Dün gerçekleştirilen Tuiba Güçbirliği Platformu toplantısına mahalle muhtarları damga vurdu. Sorunlarını açık bir şekilde dillendiren muhtarlar, kurula da önerilerde bulunmaktan geri çekilmedi.

 

Tuşba Mahalle muhtarları gerçekleştirilen Tuşba Güçbirliği toplantısında sıkıntılarını dile getirdi. Mahalle muhtarlarının en fazla şikayetçi olduğu konu elektrik kesintileri, yollar ve su sorunu oldu. Muhtarlar sıkıntılarının yanı sıra ayrıca platforma ilçede yapılması için önerilerde de bulundu. Eğitim, sağlık ve diğer alanlarda kurula önemli önerilerde bulunan muhtarlar, var olan sıkıntıların çözümü için ise Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Burhan Kayatürk ve yetkili kamu kurum kuruluş müdürlerinden isteklerde bulundu.

 

ÖZNUR: ÇOCUKLARA DESTEK VERİLSİN

 

Abdurrahmangazi Mahalle Muhtarı İsa Öznur kurula bulunduğu önerilerde şu ifadelere yer verdi: “Tuşba ilçesi olarak Musa Sarı gibi bir kaymakama sahip olduğumuz için çok şanslı ve mutluyuz. Benim kaymakamımdan ve siz değerli büyüklerden bir tek ricam var. Bizim mahallemizde zeki öğrencilerin sayısı çok fazla. Ancak bu öğrencilerimizin bazıları ailelerinin maddi durumundan kaynaklı okuyamıyorlar. Bu konuda kaymakamlık ve siz yetkililer olarak bir çalışma yaparsanız çok sevinir. Zeki öğrencilerimizin kaybolup gitmelerini istemiyoruz.”

 

“GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM”

 

Çocukların ve gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durması için destek isteyen Öznur, “Dünyamız her geçen gün kötüye doğru gidiyor. Madde bağımlısı olan öğrenciler var ya da farklı yönlere çocuklar yönelebiliyor. Bu yüzden mahallemizdeki çocuklarımızın, gençlerimizin bu tür alışkanlıklara doğru gitmemesi için sosyal yardımlaşma adı altında okutulmalarını istiyoruz. Bu anlamda kimin üzerine ne düşüyorsa geleceğimiz olan gençlerimiz için güzel bir çalışama yaparlarsa çok memnun oluruz. Bizim hepimizin gençliğimize ve en önemlisi de geleceğimize sahip çıkmamız gerekiyor.” Dedi.

 

KIZILTAŞ: İŞ-KUR ELEMANLARI İŞE GEÇ BAŞLIYOR

 

Okullarda çalışan İş-Kur çalışanları ile ilgili konuşan Altıntpe Mahalle Muhtarı Ümit Kızıltaş şunları söyledi: “İş-Kur elemanlarıyla ilgili sıkıntılarımız var. Okullarda çalışan İş-Kur elemanları okulların açılmasından 1 ay geçmesine rağmen okullara henüz verilmiyor. Her okulda 2 bine yakın öğrenci eğitim öğretim görmektedir. Benim ailemde 4 öğrenci okula gidiyor. İş-Kur elemanları okullara geç gittiği için okullarda kötü görüntüler ve kirlilik ortaya çıkıyor. Bu konuda bir çalışmanız olursa çok seviniriz. Çocuklarımızın kötü ortamlarda eğitim görmelerini istemiyoruz.”

 

BELİN: ÇOK FAZLA ENERJİ SORUNU YAŞIYORUZ

 

Güveçli Mahalle Muhtarı Süleyman Belin, yaşadıkları en büyük sorunun enerji sorunu olduğunu söyledi. Belin, “Biz mahalle olarak elektrik enerjisi alma konusunda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Günlük olarak en az 7-8 kez kesinti meydana geliyor. Sayaçlarımız, beyaz eşyalarımız, teknolojik aletlerimiz bu kesintilerden dolayı zarar görüyor ve bozluyor. Ayrıca bizim mahallemizin yolları çok kötü. Biz mahalle sakinleri olarak çok mağdur durumdayız. Bu konuda yetkili isimlerin bizlere yardımcı olmalarını istiyorum. Özelliklede elektrik enerjisi alam konusunda mağduruz.” İfadelerine yer verdi.

