Van Büyükşehir Belediyesi 2016 yılının ilk meclis toplantısını yaptı. Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya'ya verilen 15 yıl hapis cezasını kınayarak, düşman hukuku ile karşı karşıya olduklarını söyledi.

 

Büyükşehir Belediyesi 2016 yılının ilk meclis toplantısını yaptı. Van Ticaret ve Sanayi Odası ( VAN-TSO) toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda DBP’li ve AKP’li meclis üyeleri hazır bulundu. Yapılan yoklamanın ardından gündem maddelerine geçilmeden önce Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, Edremit’te 10 Ocak’ta 12 gencin kişinin öldürülmesine değinerek, 12 gencin kafalarına sıkılan kurşunla infaz edildiklerini ve bunun sonucunda birçok kirli bilginin yayınlandığını, devletin kendi yurttaşını sebebi ne olursa olsun infaz edemeyeceğini ve bunun asla kabul edilemez bir durum olduğunu dile getirdi. Bütün bu yaşananların son zamanlardaki çatışmalarla birlikte ülkede olağan bir hal almaya başladığını ve Sur’da 40 gün diğer bölgelerde ise 30 günü aşan sokağa çıkma yasaklarının devam ettiğini, tanklarla, toplarla ilçelerde operasyonların düzenlendiğini aktaran Bozbay, çok sayıda sivil insanın yaşamını yitirdiğini, çocukların katledildiğini ve bunun topluma normal bir şeymiş gibi lanse edildiğini söyledi. 

 

BOZBAY: ÇOCUKLAR ÖLMESİN DEMEK SUÇ

Bir TV'de yayınlanan şov programına bağlanarak yaşananlara dikkat çekmeye çalışan Ayşe öğretmene de değinen Bozbay, “Ayşe öğretmen çocukların, kadınların öldürüldüğünü hiç kimseyi hedef göstermeden dile getiriyor. Yani bir suçlama yok. Kimin yaptığını da söylemiyor. Sadece, çocuklar ölüyor, duyarlı olun. ‘Barış istiyorum’ diyor. Barış istiyorum, çocuklar ölmesin demenin suç olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Bunun adına da demokrasi diyorlar. Biz bunun aslında ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Ülkede baskıyla bazı şeyleri insanlara kabul ettirip ve bu baskı sonucunda da iktidarını yürütmeye çalışan bir anlayışın hâkim olduğunu biliyoruz. Bunun nereden kaynaklı olduğunu da biliyoruz.” dedi.

 

 ‘DÜŞMAN HUKUKUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ’

Geçtiğimiz günlerde Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Av. Bekir Kaya’nın da aralarında bulunduğu 12 siyasetçiye 155 yıla kadar verilen hapis cezalarına ve DBP’li belediyelere dönük yapılan hedef gösterme açıklamalarına değinen Bozbay,  "Burada bir intikam duygusuyla, düşman hukukuyla karşı karşıya kalınıyor. Belediyelere dönük bir suçlama almış başını gidiyor. Yaklaşık bir buçuk yıldan bu yana belediyelerimize gelmeyen Mülkiye Başmüfettişi kalmadı. Belediyelerimiz didik didik aranıyor. Müfettişler yaptıkları incelemelerden sonra bir şey bulamadıklarını söyleyince ‘nasıl bulamadınız’ diye kendilerine kızdılar. Kızmakta haklılar çünkü onlar ülkenin yolsuzluk dışında başka bir yöntemle yönetileceğinin farkında değiller. Ama gördüler ki yolsuzluk yapılmadan da yönetilebiliniyormuş. Ülkenin başbakanı çıkmış Van Büyükşehir Belediyesi bütçesinin yüzde 60’ını personele ödediğini söylüyor. Bunu ülkenin başbakanı söyleyince ne demek lazım bilmiyorum. Van Büyükşehir Belediyesi bütçesinin yüzde 23’ünü personele harcıyor. Ülkenin başbakanı bundan haberdar değilse demek ki birileri O’na böyle konuş diyor o da çıkıp konuşuyor. İnsan, müfettişine gidip o kadar inceleme yaptın bütçesinin ne kadarını personele harcıyor diye sormaz mı? 

 

BOZBAY: BU YALANI ORTAYA ATANLARDA HİÇ Mİ AR VE VİCDAN OLMAZ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da katılımıyla Van'da düzenlenen mitinge belediyenin işçilere mesaj çekerek zorla mitinge getirttiği haberleri ile ilgili konuşan Bozbay, "Utanmaz adamlar geçen gün manşet atmışlar 'Van Belediyesi mitinge katılın' diye mesaj atmış diyorlar. Ya böyle bir rezalet olabilir mi? insanda hiç mi ar, vicdan olmaz. Müslüman bir toplumda iftira atmak günahtır. Sadece karalama kampanyalarıyla bu süreç götürülmek isteniyor. Ama biz olayın ne olduğunun farkındayız. Kürt siyasi hareketi bir bütün olarak baskı altına alınarak, çöktürülmek isteniyor. 1980 ve 90’ları birçoğumuz yaşadı. O zaman savcılar, hâkimler bir suç delili arayıp insanları öyle yargılarlardı. Şu an suç delili aramaya gerek yok. Çatak Belediyesi Eş Başkanımız Evin Keve gözaltına alınıp tutuklandı. Gerekçe özyönetim ilan etme ihtimalinin olması olarak gösterildi" dedi. 

Editör: TE Bilisim