Orhan AŞAN - ŞEHRİVAN


 

Kobanê’de yaşanan katliam ve Ülkede yaşanan toplumsal olaylarla ilgili basın açıklaması yapan Mazlum-Der Van Şubesi, “Kürt halkı için önem arz ettiği bilinen Kobanê konusunda en yetkili ağızların alaycı yaklaşımı olayların bu raddeye gelmesinde etkili olmuştur. Yine daha önce acılarına tanıdık olduğumuz ırkçılık tehlikesi de baş göstertmiştir.” Dedi.

Mazlum-Der Van Şubesi Kobanê’de yaşanan katliamlar ve Ülkede yaşanan Kobanê’ye destek amacıyla çıkan olaylara ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Feqiye Teyran parkında bir araya gelen Mazlum-Der Van Şubesi üyeleri Kobanê’de yaşanan katliamı kınayarak, sonrasında ülkede yaşanan olaylarla ilgili de sağduyu çağrısı yaptı. Basın açıklamasını okuyan Mazlum-Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan, IŞİD’in Kobanê’ye saldırılarının sürdüğünü ifade ederek, Kobanê’de yaşananlara dair endişelerinin devam ettiğini belirtti.

“EYLEMLERİN ASIL MAKSADINDAN SAPTIRILDI”

Aslan, “Ülke genelinde 6 Ekim’den beri Kobanê’ye destek eylemleri yapılıyor. Meşru eylemlerle halk Kobanê’nin yalnız olmadığını dile getirerek, dünya gündemine taşıyabildi. Bazı yetkililerin sorumsuzca açıklaması ve Kobanê’de meydana gelen gelişmelerle birlikte gösteriler büyüdü ve kontrolsüz güce dönüşen kalabalıklar etrafa, vatandaşların işyerlerine, medreselere zarar vermeleri endişe verici boyutlara ulaştı. Kıyafet ve dış görünüşünden dolayı IŞİD ile bağdaştırılan kişilere yapılan saldırılar da zaman zaman medyaya yansıyınca, eylemlerin asıl maksadından saptırıldığı görünümü gündeme düştü. Fakat bilinmelidir ki, dış görünümünden dolayı insanların linç edilmesi veya saldırıya uğramaları kabul edilebilir durum değildir.” Dedi.

‘GÜVEN VE HUZUR ORTAMI ZEDELENEMEZ’

Aslan, “Farklı inanç ve kültür sahibi kişilerden oluşan bir toplumda huzurla yaşamanın yolu birbirine tahammülden, hoşgörüden geçer. Farklı aidiyetlere sahip kişilere tahammülün olmayışı ve silahlanarak birbirlerinin yaşamlarını sonlandırmaları güven ve huzur ortamını zedeleyecektir. Geçmişteki acıların yeniden yaşanmasını mümkün kılacak bu tür saldırıları şiddetle kınıyoruz. Kürdistan’da daha önce yaşanılan kâbus dolu günlerin tekrarlanması endişesini taşımaktayız. Yüzlerce cana mal olmuş, kardeşi kardeşe öldürten oyunun tekrar oynanması ihtimali bile gereken önlemlerin derhal alınmasını gerektirmektedir. Bu önlem de ilk olarak karşılıklı diyalog, sağduyu ve tahammüldür. Mazlum-Der, gerçekleşmesini hiçbir şekilde istemediği bu tür bir çatışma ve çözümsüzlük ihtimalinin ağırlığı karşısında, tüm şubeleriyle, üye ve gönüldaşlarıyla, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmenin gayreti içindedir.” Dedi.

‘YANGIN KÖRÜKLENMEMELİDİR’

Fitneyi körükleme atraksiyonlarına itibar edilmemesini talep ettiklerini söyleyen Aslan, “Fitne çıkarmak, adam öldürmekten daha kötüdür.” (Bakara-191) İlahi hükmü gereğince bütün taraflardan, sinsice çalışma içerisinde olan karanlık odakların provokatörce çıkışlarına, tahriklerine, fitneyi körükleme atraksiyonlarına itibar etmemelerini talep ediyoruz. Böyle kritik zamanlarda en büyük görev devlet ve hükümet yetkilileri ile ilgili ve etkili kesimlere düşmektedir. Bu gibi tehlikeli zamanlarda devlet ve hükümet yetkililerinin kullandığı dilin yıkıcı, alaycı ve sorumsuzca olmaması, yapıcı, sorumluluk sahibi dikkatli bir üslupla olayları yatıştırmaya dönük olması gerekir. Kürt halkı için önem arz ettiği bilinen Kobanê konusunda en yetkili ağızların alaycı yaklaşımı olayların bu raddeye gelmesinde etkili olmuştur.
Gelişen olaylarla birlikte örgütlü güçlerin çatışmasının yanı sıra bir tehlike daha baş göstermektedir. O da yine daha önce acılarına tanıdık olduğumuz ırkçılık tehlikesidir. Ülkenin diğer bölgelerinde baş gösteren ırkçı saldırılar, Kürt ev ve işyerlerine yapılan saldırılar birlikte yaşamaya darbe vurmakta ve duygusal kopuşa vesile olmaktadır. Bu yüzden toplumdaki şovenist saldırılara engel olunmalı ve bu yangın körüklenmemelidir. Eski alışkanlıkların da bu vesileyle terk edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yaşanan olaylarla ilgili olarak Cumhurbaşkanının ‘polisin artık kalkan kullanma dönemi bitti. Gereği neyse o yapılacaktır’ şeklindeki söylemi ise biz insan hakları savunucularını ayrıca endişelendirmektedir. Bu söylemin aksine özellikle bundan sonra hukukun üstünlüğüne özellikle dikkat edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Son olarak olaylarda hayatlarını kaybedenlerin sayısı kırka yaklaşmıştır. Bu durum, kaos ortamına doğru gidildiğini göstermektedir. Olaylarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Mazlum-Der olarak özellikle kardeş kavgasına mahal verilmemesini hatırlatıyor; tarafları, yetkilileri ve tüm halkı sağduyuyu elden bırakmamaya davet ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim