Türkiye'de TÜRSAB'a kayıtlı 18 binden fazla turizm acentesi bulunuyor. Bunların yaklaşık 350 tanesi IATA üyesi iken ayrıca 300'e yakın HAC/Umre Acentesi bulunuyor. Bacasız sanayi olarak adlandırılan ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan turizm sektörü Koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle çok zor günler geçiriyor.

TÜRKİYE EN ÇOK ETKİLENEN 6. ÜLKE OLDU

Bu süreçte seyahat kısıtlamaları ve uçuş yasaklarından dolayı hem yerli hem de yabancı turist sayılarında sert düşüşler yaşandı. Öyle ki Türkiye'nin Mart 2020 otel dolulukları, 2019 yılının aynı dönemine yüzde 55,2 azalarak, yüzde 28,6 olarak kaydedildi. Turizmin ülke ekonomisine katkısının yüzde 11.6 olduğu Türkiye, salgın sebebiyle en çok etkilenen 6. ülke konumunda.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 

Bu süreçte ‘Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’  ile seyahat acente belgelerinin devrine olanak sağlayan düzenleme kabul edildi ve resmi gazetede yayımlandı.

İŞTE O DÜZENLEME

"Acente belgesi devrine" imkan vermek amacıyla 7244 Sayılı Kanun’un 3’üncü maddesi ile; 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu’nun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrası yeniden düzenlenerek aşağıdaki gibi değiştirildi.

“İşletme belgesi bir işletmeye mahsus olmak üzere tüzel kişilere verilir. Bakanlıktan izin almak kaydıyla işletme belgesi acente unvanından bağımsız olarak başka bir tüzel kişiliğe devredilebilir ve devir Bakanlık siciline işlendiği tarihte hüküm ifade eder. Devredilen işletme belgesinde yer alan acente unvanı veya iltibasa yol açacak unvan on yıl içerisinde hiçbir seyahat acentesine kullandırılmaz. İşletme belgesini devreden tüzel kişiliğe üç yıl içerisinde yeniden işletme belgesi verilmez. Belge devrine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.”

ACENTELER ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR GÖZLER TURİZM BAKANLIĞI'NDA

Yasanın çıkması ile beraber seyahat acente belgesine sahip olan zor durumdaki firmalar belgelerini devretme yoluna gitmek istedi. Bununla ilgili Meclis'ten geçen yasa seyahat acente belgesinin devrine olanak sağlarken, Turizm Bakanlığı tarafından usul ve esaslarının henüz belirlenmediğinden dolayı yüzlerce belge sahibi bu işlemi gerçekleştiremediği için büyük mağduriyet yaşıyor. 

SEYEHAT ACENTE BELGESİ NEDİR?

Seyahat Acentesi Belgesi, seyahat acentesi faaliyeti gösterilebilmesi için ticari kuruluşlara Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca verilen belgedir.

Seyahat acentelerinde gruplandırma :

1) A Grubu Seyahat Acenteleri : Tüm seyahat acenteliği hizmetlerini ifa ederler.

2) B Grubu Seyahat Acenteleri : Uluslararası kara, deniz ve hava ulaştırma araçları ile (A) grubu seyahat acenetelerinin düzenleyecekleri turların biletlerini satarlar.

3) C Grubu Seyahat Acenteleri : Yalnız Türk vatandaşları için yurt içi turlar düzenlerler.

Ayrıca, B ve C grubu seyahat aceneteleri, A grubu seyahat acentelerince kendilerine verilen hizmetleri yerine getirir ve bu acentelerin ürünlerini tanıtır, pazarlar veya satarlar.

A grubu seyahat acentesinin, B veya C grubu seyahat acentelerine vereceği görevin bir yazı veya sözleşme ile belgelenmesi gerekmektedir. Bu görevlendirme, A grubu seyahat acentesi hizmetine giren bir paket tur veya turun tamamının B veya C grubu seyahat acentesince düzenlenmesi şeklinde olamaz.

Editör: TE Bilisim