ŞEHRİVAN ÖZEL HABER - Van’da son yıllarda en çok tartışılan konulardan olan Van Belediyesi’nin eski hizmet binası, City Van AVM ve belediye pasajı esnafının durumuna dair Genel Sekreter Mehmet Yaşar’dan değerlendirmeler geldi. Geçtiğimiz günlerde gazeteciler ile bir araya gelen Yaşar, konunun hatırlatılması üzerine oradaki sıkıntılar ve çözüm arayışları ile ilgili süreci anlattı. Yaşar, eski belediye binasının altındaki pasajla ilgili yıllar içinde tam anlamıyla bir çıkmaza girildiğini hatırlatırken o bina ile ilgili 3 mahkeme kararının, 2 de hasar raporunun olduğunu ayrıyeten boşaltılma kararına karşılık bir de yürütmeyi durdurma kararının olduğunu belirtti. Önceki dönem belediyesi döneminde esnafların çıkarıldığı ve taşların söküldüğü kaldırımlar yeniden onarılıp esnaflar dükkanına geri dönerken Yaşar, o civar için bir kaç farklı proje üzerinde çalıştıklarını bunlardan birisinin o binanın yerine öncesi dönem belediyenin aldığı kararla benzer şekilde üstleri kültür merkezi altları da mağazalar olacak şekilde ticari yapılar inşa edilebileceğini buranın da City Van AVM ile birleştirilebileceğini söyledi. Yaşar, City Van AVM ile ilgili de çalışmaların devam ettiğini belediyenin nihai kararı vermesinin ardından oradaki çalışmaların da kısa sürede tamamlanacağını söyledi.

 

Geçtiğimiz günlerde Van’daki gazeteciler ve yazarlar ile bir araya gelen Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Yaşar’ın belediyeye dair söyledikleri gündemi meşgul etmeye devam ediyor. O görüşmeden birbirinden önemli konulara değinen Yaşar’a en çok sorular sorulardan birisi de eski belediye binası oldu. DBP’li belediye döneminde esnafların çıkarıldığı, pasaj önündeki taşların söküldüğü ve tam bir krize dönen o bina ile ilgili çalışmalar yaptıklarını Mehmet Yaşar, o binalar için kolları sıvadıklarını belirtti.

 

 

BELEDİYE PASAJI ARAP SAÇI!

Yaşar, daha önce uzlaşı ile çözülebilecekken zaman içinde tam bir krize dönen o bina ile ilgili değerlendirmesined gelinen noktada sürecin iyice karmaşık bir hal aldığına değindi. Yaşar, mevcut binanın yasal süreci ile ilgili bilgiler paylaşarak şu ifadeli kullandı: “Belediye eski ana binası ile ilgili 3 mahkeme kararı var. İlginçtir AFAD’dan da 2 rapor var. Birinde ağır hasar var, diğerinde orta hasar raporu var. Bir de belediyenin yıkım kararı var. Eğer bir kurum tarafından iki rapor varsa bu sıkıntıdır. Yetmezmiş gibi bir de ihalesi yapılmış. Tam bir muamma orası. Biz belediye olarak orayı boşaltmak istediğimizde gördük ki mahkemelere gidilmiş. Erzurum Bölge İdare Mahkemesi 2 hafta öncesinde belediyenin bu kararı ile ilgili buranın boşaltılma yetkisinin İpekyolu Kaymakamlığı’nda olduğuna dair bir karar tebliğ etmiş. Biz de onu tebliğ ettik ve burayı “Boşaltın” dedik. Ki bizim bu yönde bir isteğimiz de yok zaten içerde kalan 52 kişinin de yürütmeyi durdurma kararı var. Yürütmeyi durdurma kararından dolayı bizim burayı boşaltma imkanımız yok.”

 

ESNAF İLE ANLAŞILABİLİR...

Tüm bu sıkıntılara rağmen oradaki kaldırımları onardıklarını, esnafın dükkanlarını açmalarına izin verdiklerini söyleyen Yaşar, burada çözüm odaklı çalışmalar yaptıklarını belirtti. Orada hem esnafın sıkıntısını çözecek hem de belediye binasının akıbetini netleştirecek çalışmaların istişarelerini yaptıklarını söyleyen Yaşar çözüm için: “Peki ne yapmak lazım? Birincisi, eğer orası gerçekten yıkılacaksa alttaki insanlar için bir çözüm bulmak lazım. Eğer satış kararı alınacaksa bir satış kararının ivedilikle alınması lazım. Bir de önceki belediyenin orada Kültür-Sanat Merkezi ile ilgili belediye meclis kararı var. Var olan bina ile ilgili olarak esnafla iyi bir anlaşma ile oradaki esnafların tekrar yerleştirileceği bir proje yapılabilir mi bunu düşünmek lazım. Şu anda en mantıklı çözümlerden birisi bu görünüyor.” Dedi.

