Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2016-2017 yılı memur zammı ile ilgili hükümetin teklifini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2016-2017 yılları için memurlara hükümetin zam teklifini iletti. Toplu sözleşme masasında Memur-Sen'in yanısıra KESK ve Kamu-Sen yetkilileri de bulundu.

Açıklamayı yapan Bakan Çelik ilk yıl için 4+4 ve ikinci yıl için 3+3 artış teklif etti. Bakan Çelik ayrıca enflasyon farkının da ilave edilmesini, kamu çalışanlarına bir derece arttırılması teklifini de paylaştı.

 

MEMUR-SEN: ZAM TEKLİFİ GELİŞTİRİLMELİ

Memur Sen Başkanı Ali Yalçın, zam önerisi sonrasında yaptığı açıklamada Faruk Çelik'e hitaben şunları söyledi

Sayın bakan, bu teklifi hükümet tarafı kanadından geliştirilmeye açık bir teklif olarak görüyoruz. Dolaysıyla hükümet kanadından, bu teklife refah payını ve tabana aylık zammı eklenmesini bekliyoruz.

Toplantıyı, Kamu İşveren heyetine teklifini biraz daha geliştirmesi için ara veriyoruz.

Biz de Cuma vakti giriyor, teklifi değerlendireceğiz.

Hükümet kanadından, mali haklar için daha bereketli bir teklif bekliyoruz.

Bizim için toplantının bu oturumu bitmiştir.

 

KONUŞMA HAKKIMIZ GASPEDİLDİ

Bakan Çelik'in toplantıyı terketmek üzere ayağa kalkması üzerine KESK Başkanı Lemi Özgen, "Sayın bakan bizler de düşünceleremizi ifade edelim. Böyle olmaz, Memur-Sen'le danışıklı dövüş yapıp, istediğiniz rakamı söyleyip masayı terkediyorsunuz" dedi. Bunun üzerine Bakan Çelik, "Değerli arkadaşlar bugün gündemimizi teklifimiz sunmak şeklinde belirtmiştik. Teklifimizi değerlendirdikten sonra görüşlerinizi alalım" dedi.

Ardından açıklama yapan KESK Başkanı Lemi Özgen, "2014 ve 2015 kazanımlarına yönelik ifadelerin zaten kazanılan ama hükümet tarafından yerine getirilmeyen kazanımlardır. İki gün önce Memur-Sen heyeti, Çalışma Bakanı ve Ak Parti Genel Başkanı, fiili toplu sözleşme masasını biraraya getirip bu sonucu ortaya çıkarmışlardır. Biz emeğimizin karşığını onurlu bir yaşam için talep ediyoruz. Hiçkimsenin enflasyonun altında bize sunacğı bir zam önerisine ihtiyacımız yoktur. Sayın Bakan tekliflerini sunup, bizim konuşma hakkımızı gaspedip çekip gitmiştir. Burası toplu sözleşme masasıdır, burada herşey konuşulur, buraya gelmelerini talep ediyoruz. Memur-Sen, bakanlık burayı terketmiştir. 

2014 yılına ilişkin enflasyon kayıpları söz konusu edilmemiştir. Bir maaşlık kaybımızın da biran önce telafi edilmesini talep ediyoruz. Bu keyfi, hukuksuz, antidemokratik durumunun, bu geçici hükümetin toplu sözleşme yapma yetkisi olmadığını bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Herkesi haklarımıza sahip çıkmaya davet ediyoruz" dedi.

 

KAMU-SEN'DEN KINAMA

Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise şöyle konuştu:

''Sayın bakan basının huzurunda ilk defa böyle bir şey açıkladı. Herhalde yüksek bir teklifle yüzde 10+10 gibi teklifle gelecek diye düşündük. Yine yapacağını yaptı. Bizi dinlemekten korkmasını anlamakta zorlanıyorum. Bakan Çelik'e yakıştıramadım bu anlamda kınıyorum.''

 

BAKAN SOLUNU TERK ETTİ

Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Başkanı Lami Özgen'in itirazlarına rağmen Bakan Çelik, daha sonra Memur-Sen yetkilileriyle birlikte salondan ayrıldı.

Editör: TE Bilisim