Daha o toplantılar yapalı, biz “Van uluslar arası üs oluyor” başlıklarını yazalı bir ay bile olmadan iptal oldu bir bir.

 

Memleket sevdalıları çok sevinmişti ama bu habere sevinemeyenlerde vardı.

 

Gözleri vardı, olmadı.

 

Borajet’in büyük umutlarla Van merkezli başlattığı yurt dışı uçuşlarından önce İran sonra Ermenistan seferleri iptal edildi.

 

İstenilen de buydu zaten.

 

Kim istedi bunu peki?

 

Hala bugün bile Ermeni karşıtı dernekler kurarak popüler olma çabası sarf edenler.

 

İsmini verip de popülaritelerini artırmaya gerek bile duymuyorum.

 

Hatırlayanlar bilir…

 

Şehrivan Gazetesi olarak biz de bu zihniyetteki birileri yüzünden 2004 yılında 53 milyar liralık (Şimdiki parayla 53 bin TL) rekor bir tazminata çarptırılmıştık.

 

Sebep neydi biliyor musunuz?

 

Yazarlarımızdan Muhittin Çelebi’nin 8 Kasım 2003 tarihli nüshasında yayımlanan “Nereden çıktı Ermeni karşıtı dernek?” başlıklı bir yazısı.

 

Ortada öyle memleketi bölecek parçalayacak bir durumda yoktu üstelik.

 

Makalesinde Çelebi, gazetede gördüğü "Ermeni zulmüne maruz kalmış aileler federasyonu"na ait bir ilandan hareketle federasyonun şubeleri hakkında bilgi verdikten sonra, "Ama dikkatimi çeken şey dernekler vilayete bağlı memurlar. Dernek adresleri de vilayete ait binalar. Van Valisi Hikmet Tan İstanbul'a geldiğinde merak edip sordum? ‘Sayın valim siz mi kurdurdunuz bu dernekleri, durup dururken nereden çıktı bu fikir. Sayın Tan hayır bizim bilgimiz dışında dedi’ şeklinde ifadelere yer vermişti. Sonrasında ise yok yere Ermeni düşmanlığı yaratmanın anlamsız olduğunu belirtmiş hatta Osmanlı, Ermeni ve Kürtlerin yaşantısı hakkında bilgiler vermişti.

 

Şükürler olsun ki o dava kazanıldı. Haklı çıktık, o tazminatı ödemedik.

 

Fakat o günlerde bunu bireysel zeminde yapanlar şimdi olayı daha da büyük boyutlara taşıma peşine düştü.

 

Belki de Van’ın kaderi olacak bir proje, hala basit fikirlerle yıkılmaya çalışılıyor.

 

Neymiş efendim?

 

Ermeniler Van’ı işgal edecekmiş, toprak peşindeymiş…

 

Sözde Van-Erivan arası başlayacak olan seferler, Akdamar Adası’nın ibadete açılmasından sonra Ermeniler’in kazanmış olduğu ikinci büyük zafermiş…

 

Sözde burada Ermeni bayrakları açılacak, vatan elden gidecekmiş…

Bırakın Allah aşkına!

 

Birilerinin bin bir emekle Van’a çekmeye çalıştığı yatırımlar bu kadar basit düşüncelerle baltalamaya çalışmayın.

 

Dünyanın dört bir yanında kentlere yabancı yatırımcı çekmeye çalışılırken biz gelen yatırımcılar üzerinden etnik milliyetçilik hatta faşistlik yapıp “Nasıl gelmesinler?” hesabı yapan insanlarla mücadele veriyoruz.

 

Başbakanlık Türkiye Yatırım ve Destek Ajansı kurup yabancı yatırımcıyı Van’a getirmek için el pençe yabancı yatırımcı için yurtdışında nöbet beklerken, biz yatırımcıyı Van’a geldiğine, geleceğine pişman ediyoruz.

 

Hadi ilgisizlik sebebiyle iptal edilen İran seferlerini anladım, ama Van-Erivan seferlerinin böyle basit düşüncelerle harap edilmesi beni üzdü.

 

Umarım bu alınmış kesin bir karar değildir ve kısa zamanda seferler yeniden başlatılır.

 

Yoksa bizim uluslar arası merkez olma hayallerimiz de her gün ulusal medyada çıkan Van ile alakalı “Çılgın Projelere” benzeyecek!

 

Ha şunu da kaydetmek gerekir ki Van’da kimileri yatırımları ideolojik yaklaşımlar ile aksatırken kimileri ise şahsi çıkarları yüzünden yatırımcı kaçırıyor. Van’a gelip yatırım yapmak için zemin yoklayan birçok yatırımcı insanımızın hoş olmayan tavırları yüzünden ardına bile bakmadan çıkıp gidiveriyor.

 

Yazık oluyor. Çok yazık!

 

***

 

Çılgın projeler dedim de aklıma geldi.

 

Son zamanlarda yaygın medyada çıkan Van ile alakalı projelerin ardı arkası kesilmiyor. Her gün Van’a bir dev proje yapılacağı ilan ediliyor!

 

Haber ‘flaş’ başlıkları ile internet sitelerini, gazeteleri süslüyor…

 

Ala!

 

Lakin benim bu projelerin açıklanması noktasında kafamın almadığı bir nokta var.

 

Madem hükümetin Van ile alakalı bu kadar projesi, planı ve çalışması var. Madem Van’ın AK Parti’den seçilmiş 4 vekili var, sormazlar mı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na siz bu vekilleri vekilden saymaz mısınız diye?

 

Sabah uyanıyoruz, haber bültenlerine bir bakıyoruz hop flaş haber: Van’a London Eye!

 

Öbür gün bakıyoruz: Van’a muhteşem bir stat!

 

Sonra ki gün bakıyoruz Venedik Van’a taşınıyor!

 

İşin ilginç tarafı bu haberleri ne vekiller, ne ilin dinamikleri ne de işten sorumlu bürokratlar veriyor. Haberlerin hepsi Ankara merkezli.

 

Bizim vekiller Ankara’da değil ya, onların paylaşmasına, halka anlatmasına gerek yok tabi. Gerçi olduğunda da STK’ler vekillere geçit vermiyor o da ayrı mesele!

 

Aman yanlış anlamayın bizim açımızdan bir sakınca yok. Ha siz söylemişsiniz, ha başkaları. Önemli olan bu projelerin gerçek olması. Seçilmiş olduğunuzu halka anlatmanın bir amacı olsun maksat!

 

Yoksa Van ha Venedik olmuş ha Vegas…

 

***

 

Önceki gün ORC adlı anket şirketinin yaptığı araştırmanın sonuçları açıklanmış. Van Büyükşehir Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu 30 ilde yapılan anketten bir hayli garip sonuçlar çıkmış.

 

Ankete göre Ak Parti Van’da BDP’ye yüzde 45,0’a 39,1’lik gibi bir üstünlük sağlamış.

 

Aday sorusunda ise BDP seçmeni yine Bekir Kaya derken, Ak Parti seçmeni ise sadece bir tek isim söylemiş. O da Hekim Karabıyık imiş!

 

Anketin Türkiye genelindeki diğer sonuçlarına da baktım ve açıkçası çok da objektif bulmadım. Çıkan oy oranlarının da yerel seçimlerde çok farklı olacağını düşünüyorum zaten.

 

Adaylara gelince…

 

Şimdi bile adaylığını bildiğim en az 20-30 aday sayabilirim.

 

Ama anketten Karabıyık ismi çıkmış.

 

Başka söze ne hacet…

 

Takdir halkındır.