fırsatçıları harekete geçirdi. Van’da otopark sıkıntısı hat safhada olmasına rağmen devlet kurumları bu alanları kullanmazken şehrin birçok bölümünde bu alanlar enkaz çay evleri ve otoparklar ile doldu taştı. Bunlardan birisi de şehir merkezindeki Defterdarlık Binası. Bir zamanlar Maliye binasının olduğu alan ise şu anda hiçbir resmi işlem yapılmaksızın otopark olarak kullanılıyor! Üstelik bu alan şehir merkezindeki onlarca alandan sadece birisi…

2011 Yılında yaşanan iki depremin ardından afet yönetiminde önemli görevleri olan kamu birimlerinin büyük çoğunluğunun yönetim binaları, hasar nedeniyle kullanılamaz duruma geldi. Bu binalardan biri de Van Defterdarlık binasıydı. Depremden sonra ağır hasar raporu verilen Defterdarlık binası hizmet dışı bırakıldı ve yıkım kararı verildi. Bazı birimler yakın ilçelerdeki binalara geçici olarak taşınırken, bazı birimlerde Akköprü mahallesinde bulunan boş arazide konteynerlere yerleştirildi. Bir süre Akköprü Mahallesi'nde kurulan konteynerlerde hizmet veren defterdarlık binası geçen yıl İskele Caddesi Yeni Yol kavşağındaki yeni binasına taşındı. Defterdarlık binasının yeni yerine taşınmasıyla birlikte eski hizmet binası da yıkıldı. Yıkılan binanın yeri ise şimdilerde birileri tarafından otopark olarak kullanılıyor. Diğer kamu binalarının yıkılan binalarının alanları olduğu gibi bu alanlar da ilgisizliğe terkedildi. Devletin sahip çıkmadığı bu alanlara hal böyle olunca fırsatçılar sahip çıktı.

BU ALANLAR PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLİYOR?

Bu durumda hizmet binasının birilerine peşkeş çekildiği sorusunu akla getiriyor. Şehrivan Gazetesi olarak bu iddiaları araştırdık. Kentte bu gibi birçok alan hala boş bir vaziyette beklerken Defterdarlık binasının bulunduğu bu alan da kaderine terkedildi. Özellikle de otopark sorununun ciddi boyutta olduğu ve kentteki birçok önde gelen ismin bu alanların otopark olarak değerlendirilmesini teklif etmesine rağmen bu alanlar boş arazilerden öteye gidemedi. Bunlardan birisi olan Defterdarlık hizmet binasının alanının ne olacağı uzun süre tartışma konusu olurken, bina yeri şimdilerde otopark olarak kullanılıyor. Daha bunun gibi nice alan açık çay evleri, oto yıkama ve otopark olarak kullanılırken vatandaşlar arasında bu alanlarının birilerine peşkeş çekildiği iddia ediliyor.

“PARA KARŞILIĞI İŞLETMİYORUM”

İşte bu alanlardan biri olan ve kent merkezindeki en dikkat çekici devlet arazisi olan Defterdarlık Hizmet binasının yeri buna en büyük örnek. Depremlerin ardından hasar gören ve yıkımı gerçekleşen Van Defterdarlık hizmet binası 30 Mart yerel seçimler öncesi Hüda-Par tarafından zemini düzenlenerek miting düzenlendi. Miting sonrası bir vatandaş tarafından işgal edilen bina yeri otopark olarak kullanılmaya başlandı. Vatandaşların peşkeş çekildiği iddia ettiği bina yeri bir vatandaşın işgal etmesiyle otoparka dönüştürülüp işletiliyor. Peşkeş çekildi iddiaları üzerine Şehrivan Gazetesi olarak bir araştırma yapıp bina yerinin bir vatandaş tarafından işgal edildiğini öğrendik. Bu alanı ihalesiz ve herhangi bir kiralama ile elde etmeyen vatandaş ile yaptığımız görüşmede Hüda-par tarafından yapılan miting sonrası kendisinin bu yeri otopark olarak işlettiğini, kimseden herhangi bir izin veya para karşılığı bu yeri işletmediğini belirtti. Vatandaşın bu ifadeleri üzerine devlet arazilerinin birçoğunda denetimsizlik olduğu da gün yüzüne çıkmış oldu.

EN KISA SÜREDE BOŞALTILACAK

Öte yandan konu ile ilgili bilgi almaya çalıştığımız Van Defterdarlık Müdürlüğü’nden bir yetkili ise hizmet binasının TOKİ’ye devir aşamasında olduğu ve en kısa sürede TOKİ’ye devredileceği belirtildi. Aldığımız bilgiye göre hizmet binasının kimseye hiçbir şartla kiraya verilmediği, bir vatandaş tarafından işgal edildiği belirtildi. İşgal eden şahısla ilgili de cezai işlemlerin yapıldığı ve en kısa sürede otopark olarak kullanılan yerin boşaltılacağı belirtildi.

ŞEHRİVAN DİYOR Kİ…

Kentte trafik ve otopark sorununun hat safhada olduğu bu devlet arazilerinin yeri yeniden hizmet binası inşa edilene kadar ya devlet eliyle ya da kiralanarak cüz’i miktarlar karşılığında otopark olarak kullanılmalı. Deprem sonrasında kamu kurumlarının şehir dışına çıktığı göz önünde bulundurulduğunda bir daha hizmet binası yapılmayacak ise yine bu alanlar halka açık yeşil alanlar olarak değerlendirilmeli ve Van merkezin hava alması sağlanmalı. Son olarak, devlet kurumları çok zaruri olmadıkça bu alanlarda yeni binalar yapmak yerine bu alanları mümkün oldukça halkın yararına kullanmalı ve gerekli yaptırımları işin başından uygulayarak bu alanların peşkeş çekildiği iddialarının önünü önceden almalı.


Orhan AŞAN / Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim