Aktaş gönderdiği soru önergesinde Diyarbakır E Tipi cezaevinin boşaltılması, tutuklu ve hükümlülerin nakledilmesiyle ilgili sorular yer aldı.

Aktaş verdiği soru önergesinde, “Bakanlığınızın Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevini boşaltacağı ve ilk etapta 300 mahpusu Tekirdağ Kapalı Cezaevine nakledeceği yönünde karar aldığı basında yer almaktadır.12 Eylül döneminde insanlık dışı uygulamalar ve işkence ile adını dünyaya duyuran Diyarbakır E tipi kapalı cezaevi; 1980 yıllarda dünyanın en kötü 10 hapishanesi içinde yer almıştır. Öte yandan mahpusların nakledileceği iddia edilen Tekirdağ Kapalı Cezaevi de son günlerde işkence ve kötü muamelelerle gündeme gelen bir cezaevidir.

Bu bağlamda: Diyarbakır E tipi Cezaevinin boşaltılması kararı hangi gerekçelerle alınmıştır?

Adı geçen cezaevinde kaç hükümlü ve tutuklu kalmaktadır?

İddia edilen 300 mahpusun nakledileceği bilgisi doğru mudur? Bu mahpuslar hangi suçlardan cezaevinde bulunmaktadırlar? Nakli gündemde olan mahpusların aile ve yakınlarının ikametleri ağırlıklı olarak hangi bölgede bulunmaktadır?

Boşaltmayı düşündüğünüz Diyarbakır E tipi kapalı cezaevini ne şekilde değerlendirmeyi planlamaktasınız.? 12 Eylül döneminde işkence uygulamalarıyla kötü bir üne sahip olan bu cezaevinin İnsan Hak ve Özgürlüklerine Saygıyı çağrıştıracak bir müzeye dönüştürülmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?

Mahpuslara kötü muamele ve keyfi uygulamaların olduğu yönünde haberlere konu olan Tekirdağ Kapalı Cezaevi ile ilgili yürüttüğünüz bir soruşturma var mıdır?  Varsa ne aşamadadır?

Kötü bir üne sahip cezaevinden nakillerin kötü uygulamalarla gündemde olan bir cezaevine yapılmasının nedeni nedir? Bu bilinçli bir tercih midir?” dedi.

Editör: TE Bilisim