 

ÇİFTÇİ: BİZE REFERANS OLMANIZI İSTİYORUZ

 

Muhtarların yanı sıra Birikeçtiler Kooperatifi Başkanı Naif Çiftci’de yaşadıkları sorunları aktardı. Çiftci şunları söyledi: “Biz kooperatif olarak kurulduğumuzdan bu yana 4’üncü kez yer değiştirdik. 4-5 yılda bir birikeçtiler sitesi olarak başka yere taşınmak zorunda kalıyoruz. Bu da hiç güzel bir durum değil. Çevre yoluna yakın mesafede bulunan bir boş arazi var. Bizim bu konuyla ilgili bir talebimiz oldu. Bunun için bir dosya verdik. Biz bu dosyamızın karşılık bulmasını bekliyoruz. İlimizde modern bir site yapmak için bir proje hazırladık. Bu projede de bize yol göstermenizi ve tavsiyelerde bulunmanızı istiyoruz. İlimizin güzelliği ve ileri de daha uzun ömürlü bir çalışma alamı olması için sizlerden destek istediğimizi belirtmek isterim. Bize referans olmanızı istiyorum.”

 

MAT: ÖDEMELER KONUSUNDA DESTEK İSTİYORUZ

 

Yemlice Mahalle Muhtarı Cemil Mat ise, “Depremde mahallelerde EYY yöntemiyle evler yapıldı. Bu evlerin ödemeleri bu yıl içerisinde başladı. Mahalle sakinleri bu ödemeleri yapma konusunda sıkıntılar yaşıyor. Benim talebim bu ödemelerin ertelenmesi ya da af olmasıdır. Çünkü bu ödemeler mahalleliyi gerçek anlamda zora sokmaktadır. Bu konuda bize yardımcı olmanızı istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

ŞAYAN: TUŞBA DEVLET HASTANESİ İSTİYORUZ

 

Ardından söz alan Akköprü Mahalle Muhtarı Ahmet Şayan mahalle de yaşanan sıkıntıları maddeler halinde sıraladı. Şayan şunları söyledi: “Biz muhtarlar olarak Bağ-Kur’larımızın hükümet tarafından ödenmesini istiyoruz. Deprem döneminde yapılan afet konutları ilimizde var olan ekonomik sıkıntılar ve yaşanan sıkıntılardan dolayı dar boğazlık yaşıyoruz. Bu konuda bir erteleme ya da farklı bir çalışma bekliyoruz. Bildiğiniz gibi bizim İpekyolu üzerinde iki tane alt geçidimiz yapıldı. Bu alt geçitlerimizin artırılması konusunda talebimiz oldu. Biz Karayolu ve terminal kavşağında yeni alt geçitlerin yapılmasını istiyoruz. Tuşba ilçemiz için bir devlet hastanesi talebimiz oldu. Buda askeri hastanenin devir edilmesi ile bir ek binalar olarak oldu. Ancak biz bunu Tuşba Devlet Hastanesi olmasını istiyoruz. Akköprü Mahallemizde 530 konutluk TOKİ var. Burada bir sağlık ocağı yapılmasını istiyoruz.”

 

AKKÖPRÜ SIKINTILAR MADDE MADDE AÇIKLADI

 

Şayan yaşanan sıkıntıları, “Vakıf üzerinden verilen kömürler var. Bu kömürler 1.5 tondur. Bu bizim ihtiyacımızı görmemektedir. Bunun 2 tona çıkarılmasını istiyoruz. Doğalgaz ağının genişletilmesi ve yatırım miktarının artırılmasını istiyoruz. Liselerimizin kendi bünyelerinde bakanlıklardan aldıkları bir bütçe var. Ama ilkokullarımız bu konuda mağdurlar. Temizlikleri ve onarımları yapılıyor. Bu konu da bir çalışma yapılmasını istiyoruz. Tuşba Belediyesi’nin kendine yakışır bir şekilde daha fazla çalışması gerektiğini belirtmek isterim. Mahallelerimiz şehir yapısına kavuşması için çalışması gerekiyor. Bu konuda da belediyemizden çalışmalar bekliyoruz. Her yıl okulların başlamasıyla işe alınanların artırılmasını istiyoruz. VEDAŞ işlerini eskiye göre çok ciddiye almış ve şehir merkezinde sıkıntılar yaşanmıyor. Ancak uzak mahallelerden şikayetler bizlere geliyor. Bu konuda daha hassas olmalarını talep ediyoruz.” Şeklinde ifade etti. Özalp yolu paralelinde devam eden servis yolunun açılmasını istiyoruz.” Şeklinde ifade etti.

 

SARGIN: BÜYÜKŞEHİRDEN BU YANA HİZMET ALAMIYORUZ

 

Bardakçı Mahalle Muhtarı Fahrettin Sargın büyükşehir yasasından bu yana mahalle olarak hizmet alamadıklarını söyledi. Sargın şunları söyledi: “Mahalle olarak hizmet alamıyoruz. Bizim belediyelerden hizmet almak gibi bir zorunluluğumuz var. Muhtarlar mahallelerinde sıkıntı olduğu zaman bunu istemek zorundalar. Biz hem büyükşehirden hem de Tuşba Belediyemizden bize hizmet yapmalarını istiyoruz. Benim mahallelim beni muhtar olarak seçmiş bende bu anlamda hizmet almak ve mahalleye hizmet getirmek zorundayım. Ancak bu konuda hizmet alamıyoruz. Şehir merkezine 15 kilometre uzaktayım ancak ben ilçeme kilit taşı alamıyorum. 40-50 kilometre uzaklıktaki köyler hizmet alıyor ancak biz alamıyoruz. Bu konuda bize yardımcı olmanızı istiyoruz.”

 

ÇELİKTAŞ: OKUL VE PARK SÖZLERİNİZ VARDI

 

Gedikbulak (Canik) Mahalle Muhtarı Cevdet Çeliktaş, İş-Kur alımlarında sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Çeliktaş, “Mahallelerde ne kadar İş-Kur elemanına ihtiyaç var bu konuda muhtarların öncülük etmesini ve bir liste vermesi gerektiğini düşünüyorum. Böyle bir talebimiz var. Bağ-Kur primleri ile ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. 1 Kasım seçimlerinde mahallemizi ziyaret ettiniz. O dönemde bize bir okul sözünüz vardı. Ayrıca sizinle birlikte gelen Kırıkkale Belediye Başkanımızın da bize bir park sözü vardı. Bu ortamda bunu size hatırlatmak istedim. SODES’in bize yapmış olduğu bir halı saha var. Yetkili il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerimizin bize yardımcı olmalarını istiyoruz.” Dedi.

 

BOTAN: SORUNU TAŞA ANLATSAM TAŞ ERİRDİ

 

Değirmenözü Mahalle Muhtarı Şahabettin Botan mahalle olarak yaşadıkları en büyük sorunun enerji sorunu olduğunu söyledi ve VEDAŞ’a sitem etti. Botan şunları söyledi: “Muhtar arkdaşlarımız gerekli tüm konuşmaları yaptı ve sıkıntıları dile getirdi. Ben bu konuda bir talepte bulunmayacağım. Benim sadece VEDAŞ’la ilgili bir sıkıntım var. Ben şimdiye kadar VEDAŞ’a defalarca dilekçe verdim. Hem yazılı hem de sözlü olarak sıkıntıları dile getirdim. Sıkıntıları taşa dile getirsem şimdi o taş erimişti. Ancak ne yazık ki VEDAŞ yetkilileri bir çalışma yapmadılar. Bizim mahallemizdeki enerji hatları yerlere kadar düşmüş. Bu konuda bize artık yardımcı olmalarını istiyoruz.”

 

YÜCEBAŞ: MAHALLELER ACEMİ BİRLİĞİNE DÖNMÜŞ

 

Kasımoğlu Mahalle Muhtarı Hikmet Yücebaş ise mahallelerine yapılan öğretmen atamalarından yakındı. Yücebaş, “Merkeze hep kadrolu ve tecrübeli öğretmenler atanıyor. Ancak mahallelere yeni öğretmenler atanıyor. Tabiri caizse merkeze uzak mahalleler acemi birliğine dönmüş durumda. Bir okulda 1 yılda 3 öğretmen değişirse siz bu öğretmenlerden nasıl verim alacaksınız. Ben bunu milli eğitim müdürlerime yine tekrar ediyorum. Merkeze nasıl öğretmen atanıyorsa aynı atamalar bizim mahallelerimize de yapılsın ve çifte standart olmasın. İkinci bir konumuz VEDAŞ’tır. VEDAŞ’tır geçen yıllara göre iyi bir hizmet var. Ancak ekip eksikliği var. VEDAŞ yetkilileri bize cevap vermiyorlar. Ekipler konusunda bir artış istiyoruz. Mahalleli olarak bir arıza için 2-3 gün beklemek zorunda kalıyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 

SARIKAYA: MOBİLYA SATIŞ SİTESİ İSTİYORUZ

 

Van Marangozlar, Mobilyacılar ve Keresteciler Sitesi Başkanı Mazhar Sarıkaya marangozlar sitesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Sarıkaya şunları söyledi: “Ben yapılması planlanan marangozlar sitesi için emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Biz site esnafı olarak kendimize hedef koyduk. Biz imalatçı esnafı olarak nasıl daha iyi işler yaparız ve ön plana çıkarız şeklinde bir çalışma yaptık. Marangozlar sitesinin il dışına çıkarılması konusunda bir karar aldık. Diğer illerdeki mobilyacılar için rakabet etmek için ilk desteği Van Eski Vali Münir Karaloğlu’ndan büyük destek aldık. Bu projenin bitmesi ile birlikte çok iyi bir marka kuracağımıza inanıyoruz. Şimdi ki yerin ise sizin destekleriniz ile yeniden onarmak ve sadece satış sitesi yapmak istiyoruz. Sadece satışın orada olmasını istiyoruz. Bu konuda bize yardımcı olmanızı istiyor ve sizlere teşekkür ediyorum.”


 

ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim