2011 Yılında yaşanan depremlerin ardından Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapımına başlanan deprem konutlarında sorunlar bitmek bilmiyor. Daha önce vatandaşların şikayeti üzerine ısınma ve su sorununun yaşandığı konutlarda şimdi de çökme sorunu yaşanıyor. Kışın ortasında temelleri atılan ve vatandaşa yetiştirmek için aceleden tamamlamaya çalışılan konutların büyük bir bölümü tamamlanmadan vatandaşlara teslim edildi. Bu nedenle konutlardaki sıkıntılar bir türlü bitmiyor.

Van’da 2011 yılında yaşanan yıkıcı depremlerde TOKİ tarafından yaptırılan konutlarda sorunlar bitmiyor. Daha önce ısınma ve su sorununun yaşandığı konut şimdi de çökme tehlikesiyle karşı karşıya. Geçtiğimiz günlerde vatandaşların şikayeti üzerine konutları ziyaret eden Cumhuriyet Halk Parti Van İl Başkanı Cemal Şen, İl Başkan Yardımcısı Mehmet Kurukçu ve il yönetiminden bir heyet gördükleri manzara karşısında şaşırdı.

 

ŞEN: HER ZAMAN TAKİPÇİSİ OLDUK

 

Konutların sıkıntılarını yerinde görmek isteyen CHP İl Başkanı Şen ve beraberindekiler vatandaşların sorunları dinledi. Sorun ve sıkıntıları yerinde görmek için konutlara geldiklerini ifade eden İl Başkanı Cemal Şen, konutların ilk inşa edilmesinden son aşamasına kadar sürekli takip ettiklerini söyleyerek, sorun ve sıkıntılar konusunda ise genel başkan Kılıçdaroğlu’na bilgi verdiklerini ifade etti.

 

ŞEN: VALİ VE SORUMLU BAKANI GÖREVE DAVET EDİYORUM

 

Şen, “İlk başta ısınma, su ve elektrik gibi ciddi sorunların yaşandığı TOKİ’lerde biz gereken çalışmayı yaptık. Sayın Genel Başkanımıza bu sorunları ilettik ve bir nebzede olsun bir çözüm getirilmişti. Ancak son zamanlarda kışın en ağır koşullarının yaşandığı bu mevsimde Edremit TOKİ’nin 1. ve 2. Etaplarında ısınma sorunun tekrar ciddi bir sorun haline geldiğini öğrendik. Kaloriferlerin yanmadan önceki faturalar TEDAŞ tarafından vatandaşlarımıza gönderilmiş. Tedaş önceki döneme ait faturaları vatandaşlarımıza yeni göndermiştir. Hemde yüklü bir şekilde. Bin 800 lira gibi çok ciddi kabarık faturalar gönderilmiştir. Vatandaşlarımız zaten depremin ardından yaşadığı kötü koşullardan sonra bu parayı ödeyemeyeceklerini açıklamaktadırlar. Peki neden şimdi bu faturalar vatandaşa gönderildi. Ben Sayın Valiyi ve TOKİ’den sorumlu Bakanı göreve davet ediyorum. Vatandaşa 3 ay boyunca bir siteye 90 torba kömür gönderilmiş. Diğer bir siteye ise 15 torba kömür gönderilmiş. Bir site 15 torba kömür ile ısınabilir mi? Acaba Sayın Vali, TOKİ’den sorumlu devlet Bakanımız kendi sitesinde 15 torba kömürle ısınabilir mi? Bizim halkımızı cezalandırmaya kimsenin hakkı yoktur. Kimse böyle bir hak kendinde bulamaz. CHP olarak bu sorunun takipçisi olacağız. Bu konuda aldığım tüm bilgileri CHP grubuna ileteceğim ve en kısa zamanda da yöneticileri mülki amirleri bu konuyu açıklamaya davet ediyorum.” Dedi.

 

TOKİ’LER ÇÖKÜYOR MU?

 

Isınma ve su sorunlarının yanında konutlarda başka ciddi sorunlar olduğunu ifade eden Şen, bazı konutların çöktüğünü vatandaşların bir kez daha mağdur edildiğini söyledi. Alelacele konutların yapıldığını söyleyen Şen, “Vatandaşımız bir kez daha mağdur edilmiştir. Aceleden yapılan konutların birçoğu çökmek üzeredir. Kapıların giriş merdivenleri ve dış duvarlar çökmüştür. Yetkililerin biran önce bu duruma el atması gerekiyor. Vatandaşlar burada bir deprem daha yaşamak istemiyor. Yetkilileri göreve davet ediyorum.” Dedi.

 

Orhan AŞAN-Şehrivan

Editör: TE Bilisim