 

 

HEM KRİZİ BİTİRECEK HEM DE VAN’A KATKI SUNACAK BİR PROJE

Yaşar, daha önceki belediyenin eski hizmet binasının yerine kültür merkezi kararının da olduğunu hatırlatarak burada altı ticari işletmeler üstü de kültür merkezi şeklinde bir yapının olabileceğini belirtti. Yaşar konu ile ilgili olarak fikirlerini şöyle paylaştı: “Belediye esnafının sıkıntısını da şu şekilde çözme gibi bir görüş oluştuk. Alt katın tamamını yan taraftaki AVM ile birleştirelim. Alt katta koca bir alan oluşturalım. Orada binlerce metrekarelik bir alan oluşturup ekonomiye çevirelim. Bir üst katta belediye esnafının sorununa çözüm üretmek için onlara ticari alanlar oluşturalım. Belli bir ekonomi elde edebilmek için de bu isimlerle görüşülüp onların da sorunu çözülebilir. O dükkanların da üstlerinde kültür merkezleri ve benzeri yapılar oluşturulabilir. Orada elde edilebilecek gelirlerle bu dediğimiz yatırımlar yapılabilir. Vali bey ile yapılabilecek istişareler ve onun da onayı ile böyle bir proje gerçekleştirilebilir.”

 

 

CİTY VAN BELİRSİZLİĞİ NE OLACAK?

Aynı toplantıda yıllardır bir türlü bitirilmeyen ve akıbeti merak edilen City Van AVM projesini de değerlendiren Yaşar, burada belediyenin hissesi olan bölümlerin belediyeye katkı olarak dönmesi konusunda görüşmeleri sürdürdüklerini belirtti. Halihazırda yüzde 51 hissesinin belediyeye ait olduğu bile ilgili olarak Yaşar şu ifadeleri kullandı: “City Van’da 80 civarında dükkanımız var. Orayla ilgili tartıştığımız 2 husus var. Bir de belediyenin satış kararı var. Eğer satarsanız ne olacak bunu iyi düşünmek lazım. Satarsak iyi para alınır ama yazık olur. Ben şahsen satılmaması gerektiğini düşünüyorum. Peki danışman bir firma ile kiralama yöntemi ile bir AVM kültürü oluşturulur mu? Bunun üzerinde çalışıyoruz. Bununla ilgili bir karar verirsek 2 ayda da bu binanın çalışması biter. Bunla ilgili de çalışmalar devam ediyor. İnşallah yakın bir tarihte Sayın Başkan Vekilimiz İbrahim Taşyapan’ın vereceği bir karardan sonra oradaki çalışmalar ile ilgili nihai karar verilecek.”

 

 

CUMHURİYET CADDESİ’NE NEFES ALDIRACAK ÇALIŞMA...

Öte yandan bu eski binanın üstünün kültür merkezi olarak kullanılabileceği, altta ise dükkanların mevcut esnaflara verilebileceği ile taslak çalışma ile birlikte Cumhuriyet’teki diğer bir alanla ilgili Yaşar, merkez bankası yanındaki park ile müzenin yanındaki alan için de çalışma yaptıklarını söyledi. Yaşar: “Merkez bankasının hemen yanındaki park ve müzenin yanındaki park ile ilgili olarak biz belediye yönetimi ile görüştük. Daha önce bu konuyu Vali bey ile de görüşmüştük. Dedik ki Milli Emlak ile görüşelim var olan arsayı var olan diğer arsayı birleştirelim ve orada yeni bir park yapalım. Yan taraftaki parkın da mevcut AVM’nin de otopark çıkış sorunu var. Bu çalışma ile giriş daha da rahat olacaktır. Bu anlamda da bu düşünce bir kolaylık sağlar.


ŞEHRİVAN/ERDAL ERBAŞ-VEYSEL İZGİ

Editör: TE Bilisim