Van’da soğuk havanın etkili olmasıyla hal esnafı sebze ve meyvelerinin üzerini battaniyelerle örterek donmaktan korumaya çalışıyor. 


Sabah erken saatlerde dükkanlarını açan ve gün boyu çalışan esnaf, soğuk hava nedeniyle zor zamanlar geçiriyor. İş yerlerine kurdukları sobalarda sık sık tahta parçaları ve kağıt yakarak ısınmaya çalışan esnaflar, sebze ve meyvelerini battaniyelerle kapatıp soğuktan korunmaya çalışıyor. Meyve ve sebzelerin üzerini battaniyelerle kapatan satıcılar, böyle yapmadıklarında ürünlerinin bozularak ellerinde kaldığını ve zarar ettiklerini söylediler. Her gün yüzlerce kilo sebze ve meyvenin şiddetli soğuklar yüzünden donduğu için çöpe dökmek zorunda kaldıklarını ifade eden esnaflar, böylelikle büyük zarara uğradıklarını belirtiler. 
Geceleri havanın açık olmasından dolayı meydana gelen şiddetli ayazdan olumsuz etkilenen komisyoncular, sebze ve meyvelerin soğuktan donmaması için de farklı çözüm yolları buldular. Birçok komisyoncu işletmesine soba kurarken, kimisi de duvarlarını ve tezgahını battaniyelerle kapatıyor. Soğuk hava depolarının olmamasından dertli olan komisyoncular, her gün yüzlerce kilo sebze veya meyvenin çöpe atıldığını kaydettiler.


Yapacakları pek bir şey olmadığını ve çadırlarla halılarla sebze ve meyvelerin üzerini kapattıklarını belirten Recep İpekten isimli esnaf, “Meyve ve sebzelerimizi bozulmasın diye üzerlerini battaniye ve halılarla kapatarak koruyoruz" dedi.
Sebze ve meyvenin korumasının ayrı, satmasının ise ayrı bir mesele olduğunu anlatan komisyoncu Orhan Yelmen ise, “Dün akşam 30 torba beyaz turp vardı, 15 torbası tamamen donmuştu. Çok zor, Allah yardım etsin. Dışarıda aldığımız yerde donmuyor, yolda ve burada donuyor. Koruması mesele, biz de artık hangisini koruyacağımızı bilmiyoruz. Getirsek bir türlü getirmezsek bir türlü. Allah yardımcımız olsun” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim