Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Özdal Üçer, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a Van M Tipi cezaevinde tutuklu bulunan 8 çocuk mahkûmu sordu. Üçer verdiği soru önergesinde 8 çocuğun Van M Tipi cezaevinden Ankara Sincan Çocuk Cezaevi’ne ailelerinden habersiz bir şekilde sevk edildiğini söyledi.

HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van M Tipi cezaevinde bulunan 8 çocuk tutuklunun durumunu hazırladığı soru önergesiyle Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu. 8 çocuk tutuklunun Van’dan Ankara Sincan Çocuk Cezaevi’ne ailelerinden habersiz bir şekilde sevk edildiğini ifade eden Üçer, çocukların hem ailelerinden hem de avukatlarından uzaklaştırılmalarının sistematik işkence uygulamasından farksız olmadığını belirtti.

“AİLELERİ İLE İLİŞKİLER KOPARILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Üçer verdiği soru önergesinde, “26 Ekim 2014 tarihinde 9 aydır tutuklu olan Ragıp Bilekçi ve Sedat Özek İle 6-7 Ekim 2014 olaylarından tutuklu olan Mert Taştan, Recep Yücel, Doğan Bülbül, Ömer Gencebay Ömer Faruk Kul ve Uğur Uzunköprü isimli 8 çocuk mahkûm Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ankara Sincan Çocuk Cezaevi’ne sevk edilmiş ancak aileleri bu durumdan haberdar edilmemiştir. Çocukların hem ailelerinden hem de avukatlarından uzaklaştırılmaları sistematik işkence uygulamasından farksız değildir. Ayrıca sevk esnasında çocuklara yönelik kötü muamele ilk olarak çıplak arama ile başlamış; Van'dan Ankara'ya yapılan sevk işlemi sırasında da çocuklar askerler tarafından tehdit, küfür ve hakarete maruz kalmıştır. Yine Sincan Cezaevi yönetimi çocuklara elbise ve eşyaları bile teslim etmemiş; yemek ihtiyaçları karşılanmamış; sadece kuru ekmek vermekle yetinmiştir. Cezaevi yönetimi sevk gerekçesi olarak Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nin çocuklar için uygun olmadığını ve bağımsız çocuk odalarının bulunmadığını söylemekte; yakın bir zamanda diğer çocuk mahkûmların da başka cezaevlerine sevk edileceğini belirtmektedir. Çocuk tutukluluğun kanunen istisna olması gerekmekteyken; Türkiye'de yaygın ve temel bir tedbir haline getirilmiş; çocuklar bu da yetmezmiş gibi (aileleri ile olan ilişkilerini koparmaya yönelik olarak) 18-20 saatlik uzaklıktaki cezaevlerine gönderilmiştir. Bu ise ‘’çocuk yargılamasının ve Çocuk Koruma Kanunu'nu’’ temel ilkelerine tamamen aykırı bir durumdur. Ayrıca özgürlüğünden yoksun bırakılmış çocukların korunmasına İlişkin ‘‘HAVANA KURALLARI TEMEL KOŞULLARI VE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KARALLARINA’’ uyulması Türkiye için sadece ahlaki ve vicdani değil hukuki bir zorunluluktur.” Dedi.

“KÖTÜ KOŞULLARDA YAŞAMAYA MECBUR BIRAKILIYOR”

M Tipi cezaevinde çocukların kötü koşullarda yaşamaya mecbur bırakıldığını söyleyen Üçer, “Avukatların çocuklarla yapmış olduğu görüşme neticesinde Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan çocukların çok kötü koşullarda yaşamaya mecbur bırakıldıkları anlaşılmaktadır. Fiziksel ve psikolojik şiddet yoğun biçimde uygulanmakta; hasta ve (gözaltına alındıkları sırada emniyet güçleri tarafından yaralanan çocuklar başta olmak üzere) yaralılar tedaviye götürülmemekte; sürekli olarak çıplak aramalara maruz bırakılmakta; siyasi mahkûmların kaldıkları bölüme gitmeleri engellenerek adli mahkûmların bölümüne gitmeleri dayatılmakta; birçoğu yerde ve ya tek battaniye ile ya da battaniyesiz yatmaya mecbur bırakılmakta; Ceza İnfaz Koruma Memurları tarafından ırkçı saldırılara maruz kalmakta; kantin istekleri yerine getirilmemekte; (yasal hakları olduğu halde) en basit taleplerine bile ağır hakaret, baskı ve şiddet ile karşılık verilmektedir.” Dedi.

“İYİLEŞTİRME YOK”

Daha öncede bu konuda Bakan Bozdağ’a soru önergesi verdiğini hatırlatan Üçer, “Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nde çocuk mahkûmlara uygulanan şiddet ve hak ihlalleri ile ilgili daha önce de şahsınızı soru önergesi ile bilgilendirdiğimiz ve sorunun giderilmesi için bir an önce girişimde bulunup bulunmayacağınızı sorduğumuz halde söz konusu Cezaevi’nde şiddet ve hak ihlallerinin hala devam ediyor olması; hiçbir iyileşmenin yaşanmadığını ve bakanlığın yaşanan olumsuzluklara duyarsız kaldığını açık bir şekilde göstermektedir.” Dedi.

“SORUŞTURMA AÇILACAK MI?”

Üçer verdiği soru önergesinde Bakan Bozdağ’ın cevaplamasını istediği soruları ise şöyle sıraladı: Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nde neden çocuk mahkûmlar için bölüm açılmamakta ve çocuk mahkûmlar (sevkin büyük mağduriyetlere yol açacağı bilindiği halde), ailelerinin ve avukatlarının bulundukları yerden çok uzak cezaevlerine gönderilmektedir? Çocuk mahkûmların tabi tutuldukları bu sevk olayını Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası mevzuat ve yerel mevzuat bağlamında nasıl değerlendirmektesiniz? Sevk esnasında çocuklara yapılan işkence ve kötü muamelelerden haberdar mısınız? Konuyla ilgili suç işleyen kamu görevlilerinin tespiti ve gereken cezalara çarptırılmalarını sağlamak amacıyla soruşturma başlatmayı düşünmekte misiniz? Sevklerin geri alınmasının ve bu sayede çocuk mahkûmların yeniden hem ailelerinin hem de avukatlarının bulunduğu Van İli’ndeki Cezaevine gönderilmelerinin sağlanması için gerekli talimatı vermeyi düşünmekte misiniz? Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan diğer çocuk mahkûmların da sevki öngörülmekte midir? Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nde; çocuk mahkûmlara karşı uygulanan hak ihlallerinin bir an önce sonlandırılması için acilen girişimde bulunmayı ve insanlık dışı uygulamalarda bulunan kamu görevlilerinin tespit edilerek gerekli cezalara çarptırılmasını sağlamak adına soruşturma başlatmayı düşünmekte misiniz?”


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim