Uludere'de 34 köylünün bombalanmasına yol açan MİT'in TSK'ya gönderdiği raporları, Taraf ele geçirdi. Raporların ulaşmasından sonra TSK'yı telefonla arayanMİT'çi, Fehman Hüseyin'in hudut hattını geçtiğini söyledi. Bunun üzerine F16'lar köylüleri bombaladı.

SORUŞTURMA ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA TAMAMLANDI

Genelkurmay Başkanlığı Askerî Savcılığı, Uludere'de bombalanan 34 kişiyle ilgili yaptığı soruşturmayı önceki hafta tamamladı. Askerî savcılığın hazırladığı rapor kamuoyuyla da paylaşıldı.

Raporun özeti şuydu; "Köylüleri PKK'lı zannettik. Genelkurmay Başkanı'nın emriyle yapılan hava operasyonunda hata yaptık. Gelen istihbaratlarda grubun içindeFehman Hüseyin olduğu söyleniyordu. Yanıldık. Sorumlu kimse olmadığı için, yargılamaya gerek yok." 16 sayfalık rapor özetle bunu diyordu.

Peki, gerçekler askeri savcılığın açıkladığı gibi miydi? Taraf gazetesinden Mehmet Baransu bugünkü yazısında Uludere ile ilgili bazı istihbarat belgelerini ve yeni bilgileri paylaştı. Bu belgeler kamuoyuna ilk kez yansıyor.

MİT'İN JANDARMA, EMNİYET VE TSK'YLA PAYLAŞTIĞI BİRİNCİ YAZI

27.11.2011 tarihinde MİT tarafından gönderilen yazıya göre, 26.11.2011 tarihinde oldukça güvenilir bir haber elemanından Irak'ta alınan istihbarata göre, ENLEM 33,3157 ve BOYLAM 44.3922 koordinatlarından Şırnak Uludere Ortasu'ya mücavir Irak alanında Türkiye'ye aktarılması planlanan bir Kongre- Gel (PKK) grubunun beklediği bildirildi. MİT tarafından yazılan birinci yazıda PKK'lı grubun Uluderekırsalından Türkiye'ye geçiş yapacağı bilgisi iletilmişti. Bu tarihte bir geçiş meydana gelmediği için hava harekâtı düzenlenmedi. (Belge 1)

Taraf'ta yer alan o belgeler:

MİT, 21 Aralık 2011 tarihinde yeni bir istihbarat bilgisini Genelkurmay ve Emniyet'e bildirdi. Alınan istihbarata göre; Fehman Hüseyin, PKK'lı grupla hudut hattındaŞırnak Uludere'ye yakın bir alanda Düğün Dağı'nda konuşlanmış, telsiz görüşmesi yapmıştı ve kısa süre içerisinde (22 Aralık-30 Aralık tarihleri arasında) eylem yapacaktı.

Aynı evrakta ayrıca bu bölgede faaliyet gösteren Topal Bedran- Bedirhan kod isimli Sait Tanıt'ın da askerî birlikler ve üs noktaları hakkında bilgi topladığı bilgisiMİT tarafından paylaşılmıştı. MİT bu bilgilerini Irak'ta faaliyet gösteren bir elemanına dayandırmıştı. (Hükümet'in ve Başbakan'ın böyle bir istihbarat belgesi yok dediği belgeler ilk kez bu köşede yayımlanıyor.) (Belge 2)


ÜST DÜZEY MİT YETKİLİSİ: FEHMAN HÜSEYİN SINIRI GEÇİYOR

MİT'in askere verdiği bilgiler bununla sınırlı değildi. Bombalamanın yapıldığı gün,Uludere'de 34 Roboski köylüsünün sınırdan geçtiği sırada ise üst düzey bir MİTgörevlisi TSK'yı bizzat aradı. Fehman Hüseyin'in hudut hattını geçmekte olduğunu telefonla askere bildirdi. MİT'ten gelen iki resmî istihbarat raporu ve telefon üzerine F-16'lar havalanıp, köylüleri bombaladı.

Baransu'nun iddiasına göre, Askerî ve sivil savcılığın Uludere'yi kapatmasının nedeni işte bu raporlar. (Kaynak: Taraf)

Editör: TE Bilisim