Orhan AŞAN - Şehrivan

Van’da 2011 yılında meydana gelen depremden bir süre sonra Van’a getirilen ve depremzedeye umut olan konteynerler depremden sonra adeta heba edildi. Bir zamanlar adeta karaborsaya düşen ve birçok aile için lüks bir yaşam alanı olarak görülen o konteynerler ihtiyaç sona erince adeta talan edildi.

Van’da 2011 meydana gelen depremlerden sonra depremzedelerin geçici barınmaları için kurulan konteynerlerden bir bölümü başka kentlere gönderilirken bir bölümü ise afet durumunda kullanılmak üzere Van'da oluşturulan toplama merkezine alındı. Ancak bu konteynerlerin büyük bölümü hırsızların talanı ve depremzedelerin kötü kullanımı yüzünden kullanılamaz hale geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan AFAD Müdürü Cafer Giyik, Konteynerlerin milli servet olduğunu söyleyerek vatandaşlardan konteynerlere zarar verilmemesini istedi.

HALEN 44 AİLE YAŞAMLARINI SÜRDÜRÜYOR

Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 9 Kasım 2011’deki 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Van’da 25 bina yıkılırken 26 bin konuta da ağır hasardan dolayı yıkım kararı verildi. Kısa sürede depremzedelerin geçici barınmaları için 35 bölgeye 30 bin konteyner kuruldu. Bir tanesinin devlete maliyetinin yaklaşık 15 bin TL olan konteynerler, 2 kış boyunca depremzedeler için can simidi oldu. Kalıcı konutların teslim edilmesinin ardından büyük bölümü kaldırılan konteynerlerde halen 44 aile de yaşamaya devam ediyor.

ÇOĞU KULLANILMAZ HALE GELDİ

Yaklaşık 175 bin depremzedenin 2 kış boyunca yaşamını sürdürdüğü konteynerler, 2 yıldır kademeli olarak kaldırılıyor. Bu konteynerlerden 18 bini başka illerde ihtiyaç olan bölgelere gönderildi. Geri kalan 12 bin konteynerden bir bölümü köylüler tarafından geri verilmezken, yaklaşık 4 bini ise afet durumlarında kullanılmak üzere Van'ın İpekyolu Caddesi üzerinde bulunan Anadolu Konteyner Kent'te toplandı. Ancak bu konteynerlerin de büyük bölümü hırsızların talanı ve depremzedelerin kötü kullanımı nedeniyle adeta hurdaya döndü. Bir konteynerin devlete maliyetinin yaklaşık 15 bin TL olduğu belirtilirken bu konteynerlerin tahrip edilmesi milli servetin heba olduğunu gösteriyor.

“KONTEYNERLER MİLLİ SERVETTİR”

Van AFAD Müdürü Cafer Geyik konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hurdaya dönen konteynerlerin yapılacak ihaleyle hurda satışına çıkarılacağını söyledi. Tahrip edilen konteynerlerin milli servet olduğunu da belirten Geyik, “Biz buradan bütün vatandaşlarımıza sesleniyoruz. Bu konteynerlere zarar verilmemesini istiyoruz. Çünkü toplama merkezinde kalan konteynerler her zaman bir ihtiyaçtır. Biz konteynerlerin tahrip edilmemesi için de gerekli tedbirleri alıyoruz. Bu konteynerler ileriki süreçte illaki bir yerlere lazım olacak. Onun için vatandaşların bu konuda duyarlı davranmasını istiyoruz.” Dedi. Köyde yaşayan vatandaşlara da çağrıda bulunan Giyik, “Köylerde halen geri verilmeyen yaklaşık 7 bin konteyner var. Vatandaşlarımızdan bu konteynerleri bize teslim etmelerini istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim