Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 Mayıs ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamları açıklanırken, Van ve bölgede ise en çok zamlanan ürünün limon olduğu belirtildi.

 

TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, TÜFE bir önceki aya göre yüzde 0,56 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 8,09 oranında artış gösterdiğini söyledi. TRB2 bölgesindeki Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri’ye ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 0,61’lik bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 7,15 oranında artış meydana geldiğini dile getiren Coşğun, Türkiye genelinde ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artışın yüzde 10,06’lık oran ile giyim ve ayakkabı ürün grubunda yaşandığını kaydetti. Coşğun, “En fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 2,68 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. TRB2 bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 7,56’lık oranla giyim ve ayakkabı, en çok düşüş ise yüzde 2,13’lük oranla gıda ve alkolsüz içecekler grubunda olmuştur” dedi.

 

Van’da mayıs ayı madde bazlı değerlendirmede en çok zam alan ürünün limon olduğunu vurgulayan Coşğun, “Madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde limon yüzde 28,38 ve yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar yüzde 20,66 ile fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 bölgesinde ise limon yüzde 30,82 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 10,57 oranındaki artışla takım elbise (erkek için) takip etti. Sivri biber maddesi ise yüzde 63,97’lik bir oranda değer kaybederek mayıs ayında TRB2 bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 62,90 oranında değer kaybeden sivri biber, en fazla ucuzlayan ürün oldu” diye konuştu. Yurt içi ÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 1,11’lik bir artış gerçekleştiğini dile getiren Coşğun, “Bir önceki yılın aynı ayına göre ise 6,52 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 2,73 azalış, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,53 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,86’lık artış, su sektöründe ise yüzde 1,06 artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 1,72’lik oranla dayanıksız tüketim malları, en yüksek yıllık artış ise yüzde 12,03’lük oranla dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim