Sıcaktan bunalan koyun ve keçiler özel tasarlanan banyolukta suyla rahatlayıp, ilaçlamayla hastalıklara karşı korunuyor.


Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın, bölgede tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için yapılan çalışmalar kapsamında küçükbaş hayvanlar için tasarlanan mobil koyun banyoluğu çiftçilerin işlerini kolaylaştırıp, yüzünü güldürüyor. Mahalle ve yaylalara götürülen mobil banyoluklar, parazit ve kene ile mücadelenin yanı sıra hayvan sağlığında da etkin rol alıyor. Saray İlçesi Sırımlı Mahallesi’ne mobil banyoluk ile giden ekipler, buradaki hayvan sahipleriyle bir araya geldi. Kurulan mobil banyoluk ilaçlı su ile doldurularak, hayvanlar tek tek yıkandı.


Hayvanların parazit ve kenelerden arınması için kırsal bölgelerde aralıksız çalıştıklarını belirten Tarımsal Hizmetler Başkanlığı’nın Özalp ve Saray ilçelerinden sorumlu Haktan Akman, Van’ın küçükbaş hayvan sayısı bakımından büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti. Akman, “Hayvan sahipleri daha önce koyun ve keçilerini birçok zahmetle derelerde, kirli sularda yıkıyordu. Dolayısıyla hayvanlar hastalık kapıyordu. Biz de mobil koyun banyosu ile hayvanları ilaçlı su ile yıkıyoruz. Makinalarımızı Van'da 3 bölgede yerleştirip, muhtarlarımıza teslim etmişiz. İnşallah artık çiftçilerimiz bu güzel hizmetten istediği zaman en iyi şekilde yararlanacaklardır” diye konuştu.

Daha önce zor şartlarda koyun ve keçilerine dere ve göletlerde banyo yaptırdıklarını anlatan çiftçilerden Cüzeyri Özkaplan ise "Daha önceden biz koyun banyolarını kendi imkânlarımızla batık sularda, toplanan sularda veya evde yapardık. Şimdilerde Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın projesi doğrultusunda oluşmuş olan mobil koyun banyoları aktif olarak hizmet vermeye başladı. Başta değerli Büyükşehir Belediyemizin Eşbaşkanlarına, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanına, burada bizle çalışan arkadaşlara muhtarımız adına bu çalışmalardan dolayı köylü olarak teşekkür ediyorum. Daha kolay, daha düzenli ve modern bir koyun banyosu gerçekleştiriliyor. Bu tür çalışmaların devamının olmasını bekliyoruz. Bu imkânlar için köyümüz adına belediyemize teşekkür ediyoruz” dedi.


Veteriner Hekim Hamidullah Okçu da ilaç banyosu yapılan bölgede varsa hasta hayvanları muayene edip, gerekli tedaviyi yaptıklarını dile getirdi.

Editör: TE Bilisim