Van Valiliği AB Proje Koordinasyon Merkezi'nde "Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi" kapsamında mesleki eğitim kurslarının tanıtımıyla ilgili basın toplantı düzenlendi.

 

Van Valiliği AB Proje Koordinasyon Merkezi'nde "Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi" kapsamında mesleki eğitim kurslarının tanıtımıyla ilgili Valilik binasında basın toplantı düzenlendi. Toplantıda 2016 yılı süresince yapılacak proje faaliyetleri ve meslek kursları tanıtıldı. Toplantıda ilk olarak bir konuşma yapan AB Proje Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Ali Kılıçer, 2014 yılından bu yana İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ve Van Valiliği’nin birlikte yürüttüğü Van ilinde yerinden edilmiş kişilerin sosyal ve ekonomik entegrasyon projesinin başarılı bir şekilde devam ettiğine dikkat çekti.

 

KILIÇER: 261 KADIN 23’Ü İSE ERKEK

Kılıçer, mesleki eğitimlerle projenin en önemli aşamasını gerçekleştirdiklerini belirterek, “Biz valilik olarak projeyi hazırladığımız zaman Van’da 2 bin kişiye bunların 700’üne mesleki eğitim 1300 kişisi de destek eğitimi olmak üzere 2 bin kişiye eğitim vereceğimizi taahhüt etmişiz Ve bu kapsamda da eğitimlerimiz devam ediyor. Önümüzdeki yıl projeyi tamamladığımızda bu sayıya ulaşmış olmayı bir kenara bırakıp daha da fazlasına ulaşacağımızı düşünüyoruz. Programımız gerçekten çok başarılı bir şekilde devam ediyor. Biz geçen yıl mesleki eğitimlerimizin ve destek eğitimlerimizin etabını sizler birlikte birinci etabı başlattık. Bu kapsamda şimdiye kadar 360 kişiye mesleki eğitim verdik, bunun 260’ı kadın, 100’ü ise erkekten oluşuyor. Destek eğitimlerimiz kapsamında ise 284 kişiye eğitim verdik. Diğer sayıya göre bu sayı neden düşük derseniz. Halen devam eden eğitimlerimiz var. Mezun olmuş kişi sayımız 284’ten oluşmaktadır. Bunların 261 kadın 23’ü ise erkeklerden oluşuyor.” Diye belirtti.

 

“KAPASİTE ANLAMINDA İYİ KİŞİLERİ YETİŞTİRECEĞİMİZİ UMUYORUZ”

Mesleki eğitimlerin son etabının tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarını başlattıklarını ifade eden Kılıçer, “Aralık’ın sonuna kadarda devam edecek. Aralık ayının sonuna kadar biz başvurularımızı alacağız. Yoğun bir başvuru bekliyoruz. Başvuruların ardından mesleki eğitimlerimize hemen hızlı bir şekilde başlayacağız. Bizim Valilik olarak 2 bin kişiye ulaşma hedefimizi tamamlamış olacağız. Bu konuda çok umutluyuz. Çünkü biz Van’ın yereldeki sorunlarını ele alarak bu mesleki eğitim başlıklarını oluşturduk. Bizim tam ihtiyacımız olan eğitimleri verdik ve vermeye de devam edeceğiz. Program bittiğinde de bunu başarılı bir şekilde tamamlamış olacağız. İlimize kalifiyeli ve iş piyasasına daha güvenli bakan kişileri yetiştirmiş olacağız. İlk etap eğitimlerimizde eğitimlerini tamamlayan kişilerin yüzde 7’si de istihdam edindi. Yüzde 7 ilk etapta düşük olabilir ancak önümüzdeki süreçte bu rakamın daha da üste çıkacağına inanıyoruz. Hemen ilimizin ekonomisine hem de kapasite anlamında iyi kişileri yetiştireceğimizi umuyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

