Tıpkı böyle bir kurban arifesinde adamın biri alır ineğini satmak için gider hayvan meydanına. Etine, butuna ve sütüne epey bir dolgun olan bu ineği görünce pazardaki herkes hemen ineğin ve sahibinin etrafına üşüşüverir.

Alışılmışın dışında hallice bir inek ya, bir de uslu mu uslu bir duruşu olunca, pazardaki alıcılar ve tüccarlar hemen soruverir:

-Hayırdır emmi yahu. Sen bu kadar güzel, dolgun, sağlam bir ineği niye satıyorsun.

İneğin sahibi de önce etrafındaki kalabalığa bir bakır sonra da ineğe. Sonra dönüp ineğe der ki:
-Eh be oğlum, ben şimdi bu adamlara senin bizi yara bere içerisinde bıraktığını mı söyleyeyim, komşunun bağını bostanını heder ettiğini mi söyleyeyim, yoksa huzursuzluğunu ve bize çektirdiklerini mi söyleyeyim…

***

Halimiz, pür mealimiz ineğin sahibi amcanın durumundan çok farklı değil memleket olarak. Bazen dost sohbetlerinde ve muhabbet ortamlarında olunca, “Bunu da yazın, şunu da haber yapın, derdimizi ilgililere duyurun.” Diyenlerin sayısı pek bir fazla oluyor. Mümkün olduğunca da bu köşeden dile getirmeye çalışıyoruz ama.

Dışardan bakınca ‘pek mülayim’ görünen Van’ın hangi bir sorununu yazalım bilemiyoruz ki. Bu kadar çok sorun ve sıkıntının yaşandığı kentte ne gariptir memlekette ‘kent kaygısı’ ile hareket edenlerin sayısı da bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar.

Anlayacağınız: “Dışı eli (seni) yakar, içi beni…”

Dışarıdan tarihi ve turistik güzellikleri ile halim selim ve keyfi yerinde görünen bu kentin içinde neler oluyor bir de bize sorun!..

***

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nin dün Van’da yaptığı toplantı birçok yönüyle Van adına önem arzediyordu. Şöyle ki:

-Eylül ayı rakamlarının Van’da açıklanması Van adının geçmesi hasebiyle bile önemliydi.
-Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin de toplantıya katılacak olması bir avantajdı.
-İhracat rakamları Van’da açıklanırken Kapıköy de aradan konuşulabilirdi.
-Ekonomi Bakanı gelmişken Van’ın ekonomik krizi üzerine en azından birkaç kelam edilebilir beklentisi vardı.
-İhracatta Hakkari’nin fark attığı Van’ın durumunun konuşulması ve bakanların kentteki önemli isimlerden gidişatı duyması anlamında ihtiyaca yönelik bir buluşmaydı.

Biz de “Van’ın ekonomisine bir çare!” diyerekten gelen bu ekibin önüne bir ajanda oluşturması niyetiyle kentin ekonomisinde tecrübeli isimlerin de görüşlerini alan bir manşet ile çıktık. Sandık ki ihracatçılar meclisi toplantı sonrası Van’ın ihracatını masaya yatıracak, ekonomi bakanı Van’daki krize dair bir şeyler söyleyecek, vergi terkini ile ilgili taleplere olumlu yanıt verecek, konuşulacak da konuşulacak…

Ama toplantının Van’da yapılması ve rakamların Van’da açıklanmasının önemi kadar Van’ın ihracatına dair çok da önemli şeyler söylenilmemesi ve Van’ın ekonomik gidişatına dair beklentilerin ay sonunda yapılacak kapsamlı bir toplantıya bırakılması bende bir hayal kırıklığı yarattı.

Önemli bir toplantıydı ama sonuçları ve Van’a getirileri itibariyle: ‘Malumun ilanıydı…’

***

SEZAR’IN HAKKI SEZARA!

Tüm bunlara rağmen;

Seçim sonrası siyasilerin sırt çevirdiği,
STK’ların suskunluğa büründüğü,
Kentin dinamiklerinin etliye sütlüye dokunmadığı,
Meslek kuruluşlarının STK olmaktan çıktığı bir süreçte elbette TİM’in Van toplantısı önemli ve zahmetli bir sürecin neticesiydi.

Sonuç olarak Van adında çok öneli getiriler gözler görülmemesine rağmen, bu tür toplantıların Van’da yapılması ve Van adıyla anılması gerçekten önemli gelişmeler. Zira özellikle ekonomi anlamında yapılan toplantılarda Türkiye’nin farklı illerinden gelen işadamı ve ekonomi dünyasının önemli isimlerinin ziyaretleri Van adına da önemli. Bu noktada TİM’in Van’a gelmesinde Van milletvekili Burhan Kayatürk’ün gayretlerini görmezden gelmek kaçınılmaz. Aynı şekilde Vali Aydın Nezih Doğan’ın Ekim ayı sonunda ‘Van adına çok önemli’ diye nitelendirdiği Van-İran Ekonomi Formu da bu anlamda dikkatle izlenmesi ve ortak olunması gereken bir olay.

Yine Van adına önemli bir toplantı da bu yılın sonuna doğru gerçekleşecek. Vanlı İşadamı Yunus Gökçenay’ın gayretleri ile davet edilen TÜSİAD bir yönetim kurulu toplantısını Türkiye’nin önde gelen işadamlarının da katılımıyla Van’da yapacak. Bu toplantı önemli çünkü, Van’da toplantı yapılması bahane, sayısı oldukça fazla iş adamının Van’ı görüp, tanıması ve yatırım gözüyle bakması şahane olacak.

Bu anlamıyla kentte kendi aramızda bazı şeyleri konuşmaktansa bunu daha ciddi platformlara taşımak geriyor. Bu anlamda İran’ın da yeni hükümet ve politikasıyla ticaret ve ikili ilişkilerde de yeni bir yapılanmaya gittiği şu dönemde Van neden sınırındaki bu ülkeyle en iyi iş yapan kent olmasın ki?

Son zamanlarda Van’a akın İranlı turist akını da turizm anlamında bundan sonra da İranlıların söz sahibi olacağını gösteriyor. Gerçi geçen bayram olduğu gibi bu bayram da olayların ve gaz bombalarının arasında kalan bir ülkenin turizmde daha ne kadar ilgi çekici bir olacağı da tartışma konusu ama… Yine de umutluyuz diyelim, bekleyelim