Geçtiğimiz yıl sonunda yapılan vergi yapılandırması ile istediğini alamayan Van’ın vergi borçlarının akıbeti geçtiğimiz günlerde kabul edilen değişiklik ile sona erdi. 7020 sayılı yeni yapılandırma kanunun ile Van’ın 6 yıllık vergi borçlarının birikmesine neden olan mücbir sebep hali sona erdirildi. Mevcut yapılandırma ile borçlar ilk 2018 yılından başlamak üzere 5 yıla yayılacak şekilde taksitlendirildi. Van’da yıllardır beklentisi süren vergi terkini umudu da yeni yapılandırma sona ererken Van TSO’da toplanan Van Ekonomi Konseyi, son zamanlarda konuşulan yapılandırmayı, karmaşık bir hale gelen yeni ve eski yapılandırmanın durumu ve mevcut durum üzerine değerlendirmelerde bulundu. Konsey tarafından yapılan açıklamada 7020 sayılı kanun ve uygulama esaslarındaki durumlar göz önünde bulundurulduğu vakit Van Ekonomi Konseyi bileşenleri ilimizin içinde bulunduğu ekonomik durum itibari ile durumdan memnuniyetsizliklerini dile getirdiler.

 

Van Ekonomi Konseyi 30.05.2017 tarihinde Van Ticaret ve Sanayi Odasının dönem Başkanlığında toplandı. Toplantı ya VANTSO, VAN ESOB, VANSİAD, VAN İŞGEM, VAN TB, VAN GİAD, VAN SMMMO, VAN TMMOB, VAN SOFÖD,TÜMSİAD VAN ŞUBESİ,MÜSİAD VAN ŞUBESİ,TEKNOKENT A.Ş ve VAN PERDER temsilcileri üst düzeyde katılım sağladı. Van’daki mücbir sebep halinin sona ermesiyle birlikte ilimiz için olası sonuçlarının ve uygulanacak yöntemlerin değerlendirildiği toplantıda VAN SMMMO Başkanı İbrahim Şahin açıklamalarda bulundu.

 

YAPILANDIRMA KARMAŞASI NASIL SON BULACAK?

Yeni yapılandırma ile birlikte kafalarda oluşan soru işaretleri üzerine açıklama yapan Şahin, bundan sonraki süreç için şu ifadeleri kullandı: “31.05.2017 tarihi itibari ile ilimizde uygulanan mücbir sebep halinin son bulduğunu ve bu dönemde verilmeyen beyannameler ve bildirimlerin verilmesi için 3 (Üç) aylık bir sürenin ilimiz için uygulanacağını belirten Şahin, mücbir sebep halinden sonra verilmeyen beyanname ve bildirimlerin ise 24.06.2017 tarihine kadar verilmesi gerektiğini vurguladı. Biriken vergi borçlarının ödenmesi hususlarında da bilgi veren, İbrahim Şahin  30 (Otuz) eşit taksit ile 60 (Altmış) ay içerisinde bu borçların ödenmesi gerektiğini ve ödemelerin 01.01.2018 tarihinde başlayacağını belirtti.

 

YAPILANDIRMA MEMNUN ETMEDİ

Daha sonra söz alan diğer konsey üyeleri yapılan düzenlemelerin doğuracağı olumsuz sonuçların azımsanacak düzeyde olmadığını, mücbir sebep dönenimde verilmeyen beyanname ve bildirimler bağlı bulunulan vergi dairelerine bildirilmeden ,mücbir sebep dönemi sonrası (31.05.2017 tarihinden sonra) 24.06.2017 tarihine kadar verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin büyük bir karmaşaya yol açacağını belirttiler. 7020 sayılı kanun ve uygulama esaslarındaki durumlar göz önünde bulundurulduğu vakit Van Ekonomi Konseyi bileşenleri ilimizin içinde bulunduğu ekonomik durum itibari ile durumdan memnuniyetsizliklerini dile getirdiler.

 

ÖĞRENCİ STAJLARI DA KONUŞULDU

Toplantının bir diğer gündem maddesi olan meslek liselerindeki öğrencilerin günlük yaşamda karşılaştığı zorluklar, staj durumları ve toplumun meslek liselerine bakış açısı,  toplantıya konuk olarak çağrılan Van Bostaniçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yöneticilerinin katılımı ile ele alındı. Özellikle meslek lisesi öğrencilerinin staj yapma zorunluluğu, staj yerleri bulmakta yaşadıkları sıkıntılar ve staj süresince alacakları ücretler  ve sonraki dönemde yaşanılan sorunlarına değinen Van Bostaniçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yetkilileri 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hakkında konsey bileşenlerini bilgilendirdiler.

 

AMAÇ GÜNÜ KURTARMA DEĞİL

Buna göre; 10 personeli olan her işletmenin bu sayının en az 5’i kadar stajyer öğrenci çalıştırmak zorunda olduğunu belittiler. Stajyer öğrencilere verilmesi gereken maaşın ise 2017 yılında asgari ücretin en az 3’te 1’i olması gerektiğini vurgulayan okul yöneticileri, çalışan personel sayısının 20’nin altında olan işletmelerde bu tutarın 3’te 2’sinin , çalışan personel sayınsın 20’den fazla olduğu işletmeler için ise bu ücretin 3’te 1’nin devlet desteği fonundan karşılandığını belirttiler. Asıl amaçlanan durumun günü kurtarmak değil ilimiz ve ülkemizde her yıl yaşanan bu sorunları en aza indirgemek için farkındalık yaratmak olduğunun önemini vurgulayan okul yöneticilerinin kısa sunumu ile toplantı son verildi. 

Editör: TE Bilisim