TANRIVERDİ: 16 FARKLI SEKTÖRDE EĞİTİMLER YAPTIK

Kılıçer’in ardından konuşan Mesleki Eğitim Kilit Uzmanı Mehtap Tanrıverdi ise projelerinin ikinci yılına başladıklarına dikkat çekerek, “Birinci yılda genel bir bilgi vermek gerekirse 16 farklı sektörde eğitimler yaptık. Bu eğitimlerimizi şuan 360 kişi tamamladı. Devam eden eğitimlerimizle beraber 402 kişi eğitimlerimizi tamamlamış olacak. Projemiz kapsamında 700 kişiye eğitim verilmesi planlanıyordu. Bunun yarısını aşmış durumdayız. 1300 kişiye destek eğitimlerimiz var. Destek eğitimlerini daha çok ikinci yıla bıraktık. Bilgisayar, girişimcilik, okuma-yazma gibi bazı alanlar vardı. Özellikle iş piyasasıyla görüşmeler yaptık ve yeni meslek alanları belirledik. Bugün itibariyle ikinci eğitim etabımız için kampanyamızı başlattık. Aralık sonuna kadar başvurularımız almaya devam edeceğiz. Önceki yıldan başvurusunu aldığımız ama çok fazla olduğu için sıra gelmeyen kişiler vardı. Bunları ikinci etapta yine değerlendirmeye alacağız. 360 kişinin yaklaşık 22’si yani yüzde 7 civarında istihdam sağladık. Bu güzel bir oran diye düşünüyorum. Bunlar sadece eğitim aldıkları alanda istihdam edilenlerdir. Sadece kendi branşında çalışanları saydık. İstihdam ile ilgili çalışmalarımız hızlı devam ediyor. İkinci etapta yine farklı sektörlerde eğitimlerimiz olacak. Bu eğimlerimiz aşçı yardımcısı, servis elemanı, pasta yapım ve sunumu, saç bakım ve yapımı, dokuma konfeksiyon makineci, işaret dili, örtüaltı sebze yetiştiriciliği, düz dikiş makineci, bilgisayar destekli muhasebe, hasta kabul işlemleri, iş makinası operatörü, girişimcilik eğitimi, okuma yazma kursları, bilgisayar okur yazarlığı, bilgisayar operatörlüğü, sayısal resim işleme, photoshop geliştirme ve uyum eğitimi, ofis programları kullanımı alanlarından oluşuyor.” İfadelerine yer verdi.

 

“ANLAŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

İkinci etapta 300 kişiye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Tanrıverdi, “Bu 300 kişinin yaklaşık 225’i kadın, 75’i erkek olacak. Destek eğitimlerimizde girişimcilik var ve girişimcilikle 500 tane kadına ulaşacağız. Okuma yazma yine 500 kişi ama yine okuma yazma kurslarımızda 260’a yakın mezun verdik. Bilgisayar operatörlüğü eğitimlerimiz kadın ve erkeklere yönelik olacak. Şuanda ikinci etap için verilecek eğitim yerleriyle ilgili anlaşmalarımız devam ediyor. Birinci etapta bize destek veren kurumlar oldu. Ben burada onlara teşekkür ediyorum.” Dedi.  

 

TANRIVERDİ: EĞİTİMLERİMİZE ÇOK BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Eğitimi devam eden herkese milli eğitim onaylı belge yaptıklarının altını çizen Tanrıverdi, “Yani hayat boyu öğrenme modüllerini kullanıyoruz ve milli eğitim onaylı belgeler veriyoruz. Bununda çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü milli eğitim onaylı belgeleri olduğunda Türkiye ve başka Avrupa Birliğine üye veya aday ülkelere gittiklerinde o eğitimin devamını almak istediklerinde devamını alabilecekler. Bu belgeler her yerde geçerli olacak. Kursiyerlerimize sadece mesleki eğitimler vermekle kalmıyoruz. Seviye yazma ve kişisel gelişim gibi çeşitli seminerlerimizde oluyor. 657’ye tabi olan eğitmenler değil ama milli eğitimin prosedürlerine uygun ve Avrupa Birliği delegasyonu şartlarına uygun eğitmenlerle çalışıyoruz. Eğitimlerimize çok büyük önem veriyoruz.” Diye belirtti.

 

“YÜZ YÜZE MÜLAKATLARIMIZ OLUYOR”

Mülakatlar yaptıklarını ifade eden Tanrıverdi, birinci etapta başvuru sayılarının 6 bin kişi olduğunu söyledi. Tanrıverdi son olarak şu ifadeleri kullandı: “Çok fazla başvuru oldu. Mülakatlarda iki aşamalı mülakatlarımız oluyor. Birinci aşamada daha önce belge almış mı? Yaklaşık 40 soruluk bir soru-cevap fonumuz var. Bilgisayara yükleniyor ve orada puanlama yapılıyor. Daha sonra yüz yüze mülakatlarımız oluyor. Yüz yüze mülakatlarımızda da özellikle şunu soruyoruz. Bu belgeyi niçin almak istiyorsunuz? Biz mezun ettiğimiz kişileri iş piyasasına kazandırmak istiyoruz. Biz bir yılda 16 sektörde yaklaşık 400 kişiye eğitim verdik ama basında hiçbir şekilde yer almadı. Biz bu konuda basının desteğini istiyoruz. Biz 2 bin kişilik hedefimizi fazlasıyla tutturacağız. Çünkü başvurularımızda da sıkıntılarımız yok. Eğitimlerimizde de sıkıntılarımız yok ve kaliteli eğitim verdiğimizden eminim. Çünkü eğitimde de çok seçiciyiz. Saha uzmanlarımız var ve bu uzmanlarımız tüm o eğitimin kalitesinden sorumludur.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim