Van'da düzenlenen izinsiz gösteride kimliğini gizlemek amacıyla yüzünü kapatarak polise molotofkokteyli atan sanığın 33 yıla kadar hapsi istendi.

 

Van Cumhuriyet Başsavcılığının, 31 Temmuz 2015'te düzenlenen izinsiz gösteriler sırasında yüzünü kapatıp polise molotofkokteyli attığı tespit edilen Ş.A hakkındaki soruşturması tamamlandı. Van 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede sanığın, "silahlı terör örgütüne üye olma", "görevi yaptırmamak için direnme", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme" ve "toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde kimliklerini gizlemek amacıyla yüzünü tamamen ve kısmen kapatmak" suçlarından 33 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. İddianamede, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerini kullanıldığı belirtilerek, "Cumhuriyetin niteliklerini, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk devletinin ve cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, devletin otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak, devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini bozmak amacıyla kurulmuş bir örgüt" olduğu vurgulandı.

 

HALKA İNTERNETTEN "SERHİLDAN" ÇAĞRISI YAPIYORLAR

PKK/KCK’ye yapılan operasyonların protesto edilmesini sağlamak amacıyla örgüte yakın internet sitelerinden sokak eylemlerinin düzenlenmesi için çağrı ve talimat niteliğinde haberlerin yayınlandığının vurgulandığı iddianamede, "PKK/KCK terör örgütünün kendisine karşı yapılan operasyonlara karşı yukarıda belirtildiği şekilde açıklamalar yaparak 'serhildan' tarzı halk ayaklanmasına bölge halkını çağırdığı anlaşılmıştır. Bu çağrılardan sonra Van ilinde yasa dışı gösteriler yapılmış, özellikle 20 Temmuz 2015'te Şanlıurfa ili Suruç ilçesinde yapılan bir gösteri esnasında canlı bomba intihar saldırısından sonra 32 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayı protesto etmek amacıyla eylemler düzenlenmiştir" denildi.

 

İddianamede, HDP Van İl Başkanlığının organize ettiği yürüyüş sonrasında bir grubun güvenlik güçlerine taş, molotofkokteyli, havai fişek ve el yapımı patlayıcılarla saldırdığı bildirilerek, aynı gün yüzleri tanınmayacak şekilde kapalı, bazılarının özel kıyafet giydiği YDG-H mensubu bir grubun polise saldırmak isterken yapılan müdahaleyle dağıtıldığı anımsatıldı. Söz konusu eylemde, dağılmamakta direnen grupta bulunan sanık Ş.A'nın da güvenlik güçlerine yüzünü kapatarak molotofkokteyli attığının tespit edildiğinin belirtildiği iddianamede, şu ifadeler yer aldı: "PKK/KCK terör örgütünün çağrıları ile Suruç ilçesinde meydana gelen patlamayı protesto etmek amacıyla düzenlenen eylemlerde şüpheli Ş.A'nın, İpekyolu ilçesi Hacıbekir kavşağında toplanan kalabalık içinde yer alarak güvenlik güçlerine karşı molotofkokteyli attığına dair kesintisiz gözlem sonucu yapılan yakalama tutanağı bulunmaktadır. Şüphelinin düzenlenen yasa dışı eyleme katılarak 'dağıl' çağrısına rağmen dağılmayıp güvenlik güçlerine karşı direnmesi, molotofkokteyli olarak tabir edilen el yapımı patlayıcı atması eylemlerine uyan ilgili sevk maddelerince cezalandırılması kamu adına talep olunur." 

Editör: TE Bilisim